İstanbul’da "Kürt Meselesinin Dünü ve Bugünü" Konuşuldu
28 Şubat 2025

İstanbul’da "Kürt Meselesinin Dünü ve Bugünü" Konuşuldu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim olarak İstanbul Üsküdar’daki ofisimizde "Kürt Meselesinin Dünü ve Bugünü" başlıklı bir panel gerçekleştirdik.

Düzenlenen panelde, Kürt meselesinin tarihsel arka planı, günümüzdeki durumu ve kalıcı, gerçekçi çözümün nasıl olması gerektiği ele alındı. Son zamanlarda yeniden Türkiye’nin birinci gündem maddesi haline gelen, iktidarın "Terörsüz Türkiye", muhalefetin ise "Öcalan Açılımı" olarak isimlendirdiği süreç ayrıca değerlendirildi.

Panelin ilk konuşmacısı Salih Kurt, Kürt meselesinin ortaya çıkış sürecini ele aldı. Konuşmasında, Kürtlerin İslam tarihindeki yeri ve Hilafet Devleti'ne olan bağlılıkları vurgulanarak, sömürgeci Batılı güçlerin Osmanlı Devleti'ni parçalamak için yürüttüğü siyasi ve fikri çalışmaların Kürt meselesinin oluşumundaki etkisine dikkat çekti. Özellikle Osmanlı’nın yıkılışı ve Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde uygulanan ulus devlet politikalarının ve tek kimlik anlayışının, Kürtler üzerinde nasıl zulme dönüştüğünü tarihsel örneklerle anlattı. Kurt, Şeyh Said Kıyamı’nın, Kürtlerin İslam’a ve Hilafet’e olan bağlılıklarını gösterdiğini, buna karşılık Kürt halkını İslam ve ümmet bilincinden uzaklaştırmayı amaçlayan PKK’nın ortaya çıkmasına zemin hazırlandığını söyledi.

İkinci konuşmacı Erkan Aladağ, günümüzde Kürt meselesine yönelik yaklaşımları değerlendirdi. Kemalist, liberal ve demokratik özerklik perspektiflerinin ele alındığı bu bölümde, söz konusu yaklaşımların sorunu derinleştirdiği ve çözüm üretme amacı taşımadığı ifade edildi. Aladağ, seküler milliyetçi politikaların Müslüman Kürt ve Türk halkının gerçek beklentilerini karşılamadığını, aksine meseleye yeni düğümler ekleyerek daha da karmaşık hale getirdiğini vurguladı. DTP Milletvekili Hasip Kaplan’ın 2007 yılında söylediği şu sözlerin, meseleye demokratik yaklaşımı özetlediğini ifade etti:

"Şunu herkes çok iyi bilmeli ki, biz olmasak Güneydoğu'da şeriat öne çıkar. Laikliğin gerçek kalesi bizleriz. TSK'nın laiklik söylemi ile bizim laiklik söylemimiz örtüşmektedir..."

Son konuşmacı Burhan Ercan ise Kürt meselesinin gerçekçi ve kalıcı çözümünü ortaya koydu. Ercan, Kürt meselesinin ne etnik bir sorun ne de bölgesel bir mesele olduğunu, asıl sorunun Batılılaşma ve milliyetçiliği benimseyerek İslami değerleri ortadan kaldırmayı amaçlayan laik Kemalist rejim sorunu olduğunu söyledi. Kürt meselesinin ve genel anlamda Müslümanların karşılaştığı tüm sorunların köklü çözümünün, hiçbir milli unsuru öne çıkarmayan, tüm Müslümanları tek bir ümmet olarak gören Râşidî Hilâfet Devleti’nin kurulması ile mümkün olabileceğini belirtti. Zira ancak İslam’ın hayatta tatbik edilmesiyle adaletin sağlanacağını, laik sistemin kırdığı kalplerin ancak İslam ile sürur bulacağını ve kâfirlerin fitnesinden emin olunarak kardeşçe bir hayatın var edilebileceğini ifade etti.

Panel, katılımcıların soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Köklü değişim kürt meselesinin dünü bugünü paneli 1.jpg

Köklü değişim kürt meselesinin dünü bugünü paneli 2.jpg

Köklü değişim kürt meselesinin dünü bugünü paneli 3.jpg

Köklü değişim kürt meselesinin dünü bugünü paneli 4.jpg