Sudanlı General Daklu, Paralel Devlet Kurdu
16 Nisan 2025

Sudanlı General Daklu, Paralel Devlet Kurdu

Köklü Değişim Medya

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti), Sudan'daki savaş dün üçüncü yılına girerken “barış ve birlik hükümeti” kurulduğunu duyurdu ve bu hükümetin ‘Sudan'ın gerçek yüzünü’ temsil ettiğini ileri sürdü.

ABD’nin nüfuzunu korumak ve yönetimin İngiltere ve Avrupa eksenli sivil partilere geçmemesi için Sudan’da 2023 Nisan ayında başlatılan iç savaş, Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) arasında bölünmeye doğru giden çatışmaların gölgesinde üçüncü yılına giriyor.

Daklu Telegram üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri paylaştı:

“Sudan'ın gerçek yüzünü temsil eden geniş bir sivil koalisyon olan ‘barış ve birlik hükümetinin’ kurulduğunu gururla ifade ediyoruz. Tüm Sudanlı sivil ve siyasi güçler, Sudan Devrimci Cephesi, sivil toplum, insani yardım örgütleri, gençlik hareketleri ve direniş komiteleriyle birlikte, yeni bir Sudan için siyasi bir tüzük ve tarihi bir geçiş anayasası imzaladık.”

Daklu, tüzüğün ‘bölgelere kendi kendilerini yönetme yetkisi veren’ ademi merkeziyetçi bir yönetim modeli içerdiğini, tüzüğün Sudan'ın tüm bölgelerini temsil eden 15 üyeli bir başkanlık konseyinin kurulmasını öngördüğünü belirtti. Daklu, hükümetin sadece HDK tarafından kontrol edilen bölgelerde değil, ülke genelinde temel hizmetleri sağlamak için çalışacağını bildirdi. Daklu, “Paralel bir devlet inşa etmiyoruz, Sudan'ın yaşayabilir tek geleceğini inşa ediyoruz... Yeni bir para birimi yaratıyor ve ekonomik hayatı yeniden canlandırıyoruz” dedi.

Hizb-ut Tahrir, bölgedeki çatışmalara dair yayımladığı siyasi analizde, “Sudan’ın doğu ve merkez bölgelerinin El Burhan komutasındaki ordunun, Darfur bölgesinin ise Hızlı Destek Kuvvetleri ve Hamideti’nin kontrolünde olması temelinde ülkenin iki ABD ajanı arasında bölünmesine uygun ortam hazırlamak için Amerikan planını hızlandırmak. Böylece Sudan’da iki ayrı yapı ortaya çıkacak ve bu durum, Hamideti’nin Darfur üzerindeki kontrolüyle dayatılıyor” ifadeleriyle bölünmeye işaret etmiş, ABD çıkarları doğrultusunda Sudan’dan koparılan diğer bir bölge olan Güney Sudan da hatırlatılmıştı.

Analizde, Darfur’un, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin hâkim olduğu ve halk desteğini arkasına aldığı bir sonraki savaşın sahnesi olmaya hazırlandığı sahadaki gelişmeler ışığında ortaya koyulurken, senaryonun, ordunun ülkenin büyük bölümünde yeniden kontrol sağlaması ve batı bölgesinin, özellikle de Darfur’un, Hızlı Destek Kuvvetleri’ne bırakılması yönünde ilerlediği ifade edilmişti.