Köklü Değişim’in ev sahipliğinde İzmir’de; sivil toplum kuruluşları (STK), siyasî partiler, kanaat önderleri ve akademisyenlerin iştirakiyle geniş katılımlı “Gazze İstişare Toplantısı” serisinin üçüncüsü düzenlendi.
İşgalci Yahudi varlığı “İsrail”in Gazze’ye yönelik 645 gündür sürdürdüğü işgal ve soykırım, şiddetini artırarak devam ediyor. Sömürgeci ABD ve Avrupa’nın desteğini alan Siyonist katiller, okulları, çadırları ve hareket hâlindeki her şeyi bombalarken, her gün sınır ve hukuk tanımayan bu vahşeti gözler önüne seren korkunç katliam videoları yayımlanıyor.
Öte yandan sağ kalan Müslümanlar açlıkla mücadele ediyor. Gazze dört bir yandan kuşatılmış durumda; İslâm beldelerinin yöneticileri bir lokma ekmek ya da bir yudum suyu dahi içeri sokamazken, ABD-“İsrail” ortaklığındaki sözde “insanî yardım dağıtım noktaları”, adeta birer ölüm tuzağına dönüşmüş durumda. Bir çuval un alabilmek için siviller ölümü göze alıyor; her gün onlarca sivil Müslüman bu noktalarda keyfî biçimde vahşice katlediliyor.
Tüm bunlar yaklaşık iki yıldır gözlerimizin önünde yaşanırken, İslâm beldelerinin yöneticileri yalnızca izlemekle yetiniyor. İslâm İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi 57 devlet, boş kınama mesajları yayımlıyor fakat işgalci Yahudi varlığına karşı caydırıcı herhangi bir somut adım atmıyor. Bu tutum ise işgalciler daha da cesaretlendiriyor.
Gazze’nin bu yalnızlığını ve sahipsizliğini sona erdirmek, yöneticilerin, âlimlerin, derneklerin ve siyasî partilerin üzerine düşen sorumluluklarını konuşmak ve çözüm yollarını ortaya koymak üzere, dün (12 Temmuz) akşam Köklü Değişim’in ev sahipliğinde, Taha Yılmaz'ın moderatörlüğünde, Gazze konulu geniş katılımlı bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.
İlki İstanbul’da, ikincisi Ankara’da yine Köklü Değişim’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantının üçüncüsü, âlim, hoca, akademisyen ve STK temsilcilerinin katılımıyla İzmir’de yapıldı. Toplantıda, Gazze’deki mezalimin sona erdirilmesi ve “İsrail” meselesinin çözümüne dair fikir alışverişinde bulunuldu; önemli görüşler dile getirildi. Katılımcılar çözüm için çeşitli önerilerde bulundu.
Toplantıda öncelikle, Gazze’deki zulmün sona erdirilmesinin yalnızca insanî değil; İslâmî ve imânî bir sorumluluk olduğu ve bu doğrultuda İslâmî çözümlerin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, geniş tabanlı bir söylem ve eylem birliğinin oluşturulması; belirlenen hususların ve atılması gereken adımların, icra makamı olan iktidar tarafından uygulamaya konulmasının zaruret arz ettiği ifade edildi.
Katılımcılar, Gazze soykırımının sona erdirilmesi adına dile getirilen taleplerin hayata geçirilmesinin, mühim olduğu konusunda mutabık kaldı. Bu tip organizasyonların devam ettirilmesi hususunda ortak destek beyanında bulunuldu.
Toplantının Ardından Öne Çıkan Somut Çözüm Önerileri
Gazze konusunda atılması gereken adımların sadece sözde kalmaması ve fiiliyata dökülmesi adına katılımcılar tarafından şu çözüm önerileri dile getirildi:
- “İsrail” adlı işgalci yapının bir terör organizasyonu olarak tanınması ve bu varlıkla sürdürülen diplomatik ilişkilerin derhal kesilmesi,
- Türkiye’deki “İsrail” diplomatlarının sınır dışı edilmeleri,
- İşgalciyle yapılan her türlü doğrudan ya da dolaylı ticaretin yasal olarak tamamen yasaklanması.
- Siyasi irade üzerinde toplumsal organize baskı mekanizmalarının artırılması,
- Gazze ve Filistin politikasında devletin tutumunu ve uygulamalarını denetlemek üzere, sivil toplum temsilcilerin yer aldığı bağımsız bir denetim komisyonunun kurulması,
- Siyonist rejimin işgal ordusuna katılan veya destek veren çifte vatandaşların vatandaşlıktan çıkarılması,
- Sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde Gazze’ye deniz yoluyla ulaşmak üzere yardım ve destek gemilerinin hazırlanması,
- Kürecik Radar Üssü’nün kapatılması ve stratejik ortaklıklara karşı eylem planları geliştirilerek yöneticiler üzerinde kamuoyu baskısının artırılması,
- Filistin’in tamamı özgürleşene kadar işgalci yapıyla mücadeleye devam edilmesi ve tüm normalleşme girişimlerine karşı kararlı bir duruş sergilenmesi,
- Gazze özelinde çalışmalar yürütecek bir “Alimler Birliği Heyeti”nin aktif biçimde sahaya inmesi,
- Yöneticileri harekete geçirecek, somut adım atmalarını zorunlu kılacak “muhasebe kültürü”nün yaygınlaştırılması.
Bu öneriler, sessiz kalmanın zulme ortak olmak anlamına geldiği şu günlerde, Müslümanlar olarak üzerimize düşeni yerine getirmek için bir yol haritası olarak kayda geçmiştir.
İzmir - Gazze İstişare Toplantısına Katılım Sağlayanların Listesi:
- Abdullah Eroğlu - İki Kelam Derneği
- Abdullah İmamoğlu - İlahiyatçı Yazar
- Adnan Öztekin - AK Parti Buca Belediye Başkan Adayı
- Cemal Arıkan - Yeniden Refah İl Başkanı
- Eymen Ünalan - Saadet Partisi İl Sekreteri
- Fatih Duyar - İş Adamı
- Hakkı Eren -Köklü Değişim Yazarı
- Mehmet Aslan - Ege Patnoslular Derneği Başkanı
- Mehmet Tayyip Duran - Hüda Par İl Başkan Yardımcısı
- Muhammed Emin - Darul Ümmet
- Nurettin Yakut - Yeniden Refah Buca İlçe Başkanı
- Özcan Üçdağ - Gençlik Merkezi Manevi Danışmanı
- Özgür Der İl Temsilcisi Recep Ayaz
- Rüştü Özdemir - Kanaat Önderi
- Serdar Yılmaz- Köklü Değişim Yazarı
- Şeref Örs - İHL Okul Müdürü
- Üzeyir Erenuluğ - Hayra Davet Derneği
- Veli Balyemez - AK Parti Buca Meclis Üyesi
- Yunus Ari - Avukat