Okyanus’ta Kaybolan Arakanlı Müslümanlardan Bir Grup Karaya Ulaştı
28 Aralık 2022

Okyanus’ta Kaybolan Arakanlı Müslümanlardan Bir Grup Karaya Ulaştı

Köklü Değişim Medya

Myanmar’daki katliamlardan kurtulmak için Bangladeş'e sığınan ve buradaki gayr insani şartlardaki kamplardan da kurtulmak için Asya ülkelerine gitmeye çalışan çoğu çocuk ve kadın 185 Arakanlı Müslümanın bulunduğu tekne Endonezya kıyılarına ulaştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Endonezya sahillerine ulaşan 185 Arakanlı Müslüman mültecinin bulunduğu gruptan 26 kişinin yaklaşık bir ay süren zorlu yolculuk koşulları nedeniyle öldüğünün öğrenildiğini duyurdu. Halen kayıp olduğu ifade edilen 180 kişilik grubun ise arandığı bildirildi.

UNHCR, görgü tanığı, hayatta kalan Arakanlı mültecilerin uzun ve zorlu yolculuk esnasında 26 kişinin öldüğünü söylediğini kamuoyu ile paylaştı.

Mülteci grubundan bir kişi de Bangladeş'ten kasım sonunda ayrıldıklarını ve açık denizde sürüklendiklerini ifade ederek, "İçimizden en az 20 kişi denizde azgın dalgalar ve hastalık nedeniyle öldü, cenazeleri denize atıldı" bilgisini paylaştı.

Myanmar'daki Arakanlılara destek için çalışan Arakan Projesi Direktörü Chris Lewa, sahile ulaşan mültecilerin, kasım sonunda, yerel sahil güvenliğe yakalanmamak için küçük sandallarla Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesinden ayrılan ve daha sonra beş büyük tekneye geçen, beş grup Arakanlı mülteci grubunun bir parçası olduğunu belirtti.

UNHCR, bu yıl 2 binden fazla kişinin Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'nde riskli deniz yolculuğu yaptığını ve yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybetttiğini bildirdi.

UNHCR ayrıca, tüm yolcuların öldüğü tahmin edilen, yaklaşık 180 kişinin hala kayıp olduğu bir tekne daha olduğuna dair doğrulanmamış raporlar alındığını aktardı.

Myanmar'dan kaçan ve haftalardır tekneyle yolculuk yaptıkları tespit edilen 185 Arakanlı Müslüman mülteci, 26 Aralık'ta Açe bölgesindeki bir sahile ulaşmıştı. Böylece, Açe'ye iki gün içerisinde ulaşan Arakanlı mülteci sayısı toplam 243'e ulaştı.

Myanmar hükümet güçleri ve Budist çetelerin uyguladığı vahşi soykırımdan kaçarak komşu ülke Bangladeş'e sığınan Rohingyalar, buradaki kamplardan kaçıp haftalar süren riskli deniz yolculukları yaparak Malezya, Endonezya gibi Asya ülkelerine ulaşmaya çalışıyor. Bangladeş’te dere yataklarına yakın alanlarındaki derme çatma çadırlarda, bulaşıcı hastalıkların yaygın yaşandığı ve temiz suya ulaşımın olmadığı gayri insani kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlar Bangladeş hükümetinin de zulmüne uğruyorlar.

Ölümü göze alarak akıntılı denize dayanıklı olmayan teknelerle yolculuk yapan mazlum Müslümanlar ya Hint Okyanusu’nda açlıktan ya teknelerinin batması sonucu boğularak can veriyor. Komşu ülkelerin sahil güvenliğine yakalanırsalar da cellatları Myanmar devletine teslim ediliyorlar. Yola çıkıp, Endonezya’ya ulaşabilenler ise Müslüman kardeşlerinin yardımıyla hayata tutunuyor. Hükümetler bu konuda zalimane siyasetlerini sürdürüyor.

Budistlerin çoğunlukta yaşadığı Myanmar'da Rohingyalara vatandaşlık verilmiyor ve "Güney Asya'dan gelen yasa dışı göçmenler" olarak tanımlanıyorlar. Seyahat hakları ve birbirlerini ziyaret etmek bile ülkede yasak.

Malezya ve Endonezya yönetimleri, zulümden kurtulmak için ülkelerine gelen Rohingyalı Müslümanlara uzun süreli hapis cezaları veriyor.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bini geçti.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle Myanmar’daki Arakanlı Müslümanların yaşadığı yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Köklü-Değişim,Okyanus’ta-Kaybolan-Arakanlı-Müslümanlar-Karaya-Ulaştı,Myanmar,Arakan,Müslüman,Katliam,Bangladeş,Endonezya.jpg