Sisi rejimi, yolsuzluk ve rüşvet ile çökme noktasına getirdiği Mısır ekonomisinin dolar açığını kapatmak için IMF ile anlaşma imzaladı.
Mısır ve dünyayı egemenliği altında tutan kapitalist Batı’nın kontrolündeki Uluslararası Para Fonu (IMF), 3 milyar dolar tutarındaki önceki anlaşma yerine 8 milyar dolar değerinde bir kredi anlaşması imzaladılar.
Mısır Merkez Bankası dün (Çarşamba), anlaşmanın imzalanmasından kısa bir süre önce politika faizini 600 baz puan (yüzde 6) artırdığını ve Mısır lirasının serbest piyasaya göre hareket etmesine izin vereceğini duyurdu. Bu gelişme, resmi işlemlerde yerel para birimi değerinin yaklaşık yüzde 60 oranında değer kaybetmesine neden oldu.
IMF, her ne kadar Mısır hükümetinin attığı adımları hiç vakit kaybetmeden övse de orta vadede kemer sıkma politikalarını sürdürmenin ve altyapı harcamalarını kısıtlamak için yeni bir çerçeve oluşturmanın önemini vurguladı. IMF, borç sürdürülebilirliğini devam ettirmek için finansal koşulları kontrol etmenin önemine dikkati çekti.
IMF tarafından yazılı olarak yapılan basın açıklamasına göre Mısır’da esnek döviz kuruna geçiş, dışarıdaki şokların yönetilmesine yardımcı olacak ve hükümetin zaman içinde tam enflasyon hedeflemesi rejimine doğru hareket etmesini sağlayacak. Fon, Mısır'ın uluslararası ve bölgesel ortaklarının, yetkililer tarafından benimsenen politika ve reformların uygulanmasını kolaylaştırmada temel bir rol oynayacağına inanıyor.
Mısır'da bir yıl içinde ödenmesi gereken borçlarla ilgili cari açığın yaklaşık 50 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Araştırma kurumlarına göre IMF’nin önerdiği önlemlerin ardından beklenen dolar akışının ise yaklaşık 45 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Sisi Rejimi Turistik Kasabayı Birleşik Arap Emirliklerini Sattı
Yolsuzluk ve rüşvet batağındaki Sisi rejimi, Mısır’da yaşanan döviz krizi üzerine Akdeniz sahilindeki turistik kasabayı Birleşik Arap Emirlikleri’ne sattı.
Mısır, başkent Kahire'nin yaklaşık 350 kilometre kuzeybatısında, Akdeniz kıyısında bulunan Ras El-Hekma bölgesinde yaklaşık 22 milyar dolar tutarında yatırım yapması için Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşıldığı yolundaki basında çıkan haberleri resmen teyit etti.
Sisi Rejimi İçin Tehlike Çanları
Yaklaşık 11 yıl önce Mısır’da seçimle işbaşına gelen yönetim, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın “favori diktatörüm” diye hitap ettiği General Sisi tarafından devrilmiş ve darbeye karşı çıkan binlerce Müslüman Rabia Meydanı’nda katledilmişti. Devlet hazinesini yandaşlarına hizmetine açarak ülkeyi sefalete sürükleyen diktatör Sisi rejiminin koridorlarında tehlike çanları çalıyor. Yaygın yolsuzluklar nedeni ile ekonomik krizlerle boğuşan Sisi rejimini ayakta tutmak için başta Suudi Arabistan ve “İsrail” olmak üzere diğer bölge ülkeleri ciddi çaba sarf ediyor. ABD’nin Ortadoğu ve Afrika’da hedeflediği planlarının gerçekleşmesi için büyük rol oynayan Sisi rejimi, ayrıca “İsrail” ile Filistin görüşmelerinin sürdürülmesinde de büyük çaba sarf ediyor.