Rusya, Finlandiya’ya Doğalgaz Akışını Kesti
21 Mayıs 2022

Rusya, Finlandiya’ya Doğalgaz Akışını Kesti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD ve Avrupa’nın yaptırım kararlarına misilleme olarak doğalgaz ödemelerini ruble üzerinden isteyen Rusya, bu isteğini yerine getirmeyi reddeden Finlandiya’nın doğalgazını tamamen kesti.

Sputnik’teki habere göre, Gazprom'un ihracat kolu Gazprom Export, dünkü açıklamasında rubleyle ödeme yapmayacağını bildiren Finlandiya devlet doğalgaz şirketi Gasum'a gaz tedarikinin sonlandırılacağını duyurmuştu.

Gazprom Export, Gasum'un mevcut doğalgaz tedarik sözleşmesini mahkemeye taşıma kararı aldığını da belirtmişti.

Doğu ile Batı arasındaki menfaat çatışması, dünyayı da ekonomik olarak etkiliyor. Limanların çalışmaması ve tarımın sekteye uğraması gıda krizini körüklüyor. Öte yandan Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya alınma sürecin tehdit olarak görüyor. ABD liderliğindeki NATO ise İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecini gündemde tutmayı sürdürüyor.

Avrupa’nın Rus Gazına Ne Kadar Bağımlı?

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre Avrupa'nın geçen yıl Rusya'dan ithal ettiği 155 milyar metreküp gaz, toplam gaz ithalatının yüzde 45'ini ve toplam gaz tüketiminin yüzde 40'ını oluşturdu.

Finlandiya, Estonya, Makedonya ve Bulgaristan doğalgaz ithalatının tamamını Rusya'dan yaparken, Letonya doğalgaz ithalatının yüzde 97'sini, Sırbistan yüzde 88'ini, Slovakya yüzde 86'sını, Polonya yüzde 81'ini, Avusturya yüzde 80'ini, Slovenya yüzde 79'unu ve Macaristan yüzde 78'ini bu ülkeden gerçekleştirdi.

Rusya'nın, Litvanya'nın doğalgaz ithalatındaki payı yüzde 69, Almanya'nın dış alımındaki payı yüzde 54 oldu. Bu oranlar, Çek Cumhuriyeti için yüzde 53, İsviçre için yüzde 44, Danimarka için yüzde 35, İtalya için yüzde 33, Hırvatistan ve Romanya için de yüzde 28 oldu.

Yunanistan gaz ithalatının yüzde 19'unu, Fransa yüzde 8'ini, Hollanda yüzde 5'ini ve Belçika yüzde 3'ünü Rusya'dan yaptı. Ukrayna'nın gaz ithalatının yüzde 43'ü de Rusya'dan gerçekleştirildi.

Son yıllarda bulduğu yeni yöntemle kaya gazı üretimini artıran ABD için Avrupa pazarı iştahını kabartan ciddi bir arz sahası. Dünyanın bir numaralı sıvılaştırılmış doğalgaz üreticisi olan ABD, Avrupalı müttefiklerinin, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın doğalgazına bağımlılığına çözüm olarak bölgeye daha fazla sıvılaştırılmış gaz sevketmeyi planlıyor.

2021 yılında Amerika’nın sıvılaştırılmış gaz ihracatının yaklaşık yüzde 24’ü Avrupa’ya satıldı. ABD, 2021'de Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Birleşik Krallık tarafından ithal edilen tüm LNG'nin (sıvılaştırılarak gemilerle taşınan gaz) yüzde 26'sını göndererek Avrupa'nın en büyük LNG kaynağı oldu. ABD'yi yüzde 24 ile Katar ve yüzde 20 ile Rusya izledi.

Geçen yıl ihraç ettiği LNG'yi en çok artıran ülke de 25 milyon tona yakın yükselişle ABD oldu. Küresel piyasalarda geçen yıl 380 milyon ton olarak gerçekleşen LNG ticaretinin 2040'ta 700 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Ancak geçen yılı baz alındığında şu andaki kapasiteye göre, ABD, Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği gazın kabaca yüzde 40'ını karşılayabilecek durumda. Bu istatistik yeraltı zenginliği bakımından fakir Avrupa'nın Rus doğalgazına ciddi şekilde bağımlı olduğunu ortaya koyuyor.