Köklü Değişim Medya
TBMM, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülen DSİ Kanunu’nda değişiklik öngören tasarının su kaynaklarının DSİ tarafından kişilere ya da şirketlere tahsisine olanak sağlayan maddesi kabul edildi.
Kuraklık, Yüksek Mazot Fiyatları, Elektrik Maliyetleri Bir de Üstüne Su Maliyeti
Yaşanan kuraklık, mevsimsel etkiler, küresel ısınma derken, sulu tarım yapılan arazinin ana su kaynağı olan nehir sularının kullanımının tek yetkilisi Devlet Su işleri (DSİ) oldu. Bununla birlikte DSİ uzun süredir konuşulan suyun ücretli ve kontrollü biçimde verilmesi önerileri de bir nevi gerçekleşmiş oldu. Çünkü DSİ artık su kaynaklarını sulama birlikleri tarafından işletilen sulama tesislerini hizmet alımı veya işletme hakkı devri yöntemiyle özel şirketlere devredebilecek. Motorine üst üste gelen zamlar, sulama için kullanılan elektrik maliyetleri bir de üstüne sulama için kullanılan suyun maliyeti, çiftçi için her şeyi daha da zora sokacak.
Çiftçinin Durumu Gittikçe Zorlaşıyor
Elbette bu tasarının yürürlüğe girmesiyle birlikte suyun artık daha kontrollü olacağı kesin. Ancak bu kez de aşırı yüksek su maliyetleri ortaya çıkarsa ve özel teşebbüs eliyle bu yöntem uygulanırsa, bu süreç çiftçiyi nasıl etkileyecek?
Sulama sebebiyle biriken elektrik borçlarından bunalan çiftçiler, birde üstüne su ücretleriyle nasıl başa çıkacak?
Tasarı İle Su Özelleşecek!
Komisyonda görüşülen tasarı ile getirilen düzenlemeler şöyle: Üreticilerin kullandığı su kaynakları özelleştirme yoluyla kişi veya şirketlere devredilecek. Özel şirketler hiçbir sınırlama olmaksızın su bedelini ve tahsis zamanını belirleyebilecek. Bir ya da birden fazla havzadaki suların tamamı ya da bir kısmı DSİ’nin alacağı kararla tek bir şirkete verilebilecek. Sulama birlikleri meclis yönetim kurulu ile denetim kurulunun lağvedilmesi sonucu, DSİ tüm yönetim ve denetim yetkilerini devralacak.
Arazi Toplulaştırması DSİ’ye Bırakıldı
Tasarıdaki en önemli düzenlemelerden birisi de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen arazi toplulaştırması çalışmalarının DSİ’ye bırakılması. Bu amaçla, DSİ bünyesinde bir birim oluşturularak. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne bağlı personel ve veriler bu birime aktarılacak.