Köklü Değişim Medya
ABD Savunma Bakanı James Mattis Suriye'de siyasi çözüm için yapılan Cenevre görüşmeleri sonuçlanana kadar ABD ordusunun Suriye'de kalacağını söyledi.
Suriye'de yeni çatışmasızlık bölgelerinin kurulmasını destekleyen Mattis, Birleşmiş Milletler’in ABD'ye Suriye'de savaşma izni verdiğini savundu.
ABD Savunma Bakanı Mattis, Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin gelecekte Suriye'deki operasyonları konusunda açıklamalarda bulundu.
'Cenevre Sürecinin Çözülmesinden Hemen Önce Gidecek Değiliz'
Mattis, ABD ordusunun Suriye'den ancak Cenevre'deki görüşmelerin başarılı olduğunun belli olmasının ardından çıkacağını söyledi.
Mattis "Cenevre sürecinin çözülmesinden hemen önce gidecek değiliz. Bu herkesin orada kalacağı anlamına gelmiyor. Bu, belli birliklerin oradan ayrılacağı anlamına da gelmiyor. Sadece bu duruma doğru gittiğimizi söylüyorum. Dürüst olmak gerekirse bu kararları vermedim. Diplomatik çözüm için şartları belirlediğimizden emin olacağız. Yani bilirsiniz sadece polislik kısmını halledip sonra 'geri kalanı için iyi şanslar' değil. Biz bunu diplomatik çözümü desteklemek için yaptık" dedi.
Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Cenevre görüşmelerinin 8. turunun 28 Kasım'da başlayacağını açıklamıştı.
'Onlar Savaşmak İstediği Sürece Savaşmaya Devam Edeceğiz'
ABD'nin uzun vadeli hedefinin IŞİD'ın geri dönmesini önlemek olduğunu söyleyen Mattis "Düşman henüz bölgeyle işinin bittiğini duyurmadı. O yüzden biz onlar savaşmak istediği sürece savaşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Mattis "Biliyorsunuz, Birleşmiş Milletler (BM), IŞİD'in peşinden gidebileceğimizi söyledi. Onları oradan çıkartmak için ordayız. Ancak bu bizim oradan hemen gideceğimiz ve IŞİD'ın ortaya çıkmasına izin vereceğimiz anlamına gelmiyor. Sanki bu bir sürpriz olmuş gibi… O nedenle biz işleri ilerletmek için BM'nin aracı olduğu Cenevre'deki çabalara katılmalıyız" dedi.
ABD ordusunun Suriye'deki varlığını Şam birçok kez eleştirmiş, hükümetin yasal izni olmadan yapılan operasyonların 'yasadışı işgal' olduğunu savunmuştu.
Yaklaşık 70 ülkenin yer aldığı ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon Irak ve Suriye'de kara ve havadan savaşıyor. Irak'taki saldırılar Bağdat'ın izni ile yapılsa da Suriye'deki operayonlar Esed yönetimi ya da BM Güvenik Konseyi'nin onayını almamıştı.
'Tüm Bölgelere Uyan Bir Şablon Yok'
Mattis, ABD'nin çatışmasızlık bölgeleri konusundaki stratejisiyle ilgili soruya ise 'sivillerin evlerine güvenli şekilde dönebilmesi için bu bölgelerin genişletilmeye değer olduğu' yanıtını verdi.
"Onları genişletmeyi sürdürürsünüz. Önce bir alanı ardından diğer bir alanı çatışmadan arındırırsınız. İnsanların dönebilmesi için bir şeyler yapmayı denersiniz" diyen Mattis, Suriye'nin güneybatısında böyle bir çatışmasızlık alanının kurulduğunu hatırlattı ancak bunun başka yerlerde de benzer alanların kurulmasını garanti altına almadığını belirtti.
Mattis "Güneybatıdaki alan biliyorusunuz Rus askeri polisinin bulunduğu yerler. Ancak her alan farklıdır. O nedenle tüm bölgelere uyan bir şablon yok" diye konuştu.
'ABD Ordusunun Çatışmasızlık Bölgelerinde Devriye Görevi Planı Yok'
Mattis, ABD askerlerinin Suriye'de ilan edilen çatışmasızlık bölgelerinde devriye görevi yapma planları olmadığını da açıkladı. ABD'li bakan "Bu tartışılmadı" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Vietnam'daki APEC zirvesindeki kısa görüşmelerinde Suriye konusunda ortak açıklamayı onaylamıştı.
İki ülkeden uzmanların hazırladığı ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov tarafından koordine edilen ortak açıklamada, Rus ve ABD'li liderler IŞİD'i tamamen yenilgiye uğratana kadar beraber mücadele kararlılığını tasdik etmişti.
İki lider ayrıca Suriye'nin güneybatısındaki çatışmasızlık bölgesinde bulunan Amman Gözetim Merkezi'nin ateşkes rejimini izlemeyi sürdürmesinde de mutabık kalmıştı.