ABD Savunma Bakanı: SDG’yi Bir Kenara İtmeyiz
07 Haziran 2018

ABD Savunma Bakanı: SDG’yi Bir Kenara İtmeyiz

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Savunma Bakanı Mattis, YPG'nin çekilmesi konusunda anlaşılan Menbiç'le ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin kaygılarını gidermeye çalıştıklarını söyleyen Mattis, SDG'yi de "bir kenara itmeyeceklerini" belirtti.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, YPG'nin çekileceği Menbiç kenti konusunda Ankara ile Washington arasında sağlanan anlaşmaya dair açıklama yaptı.

Brüksel'deki NATO savunma bakanları toplantısına giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, "Türkiye'nin meşru menfaatleri için bir yol bulmak zorunda olduklarını" ancak YPG'nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) de "bir kenara itmeyeceklerini" söyledi.

Türkiye ile Menbiç konusunda yapılan görüşmelerin ABD'nin SDG ile bölgede yürüttüğü operasyonları etkileyip etkilemeyeceğine dair soruyu cevaplarken bu yanıtı veren Mattis, SDG'nin zamanında IŞİD'i sahada yenen tek örgüt olduğunu belirtti ve IŞİD'in hâlen tamamen yenilmediğini ifade etti. ABD'li Bakan, bu nedenle IŞİD'e karşı sürdürülen operasyonların "kritik" önem arz ettiğini söyledi.

"Gördüğüm En Karmaşık Savaş Alanı"

Mattis, ABD'nin Türkiye ve SDG ile iş birliğini aynı anda sürdürüp sürdüremeyeceğine dair soruya ise "Bu karmaşık bir konu. Gördüğüm en karmaşık savaş alanı" yanıtını verdi. Bir yandan Türkiye'nin kaygılarını gidermeye çalışırken diğer yandan da IŞİD'i yenmeye çalıştıklarını ifade eden ABD Savunma Bakanı, bunun "çok zor bir iş" olduğunu söyledi ve ekledi:

"Ama bunu yapıyoruz. Çalışıyoruz. Ve bunu Türkiye'ye karşı değil, Türkiye'yi sayarak yapıyoruz."

Mattis Brüksel'deki toplantılar sırasında Türkiye Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile de bir araya gelecek.

Yol Haritası

Türkiye ve ABD Suriye'de YPG kontrolündeki Menbiç kenti konusunda izlenecek yol haritası üzerinde anlaşmıştı. İki ülke dışişleri bakanları, Pazartesi günü Washington'da bir araya geldikleri görüşmede, YPG'nin kentten çekilmesini öngören yol haritasını onaylamıştı.

ABD: YPG Fırat'ın Doğusuna Çekilecek

Türkiye ile ABD'nin Menbiç konusundaki yol haritasıyla ilgili Washington'dan yeni bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, YPG'nin anlaşma uyarınca Fırat Nehri'nin doğusuna çekileceğini söyledi.

Türkiye ile ABD'nin Menbiç konusundaki yol haritasıyla ilgili Washington'dan yeni bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, YPG'nin anlaşma uyarınca Fırat'ın doğusuna çekileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, hafta başında Washington'da bir araya gelen ABD'li ve Türk dışişleri bakanlarının, Menbiç bölgesinde istikrarın ve Menbiçlilerin kendi kendilerini yönetebilmelerinin sağlanması için uzlaştıklarını belirtti. "Bunun tüm taraflar için kabul edilebilir olacağına inanıyoruz" ifadesini kullanan ABD'li sözcü, YPG'nin anlaşma uyarınca Fırat'ın doğusuna çekilmeye hazır olduğunu açıkladığını söyledi.

"Şartlara Göre Değişebilir"

ABD'li ve Türk dışişleri bakanlarının genel bir yol haritasını onayladığını belirten Nauert, söz konusu yol haritasının şartlara göre değişebileceğini söyledi. Nauert, "Zamanla, sahadaki koşullar değişirse bir şeyler de değişebilir. Bu, kaçınılmaz olarak devam edecek olan bir dizi görüşmenin başlangıcı" ifadesini kullandı.

ABD'li sözcü, "Menbiç'te istikrar ve barış istiyoruz. Bu iki tarafın da kendini adadığı bir şey. Bu konuda NATO müttefikimiz Türkiye ile çok ama çok sıkı çalıştık. Bu bölgede daha fazla barış ve istikrar sağlamayı umuyoruz" diye konuştu.

Çavuşoğlu: Silahlarını Bırakarak Ayrılacaklar

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo, Pazartesi günü Washington'da bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından Türkiye ve ABD dışişleri bakanlıkları tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin YPG kontrolündeki Menbiç konusunda bir yol haritasını onayladığı duyurulmuştu. Çavuşoğlu Salı günü yaptığı açıklamada, anlaşma kapsamında çekilecek olan YPG'lilerin silahlarını teslim ettikten sonra Menbiç'ten ayrılacaklarını söylemişti.

Amerika’nın Menbiç’te Erdoğan’ı Kurtarma Operasyonu!

Hizb-ut Tahrir Merkezî Medya Bürosu’nda yayınlanan “Haber Yorum”da, Münbiç konusu değerlendirildi.

Yorum’da; “Türkiye, önümüzdeki Haziran ayında erken seçimlere tanık olacak. Nitekim Türkiye’de ekonomik kriz şiddetlendi, Türk lirasının değeri düştü ve ne Erdoğan olsun ne de her zaman söylediği gibi dostu Amerika olsun hiç kimse ülkeyi bunlardan ve vahim sonuçlarından kurtarmaya güç yetiremez hale geldi!

Dolayısıyla Amerika, Suriye Demokratik Güçleri içerisindeki ajanlarını Münbiç’ten çıkarabilir ve oradan çekilinceye kadar Türkiye‘yi de buna dahil edebilir. Eğer bu olursa, Türkiye’deki birçok insanın sahip olduğu milliyetçilik duyguları artacak ve Erdoğan’ı ulusal bir kahraman olarak kabul edeceklerdir. Nitekim Kürt ayrılıkçıları ortadan kaldırıp Türkiye’nin güney cephesinin güvenliğini onların tehlikesinden korumasının ve bir Kürt varlığının ortaya çıkma tehlikesini ortadan kaldırmayı başarabilmesinin de Türkiye’de etkisi olacaktır.

Ancak Amerika ve diğer sömürgeci devletlerin ajanlarına, müttefiklerine ve dostlarına yönelik kurtarma operasyonlarının tamamı geçici olup onların akıbetleri hem dünya da hem de ahirette karanlık olacaktır. Eğer ölümleri hemen gerçekleşirse akıbetleri ahirette karanlık olacaktır. Yok eğer ömürleri uzarsa Bin Ali ve Hüsnü Mübarek’in başına geldiği ve #Kaddafi ve #AliSalih’in öldürüldüğü gibi dünyada utançlarına tanık olacaklar ve ahiretteki hüsranlarından kaçamayacaklardır.” ifadelerine yer verildi.

Yazının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Amerika’nın Münbiç’te Erdoğan’ı Kurtarma Operasyonu!