“İsrail”e İhracat Kısıtlaması: “Jet Yakıtı Bile Satılmış”
09 Nisan 2024

“İsrail”e İhracat Kısıtlaması: “Jet Yakıtı Bile Satılmış”

Köklü Değişim Medya

Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan itibarıyla “İsrail”e 54 ürün çerçevesinde ihracatın kısıtlanacağını açıkladığı sosyal medya paylaşımında ihraç edilen ürünler listesinde jet yakıtı da dahil birçok ürünün olması büyük tepkiyle karşılandı.

Ticaret Bakanlığı'ndan "‘İsrail'e ihracat kısıtlaması" başlığıyla yayımlanan açıklamada, ‘İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, 6 ayı aşkın süredir Gazze Şeridi'nde yürüttüğü, ayrım gözetmeden masum Filistin halkına ve sivil yerleşim merkezlerine yönelik tokyekün katliamda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 33 binin, yaralı sayısının da yüz binlerin üzerinde olduğu, Bunların büyük çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtildi.

Gazze Şeridi'nin yerle bir olduğunu, büyük bir yıkıma uğradığı ifade edilen açıklamada, "Gazze Şeridi’nde hayata tutunmaya çalışan Filistin halkı, çağımızda benzeri görülmemiş biçimde açlıkla ve her türlü yoklukla mücadele etmekte, en temel gıda maddelerine, tıbbi yardım ve malzemeye ulaşmaları İsrail tarafından engellenmektedir. Açlıktan ölümler artmakta, salgın hastalıklar yayılmaktadır." denildi.

6 aydır süren ve vahşi katliamların yaşandığı Gazze için bugün harekete geçilmesine de büyük tepki yağıyor. 40 bin Müslümanın vahşice katledildiği Gazze’de yüzbinlerce insan ise evsiz kaldı.

“İsrail” ile ticaret yapılmadığını gemilerle malların Filistinlilere gittiğini iddia edenler açıklama karşısında suskunluğa büründü.

Ateşkes Yürürlüğe Girene Kadar Kısıtlama Sürecek

Açıklamanın devamında kısıtlama ile ilgili şu detaylara yer verildi:

"Bu karar, ‘İsrail2, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır. Esasen, çok önceden bu yana, ‘İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir.

Açıklamada Askeri amaçla kullanılacak herhangi bir ürün verilmemiş dense de Gazze'yi aylardır bombalayan jetlere yakıtların Türkiye'den gittiği yayımlanan listede zikrediliyor:

Yasaklı Ürün Grupları:

Alüminyum Profiller

Alüminyum Teller

Boyalar

Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller

Beton Mikserleri

Çelik Borular ve Bağlantı Parçaları

Çelik Filmaşin

Çelik Kapılar ve Depolar

Çelik Köprü Akşamı

Çelik Kuleler

Çelik Profiller

Çimento

Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat İçin Bloklar ve Levhalar

Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri

Demir-Çelik Teller

Ekskatörler

Elektrik Kabloları

Elektrik Panoları

Fayanslar

Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri

Forkliftler

Granit

Halat ve Kablolar

Hırdavat Ürünleri

Hidrolik Yağlar

İnşaat Demirleri

İnşaat Makinaları

İnşaat Yalıtım Malzemeleri

İnşaatta Kullanılan Camlar

Kimyasal Bileşikler

Kireç

Klinker

Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar

Kükürt

Madeni Yağlar

Makaralı Zincirler

Mermer

Metal İşleme Makinaları

Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar

Mineral Gübreler

Motor Yağları

Paletler

Plastik Borular

Sandviç Paneller

Seramikler

Solvent Boyalar

Tel Çekme Makinaları

Testere Makinaları

Tuğlalar

Uçak Benzini ve Jet Yakıtı

Vernikler

Vinçler

Yapıştırıcılar ve Tutkallar

Yassı Çelik Ürünleri

Bakanlık, gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada jet yakıtlarının sivil uçaklarda kullanıldığını ifade etti. Fakat sosyal medyada bu ticarete yönelik tepkiler devam ediyor.