ABD İlhak Planı İçin “İsrail”e Ekip Gönderdi!
26 Şubat 2020

ABD İlhak Planı İçin “İsrail”e Ekip Gönderdi!

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

İşgal altındaki Filistin topraklarının sınırlarını belirlemek üzere görevlendirilen ABD’li ekip, Batı Şeria'daki toprakları “İsrail”e vermeyi ve sözde Yüzyılın Anlaşması ile Yahudi varlığının egemenliğini dayatmayı amaçlıyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Naftali Bennett, komite tarafından dikkate alınmasını sağlamak için halihazırdaki durumun empoze edilmesi hususunda kimin daha fazla şey yapacağına dair birbirleriyle yarıştılar. Netanyahu, Kudüs'te 3 bin konut kurulmasından bahsetti. Bennett ise Batı Şeria’daki yerleşim yerlerinde 2 bin konut kurulmasına dair açıklamalarda bulundu.

Ön görüşmeler, bir süre önce ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi David Friedman’ın katılımıyla Washington'da yapılmıştı.

Friedman dün yardımcısı Aryeh Lightstone'un yanı sıra ABD Ulusal Güvenlik Konseyi “İsrail”-Filistin Dosyası Sorumlusu Scott Leith gibi ekibin geri kalan isimleriyle birlikte Tel Aviv’e gitti. Bakan Yariv Levin, “İsrail”in Washington Büyükelçisi Ron Dermer ve Başbakanlık Ofisi Genel Müdürü Ronen Peretz’in yer aldığı “İsrail” ekibinin de katılımıyla Tel Aviv’deki görüşmelere başlanacak.

Levin ve Peretz, söz konusu görüşmelere yönelik hazırlıklar kapsamında, işgal altındaki Doğu Kudüs turunda Netanyahu'ya eşlik ettiler. Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada Kudüs'te 4 bin konutun inşa edileceği bildirildi. “İsrail” Televizyonu (KAN) ise hükümetin kabul edeceği bu ihalelerin, 2014 yılından bu yana karşı karşıya kalınan ABD-Almanya itirazından dolayı askıya alındığını belirtti.

Kudüs belediyesindeki üst düzey bir yetkilinin açıklamasında, bu kez ihalelerin yapılacağı ve bunun birkaç gün içerisinde açıklanacağı kaydedildi.

Diğer yandan Filistin Devlet Başkanlığı, Washington'ın sözde Yüzyılın Anlaşması olarak bilinen barış planının bir parçası olarak ortaya koyduğu haritaların meşruiyetini bir kez daha reddetti. Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Netanyahu'nun bahsettiği sözde ABD-“İsrail” haritalarının kimseye hiçbir şekilde meşruiyet kazandırmayacağını ve yerleşim yerlerinin yok olmaya doğru sürüklendiğini belirtti.

Yeni Sağ Parti'nin lideri ve Savunma Bakanı Naftali Bennett, İbrahim Camii'nde asansör inşa edilmesi planını onayladığını duyurdu. Ağırlıklı olarak sağcıların, özel olarak yerleşimcilerin oylarını kazanmaya çalışan Bennett, bu projenin İbrahim Camii'ni geliştirmeyi ve Yahudilerin buraya güvenli bir şekilde ulaşmalarını amaçlayan daha büyük bir projenin parçası olduğunu söyledi. Bununla birlikte Batı Şeria'daki mevcut yerleşimleri genişletmek adına iki bin konut inşa etmeye de hazırlandıkları bilgisini verdi.

Netanyahu ve Bennett, Yahudi yerleşim yerlerinin genişletilmesi görevini üstlenme hususunda karşılıklı bir mücadeleye giriştiler. Netanyahu, önceki gün bir karakolun açılışı sırasında yaptığı konuşmada bir ay önce Washington'da olduğunu ve el-Halil, Beit El, Şilo ve ebedi başkent olarak nitelendirdiği Kudüs hakkında görüşmede bulunduğunu söyledi.

Ayrıca Trump'ın planının temel unsurunun “İsrail”in bu toprakların sahibi olduğunun tanınması olduğunu kaydeden Netanyahu, Yüzyılın Anlaşması doğrultusunda ilhak planının sınırlarının belirlenmesi çalışmalarının bu hafta sonu tamamlanacağını kaydetti.

Bennett da ilhak planıyla ilgili olarak egemenlik hayalini hayata geçirme yolunda olduklarını belirttiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“İsrail”in egemenliği için atalarımızın kentinden daha uygun bir yer yok. Atababalar Mağarası’da bir asansör inşa edilmesi projesini iki ay önce onayladım. Bugün uygulamaya yeşil ışık yakıyoruz. Başbakan ve Dışişleri Bakanı'ndan destek bekliyorum. “İsrail” topraklarında egemenliği kendi ellerimize alacağımız özel bir dönemdeyiz.”