Putin, Ukrayna ile Kabul Edilebilir Konuların Müzakere Edilebileceğini Açıkladı
26 Aralık 2022

Putin, Ukrayna ile Kabul Edilebilir Konuların Müzakere Edilebileceğini Açıkladı

Köklü Değişim Medya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere ihtimaline ilişkin yaptığı açıklamada, "Taraflarla kabul edilebilir konular üzerinde müzakerelere hazırız" ifadeleriyle müzakere sınırlarını çizdi.

Putin’in açıklamasının, Biden’ın, Zelenskiy’nin geçen haftaki Washington ziyareti sırasında yaptığı “Ukrayna lideri, Rusya ile barış aramaya hazır olduğunda, bunun savaş alanında sahip olacağı güçlü konumla yapacak” açıklamasından sonra gelmesi dikkat çekiyor. ABD, Rusya’nın sahada iyice zayıflamadan müzakerelere oturmayacağını ilişkin açıklamalarla savaşın gidişatını belirleyen aktör olarak öne çıkıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazeteci Pavel Zarubin'in programına katılarak gündeme dair özel açıklamalarda bulundu.

Ukrayna ile yaşanan savaşa dair açıklamalarda bulunan Putin, bölgesel rakiplerinin, "böl ve yönet" stratejisi ile Rusya üzerinde planları olduklarını savundu.

Batı'nın Rusya'yı parçalama hedefinde olduğunu ileri süren Putin, "Bunu her zaman yapmaya çalışıyorlar. Ancak amacımız Rus halkını birleştirmek. Doğru yönde hareket ettiğimizi düşünüyorum. Ulusal çıkarlarımızı ve halkımızın çıkarlarını koruyoruz. Bunu yapmaktan başka çaremiz yok” açıklamasında bulundu.

Rusya, Ukrayna toprakları olan 2014’te Kırım ve bu yılın Şubat ayında başlattığı savaş ile Donetesk ve Luhansk bölgelerini kendi toprağı olarak görüyor. ABD ve kontrolü altındaki Kiev yönetimi ise işgal edilen topraklardan çekilene kadar müzakerelere oturulmayacağını açıklayarak ön şart öne sürüyor. Putin ise bu şart kabul edilebilir müzakere konusu olarak görmüyor.

Rus lider açıklamasında, "Kabul edilebilir çözümler konusunda ilgili herkesle müzakere etmeye hazırız, ancak bu onlara kalmış. Müzakere etmeyi reddeden biz değiliz, onlar" ifadesiyle müzakere konusundaki konumunu ifade etmiş oldu.

"Patriotları Vuracağız"

ABD'nin Zelensky’nin Washington ziyareti esnasında Kiev'e taahhüt ettiği Patriot hava savunma sistemlerinin kendileri için meşru hedef olacağını da belirten Putin, "Yüzde 100 vuracağız. Patriotlar oldukça eski sistemler" derken, Rus S-300 hava savunma sistemlerinin Patriotlardan daha iyi olduğunu söyledi.

Rusya’nın Büyük Ülkeler Liginden Düşürülme Stratejisi

NATO ve kapitalist demokrasinin lokomotifi ABD, dünyaya hükmeden Batı egemenliğindeki kapitalist dünya düzeninin bekası için Rusya’yı tahrik ederek başlattığı Ukrayna’daki savaşı hedefine ulaşıncaya kadar sürdürmeyi planlıyor. Rusya her ne kadar müzakere için hazır olduğunu ifade etse de Biden, açıklamasında Kremlin’i aşağılayarak Ukrayna’dan askerini çekmeden masaya oturmayacaklarını açıklayıp, ön şart ileri sürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Batı’nın en modern nükleer güce sahip Rusya’yı "hiçbir şekilde var olma hakkı olmayan ikinci sınıf bir ülke" olarak gördüğünü ifade ederek ABD’nin stratejisinin farkında olduğunu beyan etmişti.

Hizb-ut Tahrir, yaklaşık 3 ay önce bu sürece dair “Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşının Yansımaları” başlıklı siyasi analizinde şu ifadelere yer vermişti:

“Rusya’nın ilhaktan geri adım atması meselesine gelince, bu, Rusya’nın uluslararası arenadan silinmesi ve etkisinin sona erdiği anlamına gelir. Bu, Rus liderliğine çok ağır gelir. Bu yüzden Rusya’nın, bu dört bölgede yani ilhak referandumlarının düzenlendiği bölgelerin sınırlarında durması bekleniyor.

Belki Kharkov’da kaybettiği bölgeleri geri almak için biraz ileriye gidebilir. Rusya Devlet Başkanı, halkı önünde ‘güçlü’ görünüyor. 2014’te Kırım’ı ilhak ettikten sonra Rusya’ya yeni toprak kazanımları sağladı. Eğer bu gerçekleşirse, Ukrayna’yı kısa sürede yutmakla tehdit eden süper güç görüntüsündeki bir ülke için küçük bir hedef olur. Ama öte yandan Amerika ve Batılı ülkeler, Rusya’nın işgal ettiği bu bölgelerin kurtarılması için Ukrayna’yı cesaretlendiriyorlar ve ordusunu destekliyorlar.

Batının Ukrayna’ya artan askeri desteği ile Rusya’nın kısmı seferberliği arasında kalan Ukrayna savaşı, büyük ihtimalle yoğun çatışmalara sahne olacak ve daha uzun sürecektir. Rusya’nın, nükleer silah kullanımı dışında savaşı kazanma garantisi zayıflarken, Ukrayna’daki savaş, daha fazla uluslararası tehlikelere açık hale gelecektir... Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’nın müzakereleri reddetmediğini hatırlatsa da, Amerika ve özellikle İngiltere, Ukrayna’yı Rusya’nın büyük ülkeler listesinden çıkarıldığı arena haline getirme niyetindeler. Bu iradeler çatışması arasında Ukrayna sahası, işleri alt üste edebilecek sürprizlere gebedir.”

ABD’nin, Rusya’yı BMGK’dan çıkarmak için de attığı adım da ‘ABD’nin Rusya’yı büyük ülkeler listesinden çıkarma stratejisi’ ile paralel bir gelişme olarak dikkat çekiyor. ABD, Rus liderliğini sürekli tahrik edip, yaptırımlarla sıkıştırarak hedefine ulaşmaya çalışırken dünyayı da gıda ve enerji krizine sürüklüyor. Bugün uzak bir ihtimal olarak gürülse de nükleer silahların kullanılacağı bir savaş tehdidi de liderlerin dilinden düşmüyor.

ABD, dünyayı kaosa sürüklese de egemenlik ve çıkar savaşını Rusya diz çökene kadar sürdüreceğini her fırsatta ifade ediyor. Doğu ve Batı'nın iki sömürgeci gücü ABD ve Rusya, sahada karşı karşıya gelmek yerine şimdilik bilek güreşini Rusya-Ukrayna savaşı üzerinden yürütüyor.