ABD: “Biden-Erdoğan Görüşmesi Geniş Ve Kapsamlı Olacak”
08 Haziran 2021

ABD: “Biden-Erdoğan Görüşmesi Geniş Ve Kapsamlı Olacak”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmede insan hakları da dâhil birçok konunun ele alınacağını söyledi.

Sullivan, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki'nin düzenlediği günlük basın toplantısına konuk olarak Biden'ın 10 Haziran'da başlayacak Avrupa gezisinin detaylarını anlattı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Biden'ın Erdoğan'ı iyi tanıdığını belirten Sullivan, "Biden ve Erdoğan, ilişkilerin tüm boyutlarını gözden geçirmek için bu fırsatı değerlendirmeyi dört gözle bekliyor." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'ın 14 Haziran'da Brüksel'deki NATO Zirvesi kapsamında yapmayı planladığı ikili görüşme konusunda değerlendirmede bulunan Sullivan iki liderin, “Doğu Akdeniz, Suriye, İran, Dağlık Karabağ gibi bölgesel konularda geniş ve kapsamlı bir ajandaları olacak" diye konuştu.

Türkiye'nin, Afganistan'daki müzakereler ve diplomasi konusunda üstleneceği rolün de görüşmede gündeme geleceğini kaydeden Sullivan, iki ülkenin farklı yaklaştığı konu başlıklarının da toplantıda gündeme geleceğini belirtti.

Sullivan, "Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok iyi biliyor ve bu iki isim birbiriyle epey zaman geçirdi. Biden ve Erdoğan, ilişkilerin tüm boyutlarını gözden geçirmek için bu fırsatı değerlendirmeyi dört gözle bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan: "Biden İle Yapacağım Görüşme Yeni Bir Dönemin Habercisi Olabilir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, “Sayın Biden’la NATO Zirvesi’nde gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum” ifadelerine yer vermişti.

Türkiye’nin ABD ile ilişkileri, Rusya’dan S-400 savunma sisteminin satın alınmasının ardından gerilmişti.

ABD, Türkiye’nin Rusya ile savunma alanında yaptığı anlaşma sebebiyle askeri tedarik anlamında Ankara’ya yaptırım uygulama kararı alırken, NATO üyesi bir ülkeye ilk kez yaptırım uyguladı.