Hollanda, Bosna’dan Sonra Afganistan’da Müslümanları Katletti
24 Kasım 2022

Hollanda, Bosna’dan Sonra Afganistan’da Müslümanları Katletti

Köklü Değişim Medya

Lahey Mahkemesi, 2007 yılında Afganistan’da yaklaşık 20 sivilin öldüğü bir evin NATO bünyesindeki Hollandalı askerler tarafından bombalanmasının yasa dışı olduğunu belirterek, mağdurlara tazminat ödenmesini hükmetti. Hollanda, daha önce BM bünyesinde Bosna’da da Müslümanları Sırplara teslim ederek soykırıma ortak olmuştu.

Küresel sömürgeci çete NATO çatısı altında Afganistan’daki işgale katılan Hollanda, 2007 Haziran'ında Uruzgan bölgesindeki Chora köyünde quala adı verilen etrafı duvarlarla çevrili bir konut kompleksini bombaladı.

Hollanda'nın gerçekleştirdiği katliam, Afganistan'da 11 yıl süren ABD öncülüğündeki NATO işgalinde birçok kez farklı şehirlerde gerçekleşen sivil katliamlardan sadece birisi.

MepaNews’te yer alan habere göre, bombalama sırasında evde uykuda olan 20 aile üyesi hayatını kaybetti.

Chora köyündeki çatışmada toplam 50 ila 80 civarında sivilin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Kurban yakınları, bu olay nedeniyle Hollanda devleti aleyhine Lahey Mahkemesi’ne dava açtı.

Hollanda devleti, Taliban güçlerinin bu konutları askeri amaçlarla kullandığını ve bombalamanın, sivillerin varlığına rağmen yasa dışı olmadığını savundu.

Lahey Mahkemesi, Hollanda devletinin, evlerin Taliban tarafından kullanıldığı savının yeterince açık olmadığını belirtti.

Mahkemeye göre, devlet tarafından sağlanan ve bombalamadan hemen önceki saatleri içeren raporlarda, bu sonuç yer almıyor. Bu nedenle, Hollanda güçlerinin gerçekleştirdiği bombardıman, savaş hukukuna aykırı bulundu.

Mahkeme, bu gerekçeyle Hollanda devletinin, kurban yakınlarına tazminat ödemesine hükmetti.

Mağdurların avukatı Liesbeth Zegveld, Hollanda Radyosu'na yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Bu insanlar uyuyorlardı ve gece bombalar tarafından vuruldular. Savaş hukukunun temel ilkesi, askeri ve sivil hedefler arasındaki ayrımdır. Askeri bir hedefle karşı karşıya olup olmadığınızı her zaman doğrulamanız gerekir. Hollanda askerleri bunu yapmadı."

Mahkemenin hükmettiği tazminatın miktarı, Hollanda Savunma Bakanlığı ile yapılacak görüşme sonrasında belirlenecek.

Hollandalı avukata göre, bakanlık 3 ay içinde karara itiraz etmezse, ölen 20 kişi ile yıkılan 3 ev ve 1 cami ile ilgili zarar tesbiti yapılacak.

Hollanda'da yayımlanan Volkskrant gazetesinin yaptığı araştırmada, NATO'nun, Chora vadisi savaşında sivil ölüm riski konusunda Hollandalı askerleri üç kez uyardığı belirlendi.

NATO komuta merkezi, Hollanda görev gücüne, ateş altındaki hedeflerde herhangi bir düşman faaliyeti görülmediğini bildirdi.

Hollandalı askerlerin Afganistan'da yasa dışı biçimde sivil ölümlerinden sorumlu olduğu, ülkenin etkin gazetelerinden Trouw tarafından gündeme getirilmişti.

Hollanda, 20 yıl sonra Uruzgan'daki askeri güçlerini geçen yıl Haziran ayında diğer NATO üyesi ülke askerleri ile aynı anda geri çekti.

**Hollanda’nın Bosna Sabıkası: Katliam ve Soykırım **

Birleşmiş Milletler, Bosna’da sivil halkı Sırpların şiddetinden korumak için altı yerleşim birimini güvenli bölge ilan etti. Srebrenitsa da onlardan biriydi. Güvenli bölge ilan edildikten sonra şehrin 24 bin civarı olan nüfusu 60 bini geçti. Sırp zulmünden kaçanlar Srebrenitsa’ya sığınıyordu.

Sırpların Srebrenitsa’ya yaklaştığını gören halk, Hollandalı Birleşmiş Milletler askerlerden kendilerini savunmalarını istedi. Ne var ki bu istekleri kabul edilmedi. Srebrenitsa güvenli bölge ilan edildiğinde Boşnakların elindeki silahlar, BM tarafından toplanmıştı. Sırp ordusu yaklaşırken en azından bu silahların iade edilmesini istediler ama kabul ettiremediler. Dolayısıyla tamamen savunmasız kaldılar.

1995 Temmuz’unda Sırp güçleri, Srebrenitsa’daki Hollandalı Birleşmiş Milletler güçleriyle anlaşarak şehri hedef aldı. Savaş sırasında şehrin güvenliğini sağlayan Hollandalı Komutan Thom Karremans kontrolü Sırplara teslim etti.

Sırpların, Ratko Miladiç komutasında Srebrenitsa’ya girmesiyle insanlık tarihinin gördüğü en acı olaylardan biri yaşandı. Şehirde askerlik çağındaki tüm erkekler, bir otobüse bindirilerek kurşuna dizilmeye götürüldü. Peşinden genç, yaşlı, kadın, erkek demeden önlerine gelen herkesi öldürmeye başladılar.

Sırplar, sivil halkı ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü. 5 gün boyunca devam eden katliamda 8 bin 372 Müslüman öldürüldü. Bosna’daki savaş bu olaydan sonra dünya kamuoyundaki baskıların artmasına neden oldu ve aynı yıl ateşkes ilan edildi.