Köklü Değişim Kadın Kolları, “Ağacı Yaşken Kim Eğecek?” Başlıklı Konferans Düzenledi
20 Eylül 2022

Köklü Değişim Kadın Kolları, “Ağacı Yaşken Kim Eğecek?” Başlıklı Konferans Düzenledi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Kadın Kolları, başlattığı “Kuşaktan Kuşağa Savrulan Gençlik” kampanyası dahilinde, İstanbul Pendik’te “Ağacı Yaşken Kim Eğecek?” başlıklı konferansı yoğun katılımla gerçekleştirdi.

Yoğun ilgi gören konferans, Reyhan Bayoğlu’nun Kur’an tilavetiyle başladı.

Her toplumun cevheri olan gençliği korumak için anne-baba, toplum ve devlet olarak sorumluluklarımızın farkında olmamızın gerekliliğini vurgulayan konferansın moderatörlüğünü Selma Kebapçı yaptı.

Konferansta İslami terbiyenin hedefleri olan; İslam’ın hak olduğunu idrak etmek, Allah’ı, Rasulünü (sav) ve Dinini tüm kalbiyle sevmek, hayatı boyunca salih amel işleyerek Allah’ın (svt) rızasına ulaşmayı gaye edinmek ve Peygamber’i (sav) kendine örnek edinen nesiller yetiştirmek madde madde vurgulandı .

Bu hedeflerin, üç temel prensip ile elde edilebileceği ve erken bebeklik döneminde başladığına dikkat çekilde.

Bu prensipler şöyle sıralandı:

1. Özgürlük yerine irşad

2. İlişkiler: anne ile evlat ilişkisi, anne ile Allah ilişkisi ve çocuk ile Allah ilişkisi

3. Deneyimler: Çocuklarımızın İslami deneyimleri ailenin alışkanlıklarından müteşekkildir ki bu alışkanlıkları en baştan itibaren biz kendi yaşayışımızla oluşturuyoruz.

Konuşma şöyle devam etti:

“Tüm bu ilkeleri yaşatabilmek, Allah’ın (svt) yarattığı fıtrata uygun anne olmaktan geçmektedir. Öyleyse, bizler, özellikle anneler olarak, kızlarımızı anne olabilmeyi arzulayacak, heves edecek, annelik dönemine geldiklerinde bu vazifeyi severek Allah (svt) rızasını gözeterek benimseyecek şekilde yetiştirebiliyor muyuz?”

İkinci konuşmacı olarak Ferhunde Özsoy Küçük, güçlü ve başarılı İslami şahsiyetler yetiştirmenin yolunu “Erteleme Beceresi” başlığı altında birkaç yönden ele aldı.

Küçük, ‘Kendi nefsî hevasını ilah edineni gördün mü?’ ayetini günümüz diliyle, ‘kendi arzu ve isteklerini her şeyin efendisi kılmak’ olarak ifade ettiğimizde sorunun daha net anlaşılacağına dikkat çekti.

Ferhunde Özsoy Küçük konuşmasına şöyle sürdürdü:

Mesele küçük yaştan itibaren şehvetleri kontrol edebilmekten geçiyor. Gazali, bu konuda çocuk terbiyesinin başında, yeme şehvetini kontrol etmenin gerekliliğini vurgulamış. Hayati önem taşıyan yeme şehvetini kontrol etmeyi öğretirken çocuğumuza aslında her şeyi kontrol edebilmeyi öğretmiş oluruz. Walter Mischel’in meşhur marshmallow deneyinden bahsederek irade değişimi için altın çağın okul öncesi yaşlar olduğunu açıkladı. Biz Müslümanlar, Batılı gibi bilimsel açıklamaları kati kural olarak görmeyiz. Bizler, Rasulullah’ın (sav) emrettiği şekilde, İslam’ın koyduğu ölçüleri çocuk konuşmaya başladığı andan itibaren kendisine anlatmakla, söylemekle mükellefiz.”

Son olarak FSM Üniversitesi üçüncü sınıf öğrencisi Şevval Şimşek, Müslüman gençlikte meydana gelen değer kaymalarından bahsetti ve tespit edilen tüm sorunların altında rol model eksikliği yattığını vurguladı. Bu rol modelleri oluşturmakta hem büyüklere hem de devlete görev düştüğünü hatırlattı.

Program, Köklü Değişim Kadın Kolları yazarlarımızdan Gamze Gürsoy’un yaptığı dua ile sona erdi.

#SavrulanGençlik