AB’den Fransa’ya Tam Destek
21 Eylül 2021

AB’den Fransa’ya Tam Destek

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, yaptıkları açıklamalarda Fransa’nın yanında olduklarını söylediler.

Borrell, Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne'e, Avustralya'nın Fransa ile denizaltı anlaşmasını iptal ederek ABD ve İngiltere ile kurduğu ortaklıkta, Avrupa ülkelerinin bulunmamasından duyduğu üzüntüyü iletti.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, ABD, İngiltere ve Avustralya arasında imzalanan ve "AUKUS'' olarak bilinen denizaltı anlaşmasının ardından ABD'ye yönelik eleştirilerde bulundu.

Borrell ile Payne, BM Genel Kurulu için bulundukları New York'ta bir araya geldi. Avustralya'nın Fransa ile 66 milyar dolar tutarındaki denizaltı alım sözleşmesini iptal etmesini, ardından İngiltere ve ABD ile "AUKUS" adı verilen güvenlik ortaklığı kurmasını değerlendirdi.

AB-Avustralya ilişkilerinin de ele alındığı görüşmede Borrell, gelişmeler öncesinde kendileriyle konunun istişare edilmemesi hakkında muhatabından bilgi istedi.

Borrell ayrıca, yeni oluşumda Pasifik'te "güçlü mevcudiyeti bulunan" Avrupalı ortaklara yer verilmemesinden üzüntü duyduklarını söyledi.

Açıklamada, "Bölgenin istikrarı karşısındaki sınamalar, benzer düşünen ortaklar arasında daha fazla iş birliği ve koordinasyon gerektirmektedir. Yüksek Temsilci Borrell, AB'nin bunu yansıtacağını ve konuyu hem kendi içinde hem de AB üyesi ülkelerle görüşeceği konusunda bilgi vermiştir." ifadesi yer aldı.

Avrupa Konseyi’nden ABD’ye Tepki

ABD, İngiltere ve Avustralya arasında imzalanan denizaltı anlaşmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden yönetimini sadakatsizlikle suçlayan Michel, ''Joe Biden yönetimi, 'Amerika geri döndü' diyerek tarihi bir mesaj vermişti ama şu an sorguluyoruz. Amerika geri döndü ne demek, ABD, Amerika'ya mı başka bir yere mi döndü bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Devamla Michel, "Müttefikler için temel ilke şeffaflık ve güvendir ve bunlar bir arada olur. Peki biz ne görüyoruz? Net bir şekilde şeffaflık ve sadakat eksikliği gözlemliyoruz." dedi.

Anlaşmanın İptalinden Sonra Neler Yaşanmıştı?

16 Eylül’de Avustralya, ABD ve İngiltere tarafından imzalan AUKUS anlaşması sonrasında, Fransa, Avustralya'nın denizaltı anlaşmasını iptal etmesine sert tepki göstermiş, Avustralya ve ABD'deki büyükelçilerini Paris'e çağırmıştı.

Fransa ayrıca, AB ile Avustralya arasında görüşmeleri süren ticaret anlaşmasını engelleyeceğinin sinyalini vermişti.

Anlaşmanın iptalini "ihanet" olarak değerlendiren Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise "sırtımızdan vurulduk" ifadelerini kullanmıştı.