ABD’den Rusya’ya Yaptırım Kararı: ‘10 Rus Diplomat Sınır Dışı’
17 Nisan 2021

ABD’den Rusya’ya Yaptırım Kararı: ‘10 Rus Diplomat Sınır Dışı’

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD yönetimi, Rusya’ya yönelik ‘casusluk ve kötü amaçlı’ faaliyetleri nedeniyle bir takım yaptırımlar getirdi.

ABD Başkanı Biden, siber saldırı girişimi ve başkanlık seçimlerine etki etmeye yönelik faaliyetlerle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıkladı.

Biden yönetiminden yapılan açıklamada, başkanlık seçimlerini etkileme ve siber saldırı girişimi gerekçesiyle Rusya'ya çeşitli yaptırımların da uygulanacağı belirtildi.

Rusya bağlantılı olduğundan şüphelenilen bilgisayar korsanlarının, Aralık 2020'de "SolarWinds" adlı yazılıma ağ ve sistem altyapılarını yöneten bir yazılıma yerleştirdikleri kötü amaçlı kodlarla, aralarında ABD Hazine Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığının bulunduğu çok sayıda federal kurumun bilgisayar sistemlerine sızdığı ortaya çıkmıştı. ABD yönetimi saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutmuştu.

ABD’den Rusya’ya Bir Dizi Yaptırım Kararı

ABD Başkanı Joe Biden liderliğindeki yönetim, Rusya’ya karşı bir dizi yaptırım uyguladı.

Bunlar arasında 10 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi ve Rusya Merkez Bankası da dâhil olmak üzere onlarca kuruluş ve kişiye yönelik uzun vadeli yaptırımlar bulunuyor. ABD’nin bu adımı, Rus ajanların ABD’nin hükümet ve özel elektronik ağlara yönelik siber saldırısı ve Rusya’nın ABD’ye karşı yasadışı faaliyetlerine yanıt özelliği taşıyor.

ABD’nin ilan ettiği bu yaptırımlar, Biden yönetiminin şimdiye kadar Rusya’ya uyguladığı ikinci yaptırım paketi olarak biliniyor. Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesi dolayısıyla uygulanan birinci paket geçtiğimiz haftalarda ilan edilmişti. Birinci paketteki yaptırımlar, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’nin Ekim 2020 ve geçen ay uyguladığı yaptırım kararlarının bir benzeriydi.

ABD, aynı zamanda 'APT 29' olarak da bilinen Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) ve servis için çalışan The Dukes ve Cozy Bear isimli hacker gruplarını “SolarWinds Orion platformunu ve onun dışındaki diğer bilgi teknolojileri ile altyapının kullanıldığı geniş çaplı bir siber casusluk hamlesinin faili” olmakla suçladı.

Blinken, Rusya’yı Bilgilendirdik

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rus makamlarını, eylemleriyle ilgili endişelerimiz ve buna yanıt olarak attığımız adımlar konusunda bilgilendirdik” dedi.

Blinken, ABD Hazine Bakanlığı’nın verdiği kararla, “14 Haziran 2021 tarihinden sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek ruble cinsinden veya ruble dışı tahvillerin ABD'li finans kuruluşları tarafından alınmasının yasaklandığını” aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus istihbaratına siber program desteği sunan 6 Rus teknoloji şirketine de yaptırım uyguladı. Bakanlık aynı şekilde Rusya hükümetinin 2020 başkanlık seçimlerini etkileme girişimlerini uygulamanın yanı sıra çeşitli dezenformasyon ve müdahale eylemlerinde bulunan 32 tüzel ve özel kişiye de yaptırım uyguladı.

Biden yönetimi, Rusya’nın seçimlere müdahalesini cezalandırmayı amaçlayan önceki çabaların da ötesine geçerek, Moskova’ya gerçek maliyetler yükleme çabası kapsamında Rusya Devleti’nin ABD’ye olan borçlarını da hedef aldı.

Nitekim bu borçlar daha önce ilan edilen yaptırımların kapsamına alınmamıştı. Devlet borçları üzerindeki kısıtlamalar, ülkenin dolar cinsinden tahvil tahsil etme kabiliyetini etkiler. Zira kredi verenler ABD finans piyasalarında işlem yapmalarının engellenmesinden korkuyor.

ABD’nin bu yaptırımları, Rus finans sektöründe büyük maliyet artışlarının olacağı anlamına geliyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Şubat ayında yaptığı açıklamada, geçen yılki SolarWinds saldırısı nedeniyle Rusya'ya verilecek yanıtın görülmüş ve görülmemiş araçların karışımından oluşacağını belirtmişti. Nitekim ABD yönetimi içerisinde, Rusya’ya karşı atılacak bazı adımların kamuoyuyla paylaşılması noktasında görüş ayrılıklarının olduğu belirtildi.

Rusya'dan İlk Yanıt

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü karar sonrası yaptığı açıklamada 'Yaptırımlar iki ülkenin de çıkarlarına ters' dedi.

Açıklamada Putin'in daha önce Biden ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme isteğini dile getirdiği vurgulandı ve 'Ancak Washington'un bu adımı tam ters istikamette ilerlemek istediklerini gözler önüne seriyor' denildi.

Açıklamada bu tip 'düşmanca adımlar'ın iki ülke arasındaki ilişkileri bozacağı vurgulandı. Kararın ardından ABD'nin Moskova Büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığı duyuruldu. Yapılan açıklamada 'Büyükelçi ile yapılacak olan görüşme bir hayli sert olacak' ifadesi yer aldı.

Biden Canlı Yayında Duyurmuştu

Geçtiğimiz haftalarda ABD Başkanı Biden bu iddiaları canlı yayın da dile getirmiş ve 'bunun bir bedeli olacak' demişti. 'Nasıl bir adım atacaksınız' sorusu ile karşılaşan Biden, 'Kısa sürede göreceksiniz' demişti.