ABD’den S-400’lerin Türkiye’den Satın Alınması Teklifi
30 Haziran 2020

ABD’den S-400’lerin Türkiye’den Satın Alınması Teklifi

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Washington ile Ankara arasında yaşanan S-400 hava savunma sistemi krizini aşmak için Cumhuriyetçi senatör "Türkiye’nin elindeki S-400’leri biz alalım" önerisinde bulundu.

Washington ile Ankara arasında S-400 savunma sistemleri nedeniyle yaşanan anlaşmazlıkların ardından, ABD’li Senatör Whip John Thune, Washington ile Ankara arasındaki anlaşmazlığı çözmek için, 2021 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda Türkiye’nin elindeki Rus S-400 füze savunma sistemlerinin satın alınmasına olanak verecek bir değişiklik teklifi sundu. Düzenleme ile ABD ordusunun füze tedarik bütçesi kullanılarak sistemlerin alınması öngörülüyor.

Bu adım ABD’nin NATO üyesi Türkiye’yi, S-400 satın aldığı için F-35 programından çıkarmasından bir yıl sonra geldi. Ancak bu önerinin Amerikan yönetiminin pozisyonunu ne kadar yansıtıp yansıtmadığı ise bilinmiyor.

Avrupa ve NATO politikalarından sorumlu eski Pentagon yetkilisi Jim Townsted ise, “ABD’nin S-400’leri Türkiye’den satın alması teklifi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kendini soktuğu bu çıkmazdan kurtarmak için zekice bir yöntem. Sadece sistemleri Türkiye’den çıkarmak istiyoruz, eğer bu Türklerin F-35 programında yer almasına olanak verirse, her şey daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

Başka Öneri: Türkiye’ye 30 Gün İçinde Yaptırım Uygulansın

Öte yandan Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch de aynı tarihte verdiği başka bir öneride Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın kabulünün ardından 30 gün içinde Türkiye’yi Amerikan yaptırımlarını ihlal ettiği için ceza uygulanmasını istedi. Öneri Türkiye’ye karşı, ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyması Yasası (CAATSA ) altındaki yaptırımları devreye sokmasını talep ediyor.

Amerikan yönetimi Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemleri nedeniyle Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkartmıştı.

Türkiye, S-400’leri ABD’ye Satabilir mi?

Cumhuriyetçi Senatör John Thune’nin önerisi akıllara Türkiye’nin S-400’leri ABD’ye satma hakkının olup olmadığı sorusunu getirdi.

Güvenlik uzmanları, bunun mümkün olmayacağı görüşünde. “Rusya ile yapılan anlaşmada, S 400’lerin 3.ülkeye satışının yasak olduğu maddesi mutlaka yer almaktadır” görüşü ağır basarken, bu nedenle S400’lerin ABD’ye satışının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Hizb-ut Tahrir, S 400’ler Hakkında Açıklama Yayınlamıştı

Türkiye-Rusya S-400 Anlaşması ve Yankıları

Hizb-ut Tahrir Merkezi Medya Ofisi, Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 anlaşması ile ilgili sorulan bir soruya 04 Nisan 2019 tarihinde verdiği cevapta kısaca şu hususları dile getirmişti.

Anlaşmanın uygulanmasının nasıl olacağı ilgili beklentilere gelince, olasılıklar şöyledir:

A- Amerika ile yakın siyasi ve ekonomik ilişkileri nedeniyle Türkiye, anlaşmanın devam etmemesine karar verip, S-400 yerine Rusya’dan helikopter gibi taktik silahlar satın alarak anlaşmayı telafi edebilir. Zira bu tür taktik silahlar, NATO veya ABD’nin hasmane tepkisine neden olmayacak ve böylece Türkiye, Amerika’dan güvenliğini koruyan savunma teçhizatı almaya devam edecektir... Savunma Bakanlığı görevini vekâleten sürdüren Patrick Shanahan Salı günü Pentagon’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Umarım sorunu çözeceğiz ve böylece (Türkiye) Patriotlar ve F-35’ler olmak üzere doğru savunma ekipmanına sahip olacak” açıklamasında bulundu.”

B- Ya da Amerikalılar, “Yunan çözümünü” önerebilirler. Yani Rus füzelerini depoda tutarak çürümeye terk edilmesi, karşılığında 3,5 milyar dolar değerinde ABD’den Patriot bataryalarının satın alınması. Yunanistan’daki Rus füzelerinin öyküsü şöyledir: Moskova, Kıbrıs’a S-300 satmıştı, ancak Ankara kıyameti koparınca Atina, Türkiye ile krizden kaçınmak için füzeleri Kıbrıs’a vermek yerine depoya koymuştu. Bu, Türklerin Rus füzelerine ödeyecekleri iki buçuk milyar dolara ek olarak bu bedeli de ödeyecekleri anlamına gelir! Bu çözüm, Donald Trump’a da kesinlikle uygundur. Ancak yüksek maliyeti nedeniyle hükümet muhalefetin sert eleştirilerine maruz kalacak, izlediği yanlış dış politikaların kurbanı olarak Türk halkının paralarının heder edildiği suçlamasıyla karşı karşıya kalacaktır.

C- Ya da Rusya’yı kızdırmamak için bu sistemin, Hindistan gibi üçüncü bir ülkeye gönderimi yapılabilir ki bu, Amerika’nın Çin’i kuşatma stratejisiyle de örtüşmektedir.

Daha geniş bilgiye “Türkiye-Rusya S-400 Anlaşması ve Yankıları” linkten ulaşabilirsiniz.