İran’ın 8. Cumhurbaşkanı, Hamaney’e Yakınlığıyla Bilinen İbrahim Reisi Oldu
19 Haziran 2021

İran’ın 8. Cumhurbaşkanı, Hamaney’e Yakınlığıyla Bilinen İbrahim Reisi Oldu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İran'da dün yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin resmi sonuçlarına göre İbrahim Reisi oyların yüzde 62’sini alarak İran’ın 8. Cumhurbaşkanı oldu.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Başkanı Cemal Örf, düzenlediği basın toplantısıyla Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ilk sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Toplamda 59 milyon seçmen bulunan İran'da toplam 28 milyon civarında oy kullanıldığı tahmin ediliyor. Adaylar belirlenirken birçok isme izin çıkmaması ve seçime günler kala bazı adayların diskalifiye edilmesi üzerine muhalifler ve reform yanlıları, seçimi boykot çağrıları yapmıştı. Seçmenlerin yarısının oy kullanmaması İran’ı gergin günlerin beklediğine işaret ediyor.

Örf, şu ana kadar sayılan 28 milyon 600 bin oydan muhafazakar aday Reisi'nin 17 milyon 800 bin, muhafazakar aday Muhsin Rızai'nin 3 milyon 300 bin, reformist aday Abdunnasır Himmeti'nin 2 milyon 400 bin ve bir diğer muhafazakar aday Emir Hüseyin Kadızade Haşimi'nin de 1 milyon oy aldığını duyurdu.

Bu sonuçlara göre oyların yüzde 62'sini alan Reisi birinci turda cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan yüzde 50+1'i geçerek 8. Cumhurbaşkanı oldu.

Reformist aday eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, muhafazakar adaylar eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai ile Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi de yaptıkları açıklamalarla Reisi'yi tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de yaptığı açıklamada halkın seçtiği cumhurbaşkanının belli olduğunu belirterek 45 gün sonra görevi kendisine devredeceğini açıkladı.

İbrahim Reisi, İran'da yargı erkinin başında bulunan ve rejime bağlı bir isim. 2019'daki seçimlerede katılan 60 yaşındaki Reisi Hasan Ruhani karşısında başarılı olamamıştı. İran rejiminin lideri Ali Hamaney, 1988 yılındaki devrimde 30 bin siyasi mahkumun idamından sorumlu olan İbrahim Reisi’yi İran yargı başkanlığına atadığında, "Katliam Ayetullahı, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye mağlup olmasının ardından İran siyasetinde tekrar ön plana çıkarılıyor” eleştirileri yapılmıştı.

Reisi kendisini İran'daki ekonomik sorunlar ve yolsuzlukla en iyi mücadele edebilecek aday olarak tanıtması, rejimin kokuşmuşluğunu ve halktaki beklentiyi ortaya koyuyor.