Yeni kabine programını açıklayan Hollanda'daki koalisyon hükümetinin, göçmenlere karşı daha sıkı tedbirler uygulamak üzere olağanüstü hal ilan etmeye ve Avrupa Birliği (AB) düzenlemelerinden çekilmeye hazırlandığı belirtildi.
Açıklanan 138 sayfalık kabine programında, göçmenler ile ilgili Yabancılar Kanunu'ndaki 'olağanüstü hal ilan etme' yetkisinin kullanılabileceği ifade edildi. Savaş, afet ve pandemi gibi durumlarda hükümete Meclis'e danışmadan düzenleme yapma imkanı tanıyacak olan bu yetkinin Danıştay tarafından değerlendireceği ifade ediliyor.
Buna göre, oturma izni olmayanlar sınır dışı edilecek, iltica başvuruları daha sıkı bir incelemeye tabi tutulacak ve duruşmalara veya randevulara gelmeyen göçmenlerin başvuruları reddedilebilecek.
Programda, sınır kontrollerinin artırılmak istenildiği ve 5 yıllık kesintisiz oturumu olanlara verilen süresiz oturum alma şartının 10 yıllık kesintisiz oturuma sahip olma şeklinde değiştirileceği ifade edildi.
En Katı Hollanda Rejimi
Cuma günü sunulan program, Hollanda'daki koalisyon hükümetini oluşturan dört partinin anlaşmasıyla hazırlandı: aşırı sağcı, milliyetçi PVV; muhafazakâr-liberal VVD; popülist, çiftçi yanlısı BBB; ve yeni merkez-sağcı NSC.
Bir teknokrat olan Schoof, bu partilerden hiçbiriyle ilişkili değil ve yeni siyasi dönemi yönlendirmek için sürpriz bir figür olarak seçildi.
Muafiyet önerisi, hükümetin ana vaatlerinden biri olarak kabul görmüş, "şimdiye kadar ki en sıkı sığınma rejimini" oluşturmayı amaçlayan ve geniş kapsamlı önlemleri içeren bölümde yer alıyor.
2023'te yaklaşık 48.500 sığınmacı ülkeye iltica ederken; Suriye, Türkiye, Yemen, Somali ve Eritre en yaygın milliyetler arasındaydı.