Steven Maijoor: 'Bütün Paranızı Kaybetmeye Hazır Olun'
17 Ocak 2018

Steven Maijoor: 'Bütün Paranızı Kaybetmeye Hazır Olun'

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Piyasa değeri açısından en büyük 10 dijital para birimi Salı günü büyük oranda değer kaybetti. Bitcoin'in yüzde 25 değer kaybederek 13 bin dolar seviyesinden 11 bin dolar seviyesine kadar düştüğü görüldü.

Böylece Ocak ayında başlayan satış dalgasının kurbanı olan Bitcoin, Aralık ayından beri en düşük seviyesini görmüş oldu.

Bitcoin'in düşüşüne diğer kripto para birimleri de katıldı. Ripple, yüzde 40 düşerken Ethereum, yüzde 31 değer kaybederek 871 dolar seviyesine indi.

Güney Kore Maliye Bakanı Kim Dong-yeon'un dijital paraların ticaretinin yasaklayabileceklerini söylemesi yatırımcıları korkutmuştu.

Her ne kadar Kim, bu hamlenin bakanlıklar arasında ciddi bir şekilde müzekere edilmesi gerektiğini söylese de aynı zamanda mantıksız bir spekülasyon dalgasının görüldüğünü eklemiş ve bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söylemişti.

'Bütün Paranızı Kaybetmeye Hazır Olun'

Londra'daki ETX Capital şirketinin kıdemli piyasa analisti Neil Wilson yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin dijital paralar açısından dünyanın en büyük üçüncü piyasası olduğu hatırlatmasını yaptı.

Wilson; Güney Kore, Çin, Japonya ve ABD'nin dijital para piyasasına düzenleme getirme üzerine çalıştığını hatırlatarak belki de dijital paraların yükselişinin sonunun geldiği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği'nin Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) Başkanı Steven Maijoor ise, yatırımcıların 'bütün paralarını kaybetmeye hazır olması' gerektiğini söyledi.

Piyasa analisti Fawad Razaqzada ise, Business Insider haber sitesine yaptığı açıklamada yaşananın 'kripto paralardan oluşan bir kan gölü' olduğunu aktardı.

'Bitcoin’i Para Olarak Kullanmak Caiz Değildir'

Araştırmacı yazar Hakkı Eren'in Köklü Değişim Medya sitesinde yayımlanan “Kapitalizmin Yeni İcadı: Bitcoin/Sanal Para” başlıklı makalesinde, 'Bitcoin’i para olarak kullanmak caiz değildir' diyerek şu bilgilere yer vermişti:
Bitcoin, İslâm’ın İktisat Nizamı’na göre gerçek bir para biriminde bulunması gereken şartları haiz değildir. Zira bir para biriminde bulunması gereken en temel şartlardan yoksundur. Bu şartlara göre paranın, mal ve hizmetler için bir değer ölçüsü olması, yani fiyatlar ve ücretler olarak nakdi bir illete sahip olması gerekmektedir. Ayrıca paranın menşeinin belli olması yani onu tedavüle sunan otoritenin meçhul olmaması gerekir. Yine paranın insanlar arasında yaygın olarak kullanılması, yalnızca belirli bir kesimin elinde bulunmaması da gerekmektedir.

Parada bulunması gereken bu şartlar Bitcoin’de mevcut değildir. Bitcoin mutlak anlamda mal ve hizmetlerin ölçüsü niteliğinde değildir. Belirli bir otorite tarafından çıkarılmamaktadır. Bu haliyle kaynağının hangi devlet, hangi şirket veya hangi kişi olduğu meçhuldür. Ayrıca son dönemde popüler olması, genel manada insanlar arasında yaygın olduğu anlamına gelmez. Çünkü sadece toplumun tümünü temsil etmeyen özel bir kesim tarafından kullanılmaktadır.

Bunlardan sonra Bitcoin’in İslâm’a göre bir para birimi olamayacağı aşikârdır. Dolayısıyla Bitcoin’i para olarak kullanmak caiz değildir. İslâm’a göre paranın maddi bir kıymete dayanması gerekmektedir. Yine İslâm’a göre para, hakkında görüş beyan etme ve meşverette bulunma kapsamına giren meselelerden olmadığı gibi, iktisadi hayatın veya malî hayatın tesiriyle gelişerek şekil alan bir oluşum da değildir.