Köklü Değişim Medya
Rusya’ya uygulanacak petrol ambargosu hususunda G7 ülkeleri takvim belirtmeden bir uzlaşma sağlarken, Rus petrol ve gazına bağımlı AB’de (Avrupa Birliği) uzlaşma sağlanamadı. Uzmanlara göre siyasi tehdit niteliği taşıyan petrol ambargosu kararının bugün ya da yakın gelecekte yürürlüğe girmesi mümkün değil.
G7 ülkeleri Rusya'dan yaptıkları petrol ithalatını aşamalı olarak sona erdirme konusunda uzlaşma sağladı. ABD ve müttefikleri tarafından “Ukrayna’nın NATO’ya alınması tehdidiyle” tahrik edildikten sonra Ukrayna’yı işgal ederek büyük bir açmaza düşen Moskova’ya yönelik yaptırım kararları alınmaya devam ediliyor.
Dünyanın gelişmiş yedi sanayi ülkesinin oluşturduğu G7'nin zirvesi dün videokonferans yoluyla yapıldı. Devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirvenin sonunda bir kapanış bildirgesi yayınladı. Bildirgede tüm ülkelerin "Rus petrolünün ithalatını aşamalı olarak sona erdirmek veya yasaklamak dahil olmak üzere Rus enerjisine olan bağımlılığı aşamalı olarak sona erdirmeyi" taahhüt ettiği belirtildi. Ancak bu adımların somut olarak hangi takvime bağlı olarak atılacağına yer verilmedi.
Dönem başkanlığını bu yıl Almanya'nın yaptığı G7, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya'dan oluşuyor. G7'nin dünkü zirvesine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de katıldı.
Avrupa Birliği (AB) Uzlaşma Sağlayamadı
Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'ya petrol ambargosu konusunda hafta sonu yapılan müzakerelerde uzlaşma sağlayamadı. Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanı Fransa'dan yapılan açıklamalarda Rusya'dan petrol tedarik eden ülkelere güvenceler konusunda çalışmaların sürdüğü belirtildi. Günlerdir süren yoğun pazarlıklarda ilerleme katedildiği ve müzakerelerin gelecek hafta da süreceği ifade edildi.
Avrupa Birliği Komisyonu petrol ambargosunu da içeren yaptırım planını Çarşamba günü AB üyesi ülkelere sunmuştu. Teklifin ilk hali, Rusya'dan AB ülkelerine ham petrol ithalatını altı ay içinde ve rafine petrol ürün ithalatını da yıl sonuna kadar sona erdirmeyi öngörüyor.
Macaristan ve Slovakya Ambargo İçin Daha Uzun Vade İstiyor
Teklifte Macaristan ve Slovakya'ya Rus petrolüne olan bağımlılıkları nedeniyle ambargoyu hayata geçirmek için 2023 yılı sonuna kadar süre tanınmıştı. Ancak her iki ülke de bu sürenin yeterli olmadığını ifade ediyor. AB diplomatlarından alınan bilgilere göre, bu ülkelere 2024 yılı sonuna kadar süre tanıma önerisi de kabul görmedi. Macaristan'ın sürenin 2025 yılı sonu olmasını savunduğu belirtiliyor. Ayrıca Çekya da Macaristan ve Slovakya'ya tanınan opsiyonun kendilerine de tanınmasını istiyor. Birçok AB ülkesinin de mali destek talebinde bulunarak teklifi kabul etmediği belirtiliyor.
Macaristan, Çekya ve Slovakya; Druşba (Dostluk) petrol boru hattı üzerinden ithal edilen Rus petrolüne bağımlı durumda. Çekya, ülkedeki resmi istatistik kurumunun verilerine göre 2021 yılında petrol ihtiyacının yaklaşık yarısını Rusya'dan temin ediyor. Macaristan ise hükümetin açıkladığı sayılara göre petrolün yüzde 65'ini Rusya'dan karşılıyor. Slovakya'da ise ulusal petrol şirketi Transpetrol'ün açıklamasına göre yegâne petrol tedarikçisi Rusya.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun hazırladığı yaptırım paketi sadece petrol ambargosunu içermiyor. Pakette ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın destekçilerinden Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'in yaptırım uygulanan kişiler listesine alınması öneriliyor. Yeni yaptırımlar arasında Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'ın SWIFT'ten çıkartılması ve üç Rus televizyon kanalının yayınlarının Avrupa Birliği'nde durdurulması da bulunuyor.
Paketin yürürlüğe girebilmesi için bundan öncekilerde de olduğu gibi 27 AB ülkesi tarafından onanması gerekiyor. Avrupa Birliği Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rusya'ya karşı şimdiye kadar beş yaptırım paketi açıkladı.
ABD Yeni Yaptırım Kararlarını Açıkladı
Öte yandan ABD yönetimi, Rusya'nın büyük bankalarından Sberbank'ın 8 ve Gazprombank'ın 27 yönetim kurulu üyesi ile devlete ait 3 televizyon kanalına yaptırım uyguladı.
ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın savaş kabiliyeti açısından kritik önem taşıyan kişi ve kuruluşların yaptırım listesine eklendiği aktarıldı.
Açıklamada, bunlar arasında Rusya'nın en önemli iki bankasının yönetim kurulu üyeleri, bir Rus devlet bankası ve 10 bağlı kuruluşu, devlet destekli bir silah üreticisi ile devlet kontrolündeki üç televizyon kanalının yer aldığı kaydedildi.
Bu kapsamda Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın 8 yönetim kurulu üyesinin yaptırım listesine alındığı belirtilen açıklamada, ülkenin önemli bankalarından Gazprombank'ın da 27 yönetim kurulu üyesinin yaptırım listesine eklendiği bildirildi.
Açıklamada, devlete ait Moskova Sanayi Bankası ve 10 iştirakine de yaptırım uygulanacağı aktarıldı.