NATO, Ukrayna’daki Savaşı İçin 40 Milyar Dolar Taahhüt Etti
11 Temmuz 2024

NATO, Ukrayna’daki Savaşı İçin 40 Milyar Dolar Taahhüt Etti

Köklü Değişim Medya

ABD'nin ev sahipliği yaptığı sömürgeci kapitalist Batı’nın liderliğindeki NATO'nun 75. yıl zirvesinde üye ülkeler Ukrayna'ya 40 milyar doların üzerinde yardım yapmayı taahhüt ederken, gelecek yıl Hollanda'da yapılacak zirveden sonraki zirvenin Türkiye'de olması sevinçle karşılanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da iştirak ettiği Washington'da yapılan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

Zirvede 32 üye ülke Ukrayna'nın gelecekte NATO üyesi olması için "geri dönülemez bir yola girildiği" üzerinde uzlaşılırken, üyelik için bir tarih ise belirlenmedi. Bu karar Rusya’nın şiddetle reddettiği ve Ukrayna’da Şubat 2022’de başlayan savaş ve işgalin de asıl nedeni olarak biliniyor.

Birlik aynı zamanda Ukrayna'ya gelecek yıl için, ilk kez Amerikan F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere yaklaşık 43,3 milyar dolarlık askeri yardımı taahhüt etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Ukrayna'ya desteğimiz bir hayırseverlik işi değil - bunu kendi güvenliğimiz için yapıyoruz" ifadesiyle savaşın aslında Rusya-Ukrayna arasında değil, ABD liderliğindeki Batı ile Rusya arasında olduğuna işaret ediyor. Her ne kadar Ukrayna toprakları ve askerleri kullanılsa da savaş, Rusya’nın ABD liderliğindeki küresel statükoya meydan okuması ve Çin’i çevreleme siyaseti üzerine kurulu…

Zirvenin sonuç bildirgesinde ayrıca gelecek yılki zirvenin Haziran ayında Hollanda'nın Lahey kentinde, bir sonrakininse Türkiye'de yapılacağı duyuruldu. Komünist tehdide karşı kurulan daha sonra İslam’ı hedefine koyan NATO’nun 2026 zirvesinin Türkiye’de yapılacak olması Ankara’da büyük bir başarı olarak lanse ediliyor.

Köklü-Değişim,NATO,-Ukrayna’daki-Savaşı-İçin-40-Milyar-Dolar-Taahhüt-Etti.jpg

Tehdit Sıralamasında İlk Sırada Rusya

Rusya'nın Şubat 2022'de başlayan Ukrayna işgali, NATO Zirvesi'nin birinci gündem maddesi olarak belirlendi.

Tüm üye ülkelerin kabul ettiği zirve sonuç bildirgesinde, Rusya'nın birliğin güvenliğine "en büyük ve doğrudan tehdit" olduğu vurgulandı.

4 Nisan 1949'da aralarında ABD, İngiltere, Kanada ve Fransa'nın da bulunduğu 12 ülke tarafından kurulan NATO'nun kuruluş hedefi, Rusya'nın da aralarında olduğu bir grup eski komünist cumhuriyetin oluşturduğu Sovyetler Birliği'nin Avrupa'da genişlemesini engellemek amacıyla bir blok oluşturmaktı. 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan ve Irak’a başlatacağı işgal öncesi ABD eski Balkanı George W. Bush, bunu bir “Haçlı Seferi” olarak tanımlamıştı. Türkiye de Afganistan’ın işgalinde NATO bünyesinde görev almış ayrıca ABD’nin Irak’ı işgalinde de lojistik destekte bulunmuştu.

Köklü-Değişim,NATO,-Ukrayna’daki-Savaşı-İçin-40-Milyar-Dolar-Taahhüt-Etti-8.jpg

Ukrayna’ya F-16 Sevkiyatı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikan yapımı F-16 savaş uçaklarının Danimarka ve Hollanda'dan Ukrayna'ya sevkiyat sürecinin başladığını ve uçakların "bu yaz kullanımda olacağını" duyurdu.

Ukrayna savaşın başından bu yana gelişmiş savaş uçakları talep ederken, F-16'lar Kiev'in bu talebine verilen ilk olumlu yanıt olacak.

Öte yandan Ukrayna'ya hava savunma sistemleri de gönderilecek. Bu sevkiyatlarla savaşın dengesinin değişebileceği uzmanlarca öngörülürken Rusya, silah sevkiyatına şiddetle karşı çıkıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Tass haber ajansına yaptığı açıklamada "Bu Washington'ın savaş çetesinin başını çektiğinin kanıtı" ifadesiyle silah sevkiyatına sert tepki gösterdi.

Üye ülkeler ayrıca Ukrayna ordusunun eğitimi ve askeri yardımların koordinasyonu için özel bir birlik kurulmasında da anlaşma sağlandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de zirvenin davetlileri arasındaydı.

Ukrayna’ya Üyelik İçin Tarih Verilmedi

Zirvede Ukrayna'nın son aylarda "gerekli demokratik, ekonomik ve güvenlik reformları konusunda somut adımlar attığı" vurgulandı ancak resmi üyelik davetinin sadece "gerekli koşullar sağlandığında" gönderilebileceği belirtildi.

Sonuç bildirgesinde "Ukrayna bu hayati adımları atarken, ülkeyi NATO üyeliği de dahil olmak üzere Avrupa-Atlantik entegrasyonu için girdiği geri döndürülemez yolda destekleyeceğiz" ifadesi kullanıldı. ABD liderliğindeki NATO, yıllardır Ukrayna’ya birliğe üyelik için söz veriyor ve toplantılara davet ediyor. Ancak üyelik meselesini Rusya’yı kışkırtmak için ve nihayetinde 2022’de başlayan Ukrayna savaşı için kullandığı biliniyor.

Erdoğan’ın Temasları

Erdoğan, Türkiye’nin 18 Şubat 1952'de katıldığı sömürgeci kapitalist Batı’nın askeri gücü NATO'nun 9-11 Temmuz tarihleri arasında yapılacak 75. yıl zirvesi için Washington’a dün gitti.

Erdoğan toplantıların yapıldığı Walter E. Washington Convention Center’da, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Giorgio Meloni’yle ikili özel görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan üç ayrı açıklamada görüşmelerde, ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel konuların görüşüldüğü duyuruldu.

Olaf Scholz’la görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması için Almanya'dan destek beklendiğini ifade etti, Gazze’deki savaşın sona ermesi için "İsrail’e" baskı yapılması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin NATO ülkeleri tarafından eğitilip donatılan terör örgütlerine karşı tavır alınması için yıllardır çağrıda bulunuyor. NATO’ya askeri ve mali destekte ilk beşte yer alan Türkiye, yine NATO’nun himayesindeki terör örgütleri tarafından vuruluyor. Bu çelişki açık bir şekilde ortadayken Ankara, teröre karşı NATO’dan yardım istiyor.