Pakistan Ekonomisi İflasın Eşiğinde
04 Şubat 2023

Pakistan Ekonomisi İflasın Eşiğinde

Köklü Değişim Medya

Laik kapitalist nizamın uygulandığı Pakistan’da ekonominin iflasın eşiğine geldiğini, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, "tasavvur bile edilemeyecek zorlukta" ifadeleriyle tanımladı.

Ülkede görülen yaygın yolsuzluk ve rüşvet, ABD’nin istekleri doğrultusunda yürütülen siyaset ve krizlerin kaynağı laik kapitalist nizam ile derin bir ekonomik kriz yaşanıyor. Borcu borçla kapatmak için IMF'in kapısı çalan Pakistan yönetimi, ülkenin iradesine de ipotek koydurmuş oluyor.

Hakkında yolsuzluk dosyaları bulunan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, içinde bulundukları "tasavvur bile edilemeyecek zorluktaki" ekonomik kriz sırasında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yardım paketi konusunda ülkesine "zor zamanlar" yaşattığını söyledi.

Bilindiği üzere Şahbaz Şerif, hakkında yürütülen kara para aklama ve yolsuzluk davasından 2020 yılında tutuklanmıştı. Aynı şekilde kardeşi ve eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in de yargılandığı yolsuzluk dosyaları bulunuyor. Navaz Şerif, yolsuzluk suçu yüzünden 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Şahbaz Şerif IMF’yi İşaret Etti

"Ekonomik durumumuz tasavvur bile edilemez" diyen Başbakan Şahbaz Şerif, "Yerine getirmemiz gereken koşullar hayal gücünün de ötesinde. Ancak ülkenin bunları kabul etmekten başka seçeneği yok" diyerek yolsuzluklarla ülkeyi düşürdükleri durumu yine halkın sırtına yükleyeceklerine işaret etti.

Başbakanın konuşmasının ardından son haftalarda büyük değer kayıpları yaşayan para birimi Rupi, Dolar karşısında rekor düşüşler kaydetti.

Rezervler Alarm Veriyor

Merkez Bankası rezervleri 3,7 milyar dolara düşen Pakistan, ekonomik krize çözüm için IMF ile 1,17 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılması için görüşmeler yürütüyor.

IMF Pakistan Misyon Şefi Nathan Porter liderliğinde bir heyet, Pakistanlı yetkililerle başkent İslamabad’da 9'uncu değerlendirme toplantısı görüşmelerini sürdürüyor.

1998'den beri en düşük seviyeye gerileyen rezervler üç haftalık ithalatın maliyetini karşılamaya yetmiyor.

IMF, Pakistan'dan bütçe açığını kontrol altına alma ve mali yılda ek sübvanseleri kısıtlamak için enerji fiyatlarını artırmasını istiyor. Bu talepler, Pakistan'ın para birimini piyasa bazlı döviz kurlarına bırakmasına ve yakıt fiyatlarını yükseltmesine yol açtı.

Rupinin değeri geçen hafta yapay sınırın kaldırılmasından bu yana yüzde 16,5 düştü.

Teknik görüşmelerin yarın sona ermesinin ardından politika düzeyindeki görüşmeler başlayacak. Taraflar arasındaki 9’uncu değerlendirme toplantısının 9 Şubat’a kadar tamamlanması bekleniyor.

IMF İle Anlaşma

Pakistan, IMF ile 2019’da 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketi için anlaşmıştı.

Temmuz 2022'de yeniden masaya oturulmuş ve IMF, toplam kredi miktarının 6 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkarıldığını açıklamıştı.

Varılan anlaşma kapsamında IMF, şartların sağlanması halinde Pakistan'a 1,17 milyar dolar krediyi serbest bırakacağını belirtmişti.

Pakistan'ın ulusal borcu 274 milyar dolar civarında ve bu borç, gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yaklaşık yüzde 80'ine tekabül ediyor. Bu durum, ülkeyi ekonomik şoklara karşı savunmasız hale getiriyor.

İslamabad yönetiminin bu mali yılda yaklaşık 30 milyar dolar dış borç ödemesi gerekiyor.