Putin, Moskova'da Azerbaycan ve Ermenistan liderlerini oturttuğu masada tartışmalı konular ele alındı.
Üçlü zirve, Rusya'nın ön karakolu olarak kabul edilen Ermenistan'ın kısa süre önce Moskova karşıtı ve Batı'ya göz kırpan açıklamaları sonrası geldi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Rusya’nın öncülüğünü yaptığı askeri ittifaktan çıkabileceği tehdidinde bulunup, “Bölgedeki güvenlik sisteminin işlemediğini gördüğümüz için Batılı ortaklarımızla güvenlik konularını görüşmeye başladık” açıklamasında bulunmuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı’nda önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Bu toplantıların ardından üç liderin bir araya geldiği toplantının başında Putin konuşma yaptı.
Putin, toplantı davetine icabet edildiği için minnettar olduğunu belirterek "Bunun uzun süredir konuştuğumuz bazı konuların pratikte çözümü için iyi bir prolog olmasını umuyorum" temennisinde bulundu.
Bu formatta yapılan toplantıda pek çok kazanımlar elde ettiklerine dikkati çeken Putin, 2020’de çatışmaların sona erdiğini, ekonomik ve ulaşım bağlantılarının açılması, sınırların belirlenmesi ile ilgili çalışmaların başladığını ifade etti.
Putin, "Bazı zorluk ve sorunlara rağmen genel olarak durum çözüme doğru gidiyor. Bunlardan bir tanesi ulaşım bağlantılarına yönelik çalışmalar. Hâlâ çözülemeyen sorunlar var, ancak bence bunlar sadece teknik nitelik taşıyor" dedi.
Terminoloji konusundaki anlaşmazlıkları da işaret eden Putin terimlerin gerçekleri ve olayları doğru şekilde anlatması gerektiğini söyledi.
Putin, "Ancak Ermenistan Başbakanı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı olarak üçümüzün de görüşüne göre, bunlar aşılabilir engeller, genel olarak bu sorunlar yok, bunlar tamamen teknik meseleler.” ifadesini kullandı.
Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Başbakan Yardımcılarının bir hafta sonra bu konuları görüşmek ve çözmek üzere bir araya gelmesini öneren Putin, bu toplantının gelecek hafta yapılması hususunda Aliyev ve Paşinyan’ın da onayını aldı.
Putin, "Bu, henüz çözülmemiş sorunların çözüleceğine dair umut veren iyi bir anlaşma." değerlendirmesinde bulundu. ABD, Rusya’nın ön karakolu olarak kabul edilen Ermenistan’da nüfuzunu artırmak ve buradan Kuzey Kafkaslara sızabilmek, Moskova’nın etki alanını daha da daraltmak için havuç-sopa siyasetini uyguluyor.
Rusya ise Washington’ın bu girişimlerini engellemek için iki lideri masaya oturtarak hakimiyetin kendinde olduğu algısını oluşturmaya çalışıyor. Rusya’nın Ukrayna’da açmaza düşmesi, ABD’nin Rus nüfuzunu dumura uğratmak ve sonra da Ermenistan’a sızmak için elini rahatlatıyor.