TCMB, Faizleri Sabit Tuttu
21 Ocak 2022

TCMB, Faizleri Sabit Tuttu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 2022 yılının ilk faiz kararını açıklayarak politika faizini herhangi bir değişiklik yapmadan yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu. Böylelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Nass var” diyerek desteklediği Eylül'de başlayan faiz indirimine ara verilmiş oldu.

Karar metninde Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesinin gözden geçirme sürecinin yürütüldüğü vurgulandı. Bununla birlikte alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edildiği ifade edildi. Aralık karar metninde bu ifade "Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek" şeklinde kullanılmıştı. TCMB'nin son karar metninde "2022 yılının ilk çeyreğinde" ifadesi kaldırıldı.

Karar metninde enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte Döviz piyasasında yaşanan sağlıksız fiyat oluşumlarına bağlı döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışları, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğu belirtildi.

TCMB, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördü.

Cari Fazla

Karar metninde ekonomik aktiviteye ilişkin bölümde kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergelerin yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiği belirtildi.

Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının arttığını belirten TCMB cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vereceğini öngördü.

Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesinin fiyat istikrarı hedefi için önem arz ettiğini yeniden vurgulayan TCMB bu bağlamda ticari ve bireysel krediler yakından takip edildiğini de ifade etti.

Uluslararası Enflasyon

Salgında yeni varyantlar ve artan jeopolitik risklerin, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğunu ve belirsizliklerin artmasına yol açtığını söyleyen TCMB küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artışın uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açtığını ifade etti.

TCMB bu konuda şu ifadeleri kullandı: “Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.”