ABD, Suriye’deki Üslerine Saldırı Düzenlendiğini Duyurdu: “Ölen Yok”
25 Ağustos 2022

ABD, Suriye’deki Üslerine Saldırı Düzenlendiğini Duyurdu: “Ölen Yok”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD, Salı günü Suriye’de İran destekli milislere yönelik saldırısının ardından, ülkedeki üslerine yönelik füze saldırıları gerçekleştirildiğini duyurdu. ABD üslerine düzenlenen saldırılarda ölen yok.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, füze saldırılarından İran destekli milislerin sorumlu olduğundan şüphelenildiği belirtildi. İki ABD askeri çok hafif şekilde yaralandı ve üsten tahliye edildi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, militanların Suriye’deki iki askeri üsse füze saldırısı düzenlediğini, ABD’nin de buna karşılık olarak helikopterlerden yanıt verdiğini, iki veya üç militanın hayatını kaybettiğini duyurdu.

ABD, Afganistan ve Irak işgalinin yanı sıra Suriye’de Esed rejimini ayakta tutmak için “Astana Üçlüsü” içinde rol verdiği İran’ı düzenlediği saldırılarla zaman zaman aşağılıyor. ABD, Suriye’de Müslümanları katletmekle görevli Şii grupları komuta eden General Kasım Süleymani’yi de suikastle öldürmüştü. Washington ile İran arasında cereyan eden karşılıklı ufak çaplı saldırılar perde arkasındaki iş birliğini örtmek için kullanılıyor. Salı günü ABD’nin Suriye’de düzenlediği operasyon sonrası yaptığı açıklamada 'saldırı emrinin Biden tarafından verildi' ifadesi kullanılmasa da dikkat çekiyor. ABD'de Kasım 2022'de yapılacak seçimler öncesi düzenlenen operasyon ve suikastlerle Biden'ın puan toplama çabası içinde olduğu yorumları yapılıyor.

2015 yılındaki nükleer anlaşma sonrası İran’ın Suriye’ye girişini ve Esed rejimine destek vermesini sağlayan Washington, 7 yıldır Tahran’la Suriye sahasında koordinasyon içinde hareket ediyor ve hedef almıyordu.

İran, daha önce de Irak’taki ABD üslerine düzenlediği saldırılarda boş arazileri bombalamıştı.