Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya’nın taktik nükleer silahları ülkesine transfer etmeye başladığını duyurdu.
Ukrayna’da açmaza düşen Rusya, taktik nükleer silahların komşusu ve müttefiki Belarus'a yerleştirilmesi planı için harekete geçti.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, dün Belarus'un başkenti Misnk'te Belarus'ta taktik nükleer silahların konuşlandırılmasına ilişkin planı imzaladı.
Şoygu, Belaruslu mevkidaşıyla yaptığı toplantıda Batı'nın Ukrayna'daki çatışmaları uzatmak ve tırmandırmak için elinden gelen herşeyi yaptığını kaydetti ve "Batı toplu olarak ülkelerimize karşı esasen ilan edilmeyen bir savaş açtı." ifadelerini kullandı.
Rusya Savunma Bakanlığı imzalanan belgelerin taktik nükleer silahların Belarus'ta depolanması işlemleriyle ilgili olduğunu belirtti.
Öte yandan, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko gazetecilere yaptığı açıklamada nükleer mühimmatın ülkesine transferine çoktan başladığını bildirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek için Moskova'da bulunan Lukaşenko taktik nükleer silahların Belarus'ta olup olmadığına dair bir soruya "Olabilir. Geri dönünce kontrol edeceğim." cevabını verdi.
Rusya tarafından bu bilgiye dair henüz bir teyit gelmedi. Nükleer silahların sevkiyatı konusundaki plan Putin'in 25 Mart'ta yaptığı bir televizyon konuşmasıyla duyurulmuştu.
Lukaşenko Putin'in açıklamalarının ardından Moskova'nın ülkesine nükleer silah yerleştirme planının Batı'nın tehdidi altındaki Belarus'un korunmasına katkıda bulunacağını belirtmişti.
ABD, Anlaşmayı Kınadı
Rusya ile Belarus arasında imzalanan anlaşma Amerika Birleşik Devletleri tarafından kınandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller günlük basın toplantısında konuya lişkin bir soruya "Elimizdeki kanıt veya değerlendirme hakkında konuşmayacağım. Ancak bu anlaşmayı şiddetle kınadığımızı söylemek isterim. Bu, Rusya'nın bir yıldan fazla süreden önce Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekün işgalde gördüğümüz sorumsuz davranışlarının sonuncusudur" yanıtın verdi.
Rusya'nın Ukrayna ile savaşında biyolojik, kimyasal veya nükleer silah kullanmasının ağır bedelleri olacağını daha önce de belirttiklerini söyleyen Miller, nükleer pozisyonlarını değiştirmeyi gerektirecek herhangi bir durum veya Rusya'nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına dair herhangi bir emare olmadığını kaydetti.
ABD liderliğindeki Batı’nın Kiev’i NATO’ya alma tahrikleri ile başlayan Ukrayna savaşında Rusya, işgal ettiği topraklarda açmaza düşmüş durumda. Rus ordusu Ukrayna’da hezimetle karşı karşıya kalırken Moskova sık sık nükleer silah tehdidini ileri sürüyor. Uzmanlar nükleer silahların kullanılmasının zor bir ihtimal olduğunu ifade ederken, Moskova’nın tehdidini inandırıcı kılmak için bu tip girişimlerde bulunduğunu ifade ediyor.
ABD liderliğindeki Batı, Rusya’yı büyük devletler liginde düşürüp, iyice zayıflatana kadar cephede Ukraynalıları kullandığı savaşı sürdüreceği düşünülüyor.
Rusya'nın nükleer adımlarına, Ukrayna'nın Kremlin ve Belgorod'a İHA'lı saldırılar düzenleyip Moskova'ya meydan okuması üzerine hız kazandırdığı gözlemleniyor.