MİT Başkanı Kalın, Hamas Siyasi Liderleriyle Görüştü
14 Eylül 2024

MİT Başkanı Kalın, Hamas Siyasi Liderleriyle Görüştü

Köklü Değişim Medya

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Ankara'da, Hamas Siyasi Büro liderleriyle, ateşkes müzakerelerindeki son durumu görüştü.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, MİT Başkanı Kalın'ın başkentte Hamas Siyasi Büro liderleriyle yaptığı görüşmede, ABD’nin öncülüğündeki ateşkes müzakerelerinde gelinen son nokta ve esir takası gibi konular masaya yatırıldı.

Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması ve daha fazla insani yardımın bölgeye ulaştırılması için atılabilecek somut adımların da ele alındığı görüşmede, Hamas'ın müzakere sürecindeki yapıcı ve olumlu tavrının altı çizilirken, ‘İsrail'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarıyla desteklenen ve mutabık kalınan öneri metnine yeni şartlar getirmesinin ateşkes sürecini zorlaştırdığı ifade edildi.

Görüşmede, ayrıca, ‘İsrail'in katliama yol açan saldırılarını sürdürmesinden duyulan endişe de dile getirildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı, sürecin başından bu yana yalnız Hamas ile değil ‘İsrail’ ile de temaslarını sürdürmeye devam ediyor.

MİT bu süreçte Hamas üst yönetimi, ‘İsrail’, Mısır, Katar ve ABD ile görüşmeler yürütüyor.

Ankara, 11 aydır Gazze’de devam eden katliam sürecinde ‘İsrail’e karşı somut adım atmıyor. Kınama mesajları ve diplomasi ile geçirilen bu süreçte ciddi adımların atılmaması kamuoyunda eleştiriliyor. Diplomasi ile geçirilen süreçte ise çoğu işgal edilmiş sembolik bir Filistin devletini öngören ABD’nin “İki Devletli Çözüm” planı için çalışıldığı sık sık tekrarlanıyor.

Nisan ayında sürece ilişkin açıklamalarda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Hamas’ın da bu plan çerçevesinde hareket etmesi için telkinde bulunduklarını, böylece Hamas’ın silah bırakıp, siyasi bir parti olarak devam edeceğine dair açıklamalarda bulunmuştu:

“Özellikle Hamas’la ilgili yapılan İsrail kaynaklı propagandanın Hamas'ı bir ulusal direniş hareketi olarak göstermekten daha ziyade bir DEAŞ gibi terörist örgüt olarak nitelendirme çabalarının Batı'da ve uluslararası kamuoyunun bazı aktörleri nezdinde makes bulduğunu görüyoruz maalesef. Hamas’la yaptığımız görüşmelerde bu türden algıların giderilmesi için kendilerinin özellikle iki devletli çözüm, Filistin devletine giden çözüm içerisinde ne türden görüşleri var, ne türden beklentileri var bunları açık şekilde ifade etmeleri gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunduk.

Ben daha önce de Batılı muhataplarımla yaptığım görüşmelerde de söyledim. Yıllardır Hamas’la yaptığımız siyasi görüşmelerde, kendilerinin 1967 sınırları içerisinde kurulacak olan bir Filistin devletini kabul ettiklerini ve Filistin devletinin kurulmasını müteakip Hamas’ın ayrıca silahlı kanadının olmasına gerek kalmayacağını, kendilerinin bir siyasi parti olarak hayatlarına devam edeceklerini bana ilettiler. Bu da aslında bence dünya kamuoyunun Filistin devletine giden yolda atacağı adım için fevkalade önemli bir mesaj diye düşünüyorum. Ben bugün kendilerinden bu türden mesajları almaktan memnun oldum.”