İYİ Parti’den AKP’nin Başörtüsüne Yönelik Anayasa Teklifine Yeşil Işık
13 Aralık 2022

İYİ Parti’den AKP’nin Başörtüsüne Yönelik Anayasa Teklifine Yeşil Işık

Köklü Değişim Medya

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, AK Parti’nin TBMM'ye sunduğu başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "Genel İdare Kurulu'nda çoğunluğun eğilimi, olumlu bir kanaat içerisinde olduğumuz ve evet yönündedir" açıklamasında bulundu.

Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Kürşad Zorlu, AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan Anayasa değişikliği teklifinin İYİ Parti Genel İdare Kurulu'nda (GİK) değerlendirildiğini kamuoyuna duyurdu.

Ülkeyi ilgilendiren kritik konularda partinin yetkili kurullarıyla karar almayı gelenek haline getirdiklerini ifade eden Zorlu şöyle devam etti:

"GİK'te iki hususun altı çizildi. Bu metinde riskli gördüğümüz, ileride problem yaratacağını düşündüğümüz bazı temel hususlar, ifadeler var. Bunların değiştirilmesi gerekmektedir. GİK’ten çıkan birinci eğilim, ortak görüş budur. GİK'te çoğunluğun eğilimi olumlu bir kanaat içerisinde olduğumuz ve evet yönündedir. Anayasa değişikliklerinde gizli oylama olması nedeniyle burada bağlayıcı bir karar, grup kararı alamıyoruz"

Zorlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in önümüzdeki günlerde milletvekilleri ve parti kurucular kurulu ile bir araya geleceğini ve yetkili kurulların Anayasa değişikliği metni üzerindeki eğilimini etap etap paylaşacaklarını da açıkladı.

İYİ Parti GİK üyelerinin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, böylesine önemli bir kararı, Altılı Masa’yla konuşmadan açıklamasını da eleştirdiği ifade edildi.

CHP Aynı Eğilimde

CHP'nin de teklifin referanduma gitmeden TBMM'de yasalaşmasına destek vereceği ileri sürülüyor. Muhalefette, 2023 seçimlerinde referandum sandığının da seçmenin önüne koyulması iktidara avantaj sağlayacağı fikri hâkim. Bu yüzden anayasa değişikliğinin referanduma gitmeden muhalefetin de desteğiyle TBMM’de kabul edileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

CHP’de dün MYK sürerken Parti Sözcüsü Faik Öztrak, konu ile ilgili soru üzerine CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun sözlerini hatırlattı ve başka da açıklama yapmayacağını söyledi: “Bizim yasa önerimiz ortada. Siyasetin, kadının kılık kıyafetinden elini çekmesi için bu yasa teklifini verdik. Genel Başkanımız söylemiş; ‘Bizim önerilerimize ters düşmüyorsa karşı çıkmayız' demiş. Genel Başkanımızın sözleri son derece açık, tevile gerek yok.”

Henüz net bir açıklama yapılmasa da, CHP’li vekillerin başörtüsü düzenlemesinin iktidar tarafından “seçim malzemesi” olarak kullanılacağı endişesiyle referanduma gitmeden kabul edilmesini istediği iddia ediliyor.

“Altılı Masa”da yer alan Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi’nde de genel eğilim, anayasa değişikliğinin referanduma gerek kalmadan, 400’ün üzerinde bir oyla Meclis’ten geçirilmesi yönünde yoğunlaşıyor.