3 Mart 1924 Hilafet Kaldırıldı: “Asrın En Büyük Felaketi”
03 Mart 2023

3 Mart 1924 Hilafet Kaldırıldı: “Asrın En Büyük Felaketi”

Köklü Değişim Medya

Ümmet-i Muhammed’in kalkanı Hilafet, 99 yıl önce bugün bir oldu bitti ile kaldırıldı. 3 Mart 1924’te en büyük zaferini ilan eden sömürgeci kafir Batı, İslam beldelerini sömürmek için his yoksunu sırtlanlar gibi İslam beldelerine üşüştü.

Hilafetin kaldırılışının Miladi 99. , Hicri 102. yıldönümünde İslam beldelerinde hakim olan kapitalist laik demokrasi ile kaos, sefalet, sömürü, yaygın yolsuzluklar ve işgal ile Müslümanlar Hilafet’in yokluğunu yürekten hissediyor.

Hilafet’in kaldırılışı kemalist tarihçilerin mahareti ile Müslüman halka farklı bir şekilde aksettirilse de aslında durumun vahameti bugün hissedilen zulümlerle ayın on dördü gibi ortada…

Filistin’den Kırım’a, Doğu Türkistan’dan Irak’a, Suriye’den Keşmir’e, Türkiye’den Mısır’a yoksulluk, işgaller, krizler ve sömürü yaygın bir şekilde görülüyor. Sömürgeci laik kapitalizme sömürmesi için kapıların ardına kadar açılmasını sağlayan 3 Mart 1924 tarihi bir kilometre taşı olarak kabul edilebilir.

Köklü-Değişim,3-Mart-1924-Hilafet-Kaldırıldı,-“Asrın-En-Büyük-Felaketi”-.jpg

Tarih kitapları yazılarak oluşturulan algının hafızaları dizayn etmek ve yeni nesillerin zihniyetini bu tarihi yalanlarla doldurarak şekillendirmek için büyük çaba sarf edildi. Bu gerçeği daha önce yazdığı makalede kaleme alan Köklü Değişim Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Uğurlu, detaylı bir şekilde ortaya koymuştu.

“Hilâfet Büyük Millet Meclisi’nde Değil Lozan Barış Konferansında Kaldırılmıştır” başlıklı yazısında Uğurlu, Hilafet’in kaldırılış sürecine dair şu ifadelere yer vermişti:

“Allah’ın nuruyla bakmak Allah’ın Kitabı’ndan bakış açılarını almak demektir. İşte bu bakış açısıyla tarihe baktığımızda sahte kahramanlıkları ve sahte zaferleri, ihanetleri birbirinden kolayca ayırabiliriz. Bu yazıda Lozan Barış Anlaşması’nı Allah’ın nuruyla değerlendirmeye çalışacağım ve Hilâfet’in Büyük Millet Meclisi’nde değil Lozan’da ilga edilmiş olduğunu hep birlikte göreceğiz.”

Bu girişten sonra Uğurlu, makalesinin can alıcı paragrafında şu bilgileri paylaşmıştı:

“20 Kasım 1922’de nihayet Lozan Konferansı açıldı. Osmanlı Devleti namına yalnız Ankara heyeti hazır bulunuyordu. Bu heyet I. Cihan Harbi’nde mağlup olan Osmanlı Devleti’nin mümessili addedildi. İngiliz heyetine Hariciye Vekili Curzon başkanlık ediyordu. Konferans çalışmalara başladı. Konferansın akdi esnasında İngiliz heyeti başkanı Curzon, Türklere istiklal verilebilmesi için dört şart ileri sürdü. Bu şartlar şunlardı: Hilâfet tam manasıyla ilga edilecek, halife hudut dışına sürülecek, malları müsadere edilecek, devletin laikliğe dayandığı ilan edilecek. Bunlar kayıtlara geçirilmeyen ancak kulaktan kulağa ve dilden dile dolaşan ‘Şark İşleri Konferansı’nın gizli maddeleridir ki bu maddelerin gerçekliliğine zaman şahitlik etmiştir. Aşikâr olanlar ise boğazlar, azınlıklar ve Musul meselesiydi. Bu konular hakkında müzakereler başladı ve şartlar ortaya konuldu.”

Hilafet’in kaldırılışını tarihi vesikalarla ortaya koyan makalenin tamamını okumak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz…

“Hilâfet Büyük Millet Meclisi’nde Değil Lozan Barış Konferansında Kaldırılmıştır”