İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Cuma günü Suriye'nin başkenti Şam'a gerçekleştirdiği ziyarette Suriye yeni yönetiminin lideri Ahmet Hüseyin eş-Şara ve Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani ile görüştü.
Esed'in devrilmesinin ardından Suriye'ye gerçekleştirdiği ilk ziyarette İtalyan Bakan Tajani, "İtalya, Suriye'deki reform sürecini teşvik etmede üzerine düşeni yapmaya hazır. Burada büyükelçiliğimiz var ve Suriyelilere yakın olmak, onları her alanda destekleme niyetindeyiz. Suriye'deki yeni yönetimle Avrupa Birliği arasında köprü olmak istiyoruz" mesajı verdi.
Esed’in devrilmesinin ardından Suriye sık sık Batılı lider ve heyetlerinin ziyaretlerine şahit oluyor. Ziyaretlerde sık sık Esed rejiminin uyguladığı laik Batı düzenin devam ettirilmesi yönünde telkinler yapılıyor.
Roma'da ABD liderliğinde, Avrupalı devletlerin katıldığı ve Suriye'nin geleceğinin konuşulduğu toplantının hemen ardından Suriye'ye gelen Tajani ayrıca, Suriye ve İtalya arasında enerji, altyapı ve sağlık gibi sektörlerde olası iş birliklerini dile getirdi. İki ülkedeki üniversiteler arasında “kültürel iş birliklerine” gidilebileceğini sözlerine ekledi.
Tajani, "Aynı zamanda, uyuşturucu kaçakçılığı da yapan insan kaçakçılarıyla mücadele konusu üzerinde durduk" ifadelerini kullandı.
Şeybani Yaptırımların Kaldırılmasını İstedi
Suriye Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani ise, "Suriye'ye uygulanan yaptırımlar, ülkemizin toparlanmasının önünde bir engeldir. İtalya Dışişleri Bakanı'nın Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasında bulundu.
Avrupa ve ABD’li heyetler, Suriye yeni yönetiminin “yaptırımların kaldırılması” isteğine, Batılı laik nizam ve fikirler doğrultusunda yönetimde ilerleme sağlanırsa adım atacaklarını ifade ediyorlar.
Tajani, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot'un ardından Şam'ı ziyaret etti.
Bu, Beşar Esad iktidarının devrilmesi sonrası Avrupa Birliği'nin bakanlar düzeyinde Suriye'ye gerçekleştirdiği ilk ziyaretti ve her iki isim de "barışçıl geçiş" vurgusunda bulundu.
Tajani, Şam'a yapacağı ziyaret öncesi Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla telefonda görüşmüş, başkent Roma'da düzenlenen İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve ABD'den dışişleri bakanlarının katıldığı bir toplantıya başkanlık yapmıştı.
Suriye'nin geleceği, AB dış politika şefi Kaja Kallas'ın da odak noktasıydı. Kallas, perşembe günü Roma'da Tajani ile bir araya geldi.
Tajani, X'te yayınladığı gönderide, "Esed sonrası Suriye halkı barış, istikrar, refah dolu bir geleceğe bakabilmeli. Diplomatlarımız arasındaki koordinasyon ve uyum, bu ortak hedefe ulaşmada stratejik öneme sahip"** mesajını verdi.
Kallas ise, Tajani'ye benzer şekilde X platformundan yayınladığı gönderide, "somut ilerleme kaydedilmesi durumunda yaptırımların kademeli olarak kaldırılabileceği" yönündeki ifadesini tekrarlamayı sürdürdü.
ABD Öncülüğünde Roma’da “Suriye’nin Geleceği” Toplantısı
ABD’nin liderliğinde önceki gün Roma’da İtalya, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve AB’nin katılımı ile ilk bölümü gerçekleştirilen Suriye’nin geleceği toplantısında istikrarlı, müreffeh ve güvenli bir Suriye konusu ele alındı.
Tüm Suriyelilere eşit haklar tanınmasının kritik önemine vurgu yapılan toplantıda azınlık haklarının korunması gerektiğine dikkat çekildi. HTŞ yönetimin alacağı tutuma göre AB yaptırımlarının gevşetileceği belirtilen toplantıda heyet adına İtalya dışişleri bakanının Suriye’ye gitmesine karar verildi.