NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, NATO'nun Baltık Denizi bölgesindeki denizaltı kablolarını korumak için yeni bir misyon başlatacağını duyururken, Moskova TürkAkım’a yönelik saldırının faili olarak Ukrayna ve ABD’yi işaret etti.
Genel Sekreter Mark Rutte Salı günü yaptığı açıklamada, “Baltık Nöbetçisi” olarak adlandırılan misyonun “gelişmiş gözetim ve caydırıcılık” sağlamak için fırkateynler, deniz devriye uçakları ve insansız hava araçlarından oluşan donanma filosunu içereceğini açıkladı.
Helsinki'de Müttefik Baltık ülkelerinin liderleriyle yaptığı toplantının ardından gazetecilere konuşan Rutte, “İttifak genelinde, Baltık Denizi'ndeki denizaltı kablolarına yönelik olası sabotajlar dahil siber saldırılar, suikast girişimleri ve sabotajlar yoluyla toplumlarımızı istikrarsızlaştırmaya yönelik bir kampanyanın unsurlarını gördük” detayını paylaştı.
NATO, 10 Trilyon Dolarlık Finansal İşlem Tehdit Altına Girince Harekete Geçti
Rutte, internet trafiğinin yüzde 95'inden fazlasının denizaltı kablolarıyla sağlandığını ve 1,3 milyon kilometre uzunluğundaki kablo hattının her gün tahminen 10 trilyon dolar değerinde finansal işlem gerçekleştirdiğini ifade ederek misyonun motivasyonunu açıklamış oldu.
Rutte'nin Helsinki'de Baltık ülkelerinin liderleriyle görüştüğü esnada Polonya devlet televizyonu TVP World'de, Rusya'nın gölge filosuna ait bir geminin Norveç'ten Polonya'ya uzanan bir doğal gaz boru hattının etrafında dönerken görüldüğüne dair haberler servis edildi.
Bu filonun, yaptırımlardan kaçan ve petrol gelirinin Moskova'ya akmasını sağlayan, mülkiyeti ve güvenlik uygulamaları belirsiz yüzlerce eski tankerden oluştuğu ileri sürülüyor.
Daha sonra Helsinki'de düzenlenen basın brifinginde konuşan Polonya Başbakanı Donald Tusk, bu konuda henüz bir rapor almadığını, ancak daha fazla bilgi edindiğinde kamuoyunu bilgilendireceğini duyurdu.
NATO Cuma günü, bu hafta bir denizaltı elektrik kablosu ve dört internet hattına yönelik sabotaj şüphesinin ardından Baltık Denizi'ndeki varlığını arttıracağını açıklamıştı.
NATO'nun hasımlarının ittifakın kritik altyapısına yönelik saldırıları kabul etmeyeceğini bilmeleri gerektiğini söyleyen Rutte, “karşılık verdiğimizden emin olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız, neler olduğunu görebileceğiz ve sonra bunun bir daha olmamasını sağlamak için bir sonraki adımları atacağız” tehididinde bulundu.
Toplantıya Finlandiya, Almanya, Polonya, Danimarka, İsveç, Letonya, Litvanya ve Estonya'dan liderler katıldı.
Baltık Denizi müttefiklerinin açıklamasında, “Yaptırımları delen ve güvenliğimizi, altyapımızı ve çevreyi tehdit eden şüpheli gemilere karşı uluslararası hukuka uygun olarak harekete geçme hakkımızı saklı tutuyoruz” uyarısı yer aldı.
Müttefikler, “Rusya'nın sözde gölge filosunu kullanmasının deniz ve çevre güvenliği için özel bir tehlike oluşturduğunu” kaydetti. Açıklamada, denizaltı altyapısını tehdit etmenin ötesinde, “bu menfur uygulamanın” aynı zamanda “Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü yasadışı savaşın finansmanını önemli ölçüde desteklediği” de belirtildi.
Bir dizi olay güvenlik korkularını daha da arttırdı. 26 Aralık'ta Finlandiya polisi ve sınır muhafızları, Baltık Denizi'ndeki bir elektrik kablosuna ve birkaç veri kablosuna zarar verip vermediğini araştırmak üzere Rusya ile bağlantılı Eagle S adlı gemiye çıkmıştı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Helsinki'de gazetecilere yaptığı ayrı bir açıklamada, Almanya'nın Baltık Nöbetçisi misyonuna katılacağını duyurdu. Bunun Almanya'nın gemiler ya da gözetleme uçaklarıyla katkıda bulunacağı anlamına gelip gelmediği ve belirli bir teklifte bulunup bulunmadığı sorusuna Scholz, “Donanma kabiliyetleri açısından sahip olduğumuz her unsurla katılacağız; somut konuşlandırma olasılıkları söz konusu olduğunda bazı değişiklikler olacak” şeklinde cevpladı.
İsveç de Pazar günü yaptığı açıklamada, su altı altyapısına yönelik sabotajlara karşı koruma sağlamaya çalışan NATO'nun Baltık Denizi'ndeki varlığını arttırmak için azami üç savaş gemisiyle katkıda bulunmayı planladığını kamuoyuna duyurdu.
Operasyonun neleri kapsayabileceği konusunda daha fazla ayrıntı vermesi istenen Rutte, gemi sayılarını açıklamaktan kaçındı, ancak rakamların haftadan haftaya değişebileceğini söyledi. Rutte, “Düşmanı şu anda olduğundan daha akıllı hale getirmek istemiyoruz. İttifak olarak sahip olduğumuz tüm imkanları kullanacağız” dedi.
Aynı sularda deniz tabanından geçen Rusya-Almanya Kuzey Akım doğalgaz boru hatları da 2022'de patlamıştı. Almanya bu olayı halen araştırıyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin, Ukrayna tarafından Rus enerji altyapısına yapılan saldırılardan çıkar sağladığını belirterek, "Kiev'in Krasnodar'daki (TürkAkım) istasyona saldırısı, uyguladığı enerji terörizminin devamıdır." dedi.
Peskov: “Ukrayna’nın TürkAkım Saldırısı Enerji Terörünün Devamıdır”
Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın, TürkAkım boru hattına doğal gaz sağlayan kompresör istasyonuna insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminde bulunmasına ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
ABD'nin Avrupa’ya son derece yüksek fiyatlarla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sattığına işaret eden Peskov, "(Ukrayna saldırısı) Tüm bunlardan çıkar sağlayan ABD'dir, çünkü istikrarlı bir şekilde Avrupa’ya LNG sevkiyatını artırıyorlar." diye konuştu.
Peskov, Avrupa'nın, yaşanan gelişmelerden zarar görebileceğini anlatarak, "Bu gelişme, Avrupalı tüketiciler için Kuzey Akım boru hattının patlatılması ve diğer çeşitli sabotajların bulunduğu eylemler zincirindeki yeni ve çok tehlikeli bir halkadır. Kiev'in Krasnodar'daki istasyona saldırısı uyguladığı enerji terörizminin devamıdır" uyarısında bulundu.
TürkAkım boru hattı, Rus gazının Avrupa'ya taşınmasını sağlayan faal tek boru hattı olarak Moskova için stratejik öneme sahip.