Tartışmalı Geri İade Kararlarına Yenileri mi Eklenecek?
29 Mart 2018

Tartışmalı Geri İade Kararlarına Yenileri mi Eklenecek?

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Son zamanlarda adından çokça bahsedilen, Türkiye’ye sığınan mazlum Müslümanların tekrar zulüm gördükleri ülkelere iade edilme işlemlerinin gerçekleştirildiği göç idaresi müdürlüklerine yenileri eklendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Bakanlar Kurulunun, 16 ilde yeni ilçe göç idaresi müdürlükleri kurulması hakkında kararı yayımlandı.

Buna göre; Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki bazı yerlerde ilçe göç idaresi müdürlükleri kurulması; İçişleri Bakanlığının yazısı üzerine Bakanlar Kurulunca 19 Şubat'ta kararlaştırıldı.

İlçe Göç İdaresi Müdürlüklerinin Kurulduğu Yerler

Adana'nın Ceyhan ilçesi, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi, Ankara'nın Altındağ ilçesi, Antalya'nın Alanya, Kaş, Kemet ve Manavgat ilçeleri, Aydın'ın Didim, Kuşadası ve Efeler ilçeleri, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi, Erzurum'un Aşkale ilçesi, Gaziantep'in Oğuzeli ilçesi, Hatay'ın Reyhanlı ve İskenderun ilçeleri, İstanbul'un Beşiktaş, Beylikdüzü, Pendik, Kadıköy, Sultanbeyli, Bakırköy, Fatih, Küçükçekmece, Ataşehir, Başakşehir ve Gaziosmanpaşa ilçeleri, Kırklareli'nin Pehlivanköy ilçesi, Kocaeli'nin Gebze ilçesi, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi, Muğla'nın Bodrum, Fethiye ve Marmaris ilçeleri, Şanlıurfa'nın Suruç, Akçakale ve Ceylanpınar ilçeleri.

40 Bin Kişi Sınır Dışı Edildi

Türkiye DAEŞ ile mücadele gerekçesiyle ilgili ilgisiz 40 bin kişiyi sınırdışı etti, binlerce kişiye G87 (Terör şüphelisi) tahdit koydu. Kimisi sığınacak güvenli bir ülke arayışı içinde olan, kimisi turist, kimisi de Türkiye’de oturma iznine sahip genelde İslam coğrafyasının farklı beldelerinden çok sayıda insanın ülkeye girişi engelleniyor.

Aleyhlerinde somut hiçbir delil, gerekçe bulunmaksızın ‘suçlu’ konumuna oturtulan ve bir kısmı da doğrudan kaçmak, terk etmek zorunda kaldıkları ülkelerine geri iade edilen bu insanların yaşadıkları mağduriyetler katlanıyor.

Giriş yasağı koyma yetkisine sahip Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, havalimanlarında bulunan Risk Analiz ve Değerlendirme Bürosu, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Emniyet İstihbarat, MİT, Dışişleri Bakanlığı Güvenlik ve Araştırma Daire Başkanlığı, Emniyet İnterpol ve Konsolosluklardan doğrudan iletilen ya da dış ülke kaynaklarından aktarılan ‘bilgiler’ doğrultusunda hiç araştırma, sorgulama yapılmaksızın sadece gelen soyut ve mahiyeti belirsiz bilgilerden hareketle onbinlerce insan hakkında giriş yasağı koyuyor.

Polis Memurlarının bu tutumu, Müslümanları mağdur durumda bırakırken, Rusya başta olmak üzere çok sayıda İslam karşıtı ülke hiçbir suçu bulunmayan Müslümanları zindanlara atarak hayatlarını yok ediyor.

694 Sayılı KHK Ne İçeriyor?

18 Ağustos 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında karara bağlanan yeni KHK Türkiye’ye sığınan muhacirlerin iade edilmesini içeriyordu. Resmi Gazete’de yayınlanarak uygulamaya konulan 694 sayılı KHK, Türkiye’de tutuklu veya hükümlü bulunan yabancı ülke vatandaşlarının gerekli görüldüğünde kendi ülkelerine veya başka bir ülkeye iade ya da takas edilmesini konu ediniyor.

KHK’daki 2937 sayılı kanunun 26. Maddesi’ne eklenen fıkra şu şekilde: “Türk vatandaşları hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlü bulunanlar; ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılmayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulmayacağı ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalmayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine Adalet Bakanının teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede bulunan tutuklu ve hükümlüler ile takas edilebilir.”