Riyad: “Filistin Devleti Tanınmadan ‘İsrail’ İle Diplomatik İlişki Kurmayız”
07 Şubat 2024

Riyad: “Filistin Devleti Tanınmadan ‘İsrail’ İle Diplomatik İlişki Kurmayız”

Köklü Değişim Medya

Suudi Arabistan, "Doğu Kudüs'ü de kapsayan 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devleti tanınmadıkça" ve "‘İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığı durmadıkça" ‘İsrail ile diplomatik ilişki kurulmayacağını açıkladı.

ABD’nin başlattığı “normalleşme” süreci kapsamında İslam beldelerinin yönetimleri sırayla işgalci Yahudi varlığıyla el sıkışmıştı. Hamas’ın 7 Ekim baskının hemen öncesine ise Suud rejimi ile “İsrail” el sıkışmak için son adımları atıyordu.

“İsrail” ve Suudi Arabistan'ın resmen ilişki kurması adımı, diğer Körfez ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in 2020 yılında Tel Aviv'le diplomatik ilişki başlatmasından bu yana gündemdeydi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, salı günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin Suudi Arabistan ile “İsrail”in normalleşme görüşmelerini sürdürmeye istekli olduğuna dair olumlu geri bildirimler aldığını açıklamıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kirby'e atfedilen ifadeler ışığında, Riyad'ın ABD'ye, Filistin konusundaki kararlı duruşunu teyit etmek amacıyla bu açıklamayı yayınladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan Krallığı'nın Filistin meselesi ve kardeş Filistin halkının meşru haklarını elde etmesi gerekliliği konusundaki tutumunun her zaman sabit olduğunu teyit eder. Krallık, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti tanınmadıkça ve ‘İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları durmadıkça ve tüm ‘İsrail’ işgal güçleri Gazze Şeridi'nden çekilmedikçe ‘İsrail’ ile diplomatik ilişki kurulmayacağı yönündeki kesin tutumunu ABD yönetimine iletmiştir." ifadelerine yer verildi.

ABD, “İki Devletli Çözüm” planını hayata geçirmek için her fırsatı değerlendirirken, yörüngesindeki Suud rejimini de bu planı dayatmak için kullanıyor. ABD menşeli “İki Devletli Çözüm” planı, Filistin topraklarında yaklaşık yüzde 85’i işgal edilmiş kısmının “İsrail”e ve kalan kısmının ise sembolik bir Filistin devleti için öngören taksimata dayanıyor. ABD’nin bölgedeki müttefikleri Mısır ve Türkiye de bu plan kapsamında çalışmalar yürütüyor.

Açıklamanın devamında, "Krallık, Filistin devletini henüz tanımamış olan BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerine, Filistin halkının meşru haklarını elde edebilmesi ve herkes için kapsamlı ve adil bir barışın sağlanabilmesi için 1967 sınırları üzerinde, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin tanınmasını hızlandırmaları çağrısını yineler" ifadelerine yer verildi.

ABD, Netanyahu hükümetini masaya oturtmak ve çatışmaların bölgeye yayılmasını önlemek için yoğun çaba sarf ediyor. Bu kapsamda 7 Ekim’den bu yana 5. kez bölgeyi ziyarete eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ilk durağı olan Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmüştü. Görüşme sonrası yapılan açıklamalar Filistin yanlısı gözükse de ABD planı “İki Devletli Çözüm”e hizmet ediyor.