İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Moskova'nın Güney Kafkasya'da “Zengezur Koridoru”nu onaylamasını protesto etmek için Tahran'ın Rus büyükelçisini çağırmasının ardından, sınırların yeniden çizilmesinin Tahran için bir ’kırmızı çizgi” olduğunu ifade etti.
İkinci Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridor hakkında tartışma sürüyor.
Resmi ajansların aktardığına göre Arakçi, “Bölgesel barış, güvenlik ve istikrar sadece bir öncelik değil, İran'ın ulusal güvenliğinin temel direklerinden biridir” çıkışında bulundu.
Arakçi yaptığı açıklamada, “Komşularımızın toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir tehdit ya da ister kuzeyde, ister güneyde, ister doğuda ya da batıda olsun sınırların yeniden çizilmesi kesinlikle kabul edilemez ve İran için kırmızı çizgidir” ifadelerini kullandı.
Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Aleksey Dedov, İran'ın Kafkasya bölgesindeki jeopolitik değişikliklere karşı olduğuna dair güvence aldı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrasya Daire Başkanı Mücteba Demircilu, Tahran'da Rus Büyükelçi ile yaptığı görüşmede Kafkasya bölgesinde kalıcı barışın sağlanması ve bölgesel iş birliğinin teminatı olan ulusal egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve ülkeler arasındaki karşılıklı çıkarlara saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
IRNA haber ajansının aktardığına göre iki diplomat, Kafkasya'da devam eden olaylar hakkında görüş alışverişinde bulunarak, ulusal egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve devletlerin ortak çıkarlarına saygı gösterilmesine atıfta bulundular ve bunun, sürdürülebilir barış ve bölgesel iş birliğinin garantörü olduğunu belirttiler.
İran'ın protestosu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ateşkes anlaşmasının hükümlerinin, özellikle de Azerbaycan topraklarını izole edilmiş Azerbaycan eyaleti Nahçıvan'a bağlayan “Zengezur koridorunun” açılmasıyla ilgili bölümünün etkinleştirilmesi çağrısında bulunan açıklamalarına karşılık geldi.
İranlı siyasetçi ve eski Milletvekili Ali Mutahari, Mesud Pezeşkiyan başkanlığındaki yeni hükümeti Zengezur koridorunun açılması konusunda hassas davranmaya çağırarak, “Rusya hiçbir zaman İran'ın çıkarlarını düşünmedi, özellikle de bugün Ukrayna meselesiyle meşgul. Bu koridor, İran ve Ermenistan üzerinden Avrupa'ya giden yolu kapatacak” ifadelerini kullandı.
Koridorun Ermenistan topraklarında (tahminen Sünik bölgesinde) inşa edilmesi planlanıyor ve güvenliği Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi Sınır Muhafıza Servisi tarafından sağlanacak.
Zengezur Koridoru, sadece Kafkasya için değil, daha geniş anlamda bölge için de stratejik öneme sahip. Bu proje, 1,1 trilyon dolardan fazla nominal gayri safi yurt içi hasılaya sahip Türk dili konuşan ülkeleri stratejik ve ekonomik olarak birbirine bağlayan bir koridor oluşturmayı amaçlıyor.
Daha geniş anlamda, Zengezur Koridoru, Nahçıvan’ı Azerbaycan ve Türkiye ile bağlayarak, Nahçıvan’dan Türkiye’ye, oradan Akdeniz üzerinden diğer batı ülkelerine, bölge ülkelerine Çin, Orta Asya-Azerbaycan-Türkiye-Avrupa transit-ulaşım hattını kullanma imkânı sağlayacak.