Nebati, KKM’yi Övdü, Hazineye Maliyetinden Bahsetmedi
10 Eylül 2022

Nebati, KKM’yi Övdü, Hazineye Maliyetinden Bahsetmedi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Yaklaşık 9 ay önce vatandaşlarımızın tasarruflarını korumak amacıyla hayata geçirdiğimiz kur korumalı mevduat uygulaması, bugün 1,3 trilyon liralık hacmi geçmiş durumdadır" ifadeleriyle KKM (Kur Korumalı Mevduat) hesabını överken, hazineye getirdiği yükten bahsetmedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yaklaşık 9 ay önce hayata geçirilen kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasının 1,3 trilyon liralık hacmi geçtiğini belirterek, hesaplardaki gerçek ve tüzel yatırımcı sayısının toplam 2 milyon 138 bin 489'a ulaştığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Ekonominin çarklarının Türk lirası enstrümanlarla döndüğünü vurgulayan Nebati, "Yaklaşık 9 ay önce vatandaşlarımızın tasarruflarını korumak amacıyla hayata geçirdiğimiz kur korumalı mevduat uygulaması, bugün 1,3 trilyon liralık hacmi geçmiş durumdadır" bilgisini paylaştı.

Nebati, Türk lirası cinsinden varlıkların artmasının ve tasarrufların vadelerinin uzamasının, finansal sistem dahilinde hem yatırımlar hem de krediler açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Böylece, tasarruf sahibi kazanırken bankacılık sistemimiz önünü görebiliyor ve yatırımcılarımız da likidite ihtiyaçlarını bu sayede kolaylıkla gideriyor. Kredilerin yatırıma, ihracata ve istihdama yönlendirilerek üretken firma ve alanlarla buluşmasını sağlayacak, enflasyondaki ataleti kıracak, dolarizasyonu azaltacak selektif kredi politikalarının temelinde Türk lirası tercihimiz var. Biz, tercihimizi Türk lirasını önceleyen reformist bir anlayıştan yana kullandık. Sistemin çarkları Türk lirası ile besleniyor. Bu bizim paramız, bizim tasarrufumuz ve bizim yatırımımız. Bugün gelinen noktada, kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarında gerçek ve tüzel yatırımcı sayısı toplamda 2 milyon 138 bin 489'a ulaştı. Biz Türk liramıza güvendikçe, ülkemizi her türlü şoktan, her türlü gerilim ve krizden korumayı başarırız

KKM'nin Maliyeti

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre Türk lirasının döviz kuru karşısında değer kaybının önüne geçmek için uygulamaya koyulan Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) maliyeti hızla artıyor. 2022’nin ilk yarısında KKM’nin bütçeye maliyeti 37,2 milyar lira oldu.

Bu rakam, Temmuz ayına kadar olan dönemi kapsıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık 2021 tarihinde KKM uygulamasını açıkladığında Dolar kuru Merkez Bankasına göre 17,5 TL idi. Bu açıklamanın ardından Dolar kuru 23 Aralık 2021’de 11,47 liraya kadar düşmüştü. Ancak Türk lirasının döviz karşısındaki değer kaybı sürüyor.

Vatandaşın vergileriyle para sahiplerinin mevduatına ödenen örtülü faizin maliyeti gün geçtikçe artıyor. Doların 18 TL’nin üstüne çıkması hem bu uygulamanın işe yaramadığını hem de vatandaşı fakirleştirirken, para sahiplerini zengin ettiğini ortaya koyuyor.