TÜSİAD’a Soruşturma Açıldı
14 Şubat 2025

TÜSİAD’a Soruşturma Açıldı

Köklü Değişim Medya

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras hakkında genel kuruldaki konuşma içeriği nedeniyle soruşturma başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Mehmet Ömer Arif Aras hakkında şu suçlamalar yer aldı:

-Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yaymak

”Bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikli sözler sarf etmek

Aras, TÜSİAD'ın 13 Şubat'taki genel kurulunda, hükümetin ekonomi ve güncel politikalarını eleştiren açıklamalarda bulunmuştu.

Konuşmalarda son dönemde yaşanan tutuklamalardan ihraç edilen teğmenlere, Kartalkaya yangını, İliç madeninde toprak kayması ve depremler gibi kamuoyunda çokça tartışılan konulara değinilmişti.

Enflasyonla mücadelenin maliyetine katlanma hususunda şikayetlerini dile getiren iş adamları ayrıca yargının işleyişine de eleştiri getirmişlerdi.

Aras Ne Demişti?

"Ülke olarak moralimiz bozuk. Güven bunalımı yaşıyoruz" ifadesi ile konuşmasına başlayan Aras, 6 Şubat depremlerinden bu yana yaşanan ve kamuoyunda ihmal şüphesiyle gündeme gelen travmatik olaylardan bahsetti ve şu eleştirilerde bulunmuştu:

"Kurallarımız vardır ama uymayan çoktur, yeterli denetim yoktur. Bu ölümlerin ana nedeni sistem bozukluğudur... Bu sistemin nasıl düzeleceği çok net bellidir. Sistemin kendi kendini düzeltme mekanizması olmalıdır. Sorumlular görevden ayrılmalı, hesap vermeli ve yerlerine yetkin kişiler gelmelidir."

Aras, bu travmatik olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını ifade etti. Ayrıca “tutukluluğun istisna değil kural haline gelmesi gibi kangrenleşmiş bir sorunun kanunlar değişse de çözülmediğini görüyoruz" ifadesi ile yargı işleyişine dair eleştirilerini sürdürdü.

“Şimşek'in ekonomi programına destek veriyorsak da, her şeyin yolunda olduğunu söyleyemeyiz” diyen Aras, "Devletin bütçe disiplinine uyması, kamu harcamalarını kontrol etmesi ve kamuda tasarrufu arttırması şart" çağrısında bulunmuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan Açıklama: “Hiç Kimse Kendini Milletin İradesinin Üstünde Göremez”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da "Sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklaması elbette demokratik bir hak olmakla birlikte, yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları, demokrasinin ruhuna ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır" demişti.

Tunç ayrıca, "Ayrıcalıklı kesimlerin yön verdiği Türkiye'nin artık geride kaldığını anlamayanlar şunu bilmelidir ki, hiç kimse veya hiçbir kuruluş, kendisini milletin iradesinin ve hukukun üstünde göremez” ifadeleriyle tepkisini sürdürmüştü.