“Sansür Yasası” Olarak Adlandırılan 'Sosyal Medya Düzenlemesi' Meclis’te
05 Ekim 2022

“Sansür Yasası” Olarak Adlandırılan 'Sosyal Medya Düzenlemesi' Meclis’te

Köklü Değişim Medya

Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak da bilinen iktidarın “dezenformasyon yasası” olarak tanımladığı ‘Sosyal Medya Düzenlemesi” TBMM’nin gündemine geldi. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine bugün başlanan düzenlemenin ilk iki maddesi kabul edildi.

Bu düzenlemeyle TCK’ya (Türk Ceza Kanunu) “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu eklenerek, 1-3 yıl arasında hapis öngörülüyor. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine bugün başlanan yasanın ilk iki maddesi kabul edildi. Yasaya karşı çıkılan nokta ise muğlak olması ve istenilen haberin kolayca sansüre uğraması ve gazetecilerin ağır cezalar nedeniyle işlerini yapamaz hale getirilmesi. Ayrıca bu yasa, iktidara yakın ve kontrolündeki havuz medyası olarak nitelenen medya kuruluşlarının dışında kalan medya organları ve internet haber sitelerinin susturulması olarak da yorumlanıyor.

AK Parti ve MHP milletvekilleri tarafından hazırlanan ve 15 Haziran'da Adalet Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen teklif, Genel Kurul'da ele alındı. CHP ve HDP’nin önerisiyle usul tartışması açıldı. Usul tartışmasının ardından, gruplar; teklifin geneli üzerine görüşlerini bildirdi. Yasanın ilk iki maddesi kabul edildi.

40 maddeden oluşan teklif ile TCK'ya yeni bir madde ekleniyor. “Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla kamu barışını bozma” gibi gerekçelerle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” şeklinde yeni bir suç tanımı getiriliyor. Bu suçu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

TBMM’de Protesto Edildi

TBMM’ye sunulan yasa teklifi nedeniyle bugünkü birleşimin açılışında 10 basın meslek örgütü temsilcisi de yasayı protesto etmek için siyah maskeler takarak basın locasına girdi. Muhalefet partileri de protestoya destek verdi.

İlk İki Maddesi Kabul Edildi

Teklifin; internet haber sitelerinde çalışanlara basın kartı verilmesini sağlayan birinci maddesi kabul edildi. Böylece, mevcut Basın Kanunu’nun birinci maddesinin birinci fıkrasındaki, “Bu Kanun, basılmış eserlerin basımı ve yayımını kapsar” hükmü; “Bu Kanun basılmış eserlerin basımı ve yayımı ile internet haber sitelerini kapsar” hükmü ile değiştirilmiş oldu.

Telifin ikinci maddesi de Basın Kanunu’nun ikinci maddesine eklenen “internet haber siteleri” hükmüyle, internet siteleri de yaygın dağıtım kapsamındaki basın kuruluşları arasında yer aldı. Ayrıca internet haber sitesinin de “İnternet ortamında, belirli aralıklarla haber veya yorum niteliğinde yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapmak üzere kurulan ve işletilen süreli yayını” tanımı yapıldı.