“Suriyelilere ‘Gönüllü Geri Dönüş’ Belgesi Zorla İmzalatılıyor”
11 Temmuz 2024

“Suriyelilere ‘Gönüllü Geri Dönüş’ Belgesi Zorla İmzalatılıyor”

Köklü Değişim Medya

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre, Türk makamları birkaç gün önce Kuzey Suriye ile geçişlerin yeniden açılmasının ardından geçici koruma kartı sahibi 650'den fazla Suriyeli muhaciri Türkiye'deki haklarından feragat etmeleri ve ‘gönüllü geri dönüş’ belgelerini zorla imzalamalarının ardından sınır dışı ettiğini ileri sürdü.

Babu’l Hava Sınır Kapısı, Suriye'nin kuzeybatısında Türkiye'ye karşı düzenlenen protesto gösterileri nedeniyle kapatılmasından iki gün sonra, 3 Temmuz'da yeniden açıldı.

SOHR'un raporuna göre Türkiyeli yetkililer sınır dışı edilen yüzlerce kişiyi Suriye sınır kapısı yakınlarındaki kamplarda toplayarak, gruplar halinde Suriye sınır kapısına gönderilmelerine hazırlık olarak gönüllü geri dönüş belgelerini imzalamaya zorluyor.

Suriyeli mülteci aileler, Türkiye'deki Suriyelilere yönelik ‘ırkçı’ ve şiddet içeren eylemlerden kaçmak için Suriye'ye girmek üzere Babu’l Heva Sınır Kapısı’nın Türkiye tarafına gidiyor. Kayseri'deki şiddet olaylarından bu yana her gün onlarca Suriyeli aile sınıra yakın bir yerde toplanarak, Türk tarafının kendilerini Babu’l Heva Sınır Kapısı’nın Suriye tarafına taşıyacak otobüsleri temin etmesini bekliyor.

Kaynaklara göre, geri dönenlerin çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluştururken, erkekler halen Türkiye'deki işlerine devam ediyor. Ailelerin çoğunluğu İdlib ve Halep illerinden, bir kısmı da diğer şehirlerden geliyor.

Bu aileler Kayseri, Gaziantep, İzmir, Reyhanlı ve Suriyeli mültecilere yönelik şiddete tanık olan tüm bölgelerden ayrıldılar. Yetkililer, ülkelerine geri dönenleri gönüllü sınır dışı belgelerini imzalamaya zorluyor.

Kuzeybatı Suriye'deki Suriyeliler, Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ve Arap ülkelerindeki aile üyelerinden gelen para yardımında bel bağlamış durumda. Özellikle Türkiye ve Lübnan'daki ırkçı kampanyalar ve Suriyelilerin sınır dışı edilmesi, temel yaşam ve iş olanaklarından yoksun olan bölgedeki ekonomik koşulları etkiliyor.

SOHR’a göre, Suriye'nin kuzeybatısındaki kötü ekonomik koşullar ve iş olanaklarının yetersizliği ışığında, sınır dışı edilenler karşılaştıkları risklere rağmen tekrar Türkiye'ye dönme kararı alıyor. Söz konusu sınır dışı etme operasyonları, her gün Suriye ile Türkiye arasındaki sınır kapılarında ve Suriyelilerin iş yerlerinde ve sokaklarda gözaltına alındıktan sonra “zorla değil gönüllü olarak sınır dışı edildiklerini” belirten kağıtlara parmak basmaya zorlayarak gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

SOHR yıl başından bu yana, çoğu geçici koruma kartı sahibi olan ve gruplar halinde Suriye içlerine doğru sınır dışı edilen bin 354 Suriyeli mültecinin zorla geri gönderildiğini belgelemişti.