Paris İklim Anlaşması Rafa Kalkıyor: Almanya Kömüre Dönüyor
21 Haziran 2022

Paris İklim Anlaşması Rafa Kalkıyor: Almanya Kömüre Dönüyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Almanya'nın Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkenin Rusya'dan gelen doğal gaz eksikliğini telafi etmek için elektrik üretiminde kömür kullanımını artırmak zorunda kalacaklarını açıkladı. Almanya bu planla elektrikteki açığı kömürle çalışan termik santrallerle kapatmayı, ısınmada ise doğalgazı kullanmayı düşünüyor.

Paris İklim Anlaşması gereği karbon salınımını engellemek için taahhüt edilen hedefler Ukrayna savaşıyla birlikte rafa kalkıyor. Almanya, diğer AB ülkeleri ile birlikte 'kirli yakıt' kullanımını azaltmak ve yeşil enerjiye doğru ilerlemek için adımlar attığından, elektrik üretmek için daha fazla kömür kullanma ihtiyacına karşı, ancak Habeck'e göre mevcut durum seçici olmak için çok ciddi.

Alman Enerji Bakanı, “Gaz tüketimini azaltmak için elektrik üretmek için daha az gaz kullanılmalıdır. Bunun yerine kömürlü termik santrallerin daha fazla kullanılması gerekecek. Bu acı, ancak bu durumda gaz kullanımını azaltmak için basitçe gerekli” açıklamasında bulundu.

Berlin, 2030 yılına kadar ülkede enerji üretimini kömürsüz hale getirmek istiyor, ancak bu koşullar altında bu hedefin değiştirilmesi imkansız görülüyor.

Bakan ayrıca, depolama tesislerine daha fazla gaz getirilmesi gerektiğini, aksi takdirde “kışın çok sıkışık olacağı” uyarsınd bulundu.

Almanya'daki gaz depolama tesisleri şu anda yaklaşık yüzde 57 oranında dolu.

Bu arada, gazeteye göre, Alman Ekonomi Bakanlığı, enerji santrallerini depolama sahalarına dönüştürülmek üzere modernize ederek bir “gaz ikame rezervi” oluşturmak için yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Bir gaz ihalesi ve ilave gaz alımı için 15 milyar euro değerinde bir kredi de dahil olmak üzere birçok başka mekanizma da çalışıyor.

Güncel verilere göre 27 üyeli Avrupa Birliği'nin kullandığı doğalgazın yüzde 38.1'i Rusya'dan geliyor. Çekya, Letonya gibi AB üyesi ülkelerde bu oran yüzde 100'e çıkıyor. Rus gazının Almanya'nın tüketimindeki payı ise yüzde 65.

Batı’nın sözde dünyanın geleceğini düşünmek için ortaya attığı Paris İklim Anlaşması böylece rafa kalkmış oldu. Atmosfere en çok karbon salınımı yapan gelişmiş ülkelerin ortaya attığı anlaşma ile nükleer enerjiye sahip olmayan gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkeler imzaladıkları anlaşma ile kömür rezervlerini kullanmaktan mahrum kalıyor.