Hizb-ut Tahrir Ekonomik Krize İslami Çözüm Önerilerini Paylaştı
05 Ocak 2022

Hizb-ut Tahrir Ekonomik Krize İslami Çözüm Önerilerini Paylaştı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Hizb-ut Tahrir Türkiye, uzun süredir Türkiye’de devam eden ekonomik krize ilişkin İslami çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaştı. Günlerdir duyurusu yapılan “Ekonomik Krize 10 Maddede İslâmi Çözümler” başlıklı basın toplantısı, bugün Köklü Değişim Medya İstanbul ofisinde gerçekleştirildi.

Hizb-ut Tahrir Türkiye adına, beş kişilik bir heyet tarafından gerçekleştirilen toplantıya haber ajanslarından basın mensupları, gazeteci, yazar ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Saat 14.00’te başlayan basın toplantısı İslâmi İktisatçı Hakkı EREN’in konuşmasıyla başladı.

Eren konuşmasında, Türkiye’deki ekonomik sorunların bir türlü bitmek bilmediğini, Türk lirasının piyasaya sürüldüğü günden bugüne her gün değer kaybettiğini ve hangi iktidar gelirse gelsin ekonomik sorunların çözülemediğini çünkü sorunların 98 yıldır uygulanan kapitalist sistemin bizzat kendisinden kaynaklandığını ifade ederek, kapitalizmin sebep krizlerin ise sonuç olduğunu söyledi.

Konuşmasının devamında, “Bugün yaşadığımız ekonomik soruna sadece siyasi saiklerle bakamayız. Zira bir toplumda yaşamanın hepimize yüklediği sorumluluklar vardır.” ifadelerini kullanan Hakkı Eren, bu noktada en büyük ve en önemli sorumluluğun devlete ve yöneticilere daha sonra ise siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve farklı isimler altında bir araya gelen kitlelere düştüğünü dile getirdi.

“Biz de siyasi bir parti olarak üzerimizdeki sorumluluğun gereğini yerine getiriyor ve ülkenin yaşadığı ekonomik kriz karşısında 10 maddelik çözüm önerilerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz” diyen Hakkı Eren, 10 maddeden oluşan İslâmi çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“1- Enflasyon ve Hayat Pahalılığı

2- Sanayi Sektörü, Sanayi Politikası ve Yapılması Gerekenler

3- Tarım ve Hayvancılığın Yeniden Canlandırılması

4- İstihdam Sağlanması ve İşsizliğin Düşürülmesi

5- Gelir Dağılımındaki Adaletsizlik

6- Vergisiz Bir Ekonomi

7- Can Yakan Faturalar

8- Ticaretin Canlandırılması

9- Kamu Malının Korunması ve Tasarruf Tedbirleri

10- Uluslararası Kurumlar ve Anlaşmaların İptali”

Hakkı Eren’den sonra çözüm önerilerinin ilk beş maddesinin özetini açıklamak üzere sözü, İslâm İktisadı Uzmanı Muhammed Hanefi Yağmur aldı.

M. Hanefi Yağmur konuşmasında; Enflasyon ve Hayat Pahalılığı, Sanayi, Tarım, İşsizlik ve Gelir Dağılımındaki Adaletsizlik başlıkları altında kapitalizmin ürettiği sorunlara değinerek bazı veri ve istatistikler üzerinden örneklerle İslâm’ın çözümlerini ortaya koydu.

Yağmur’un ardından son beş maddenin içeriği hakkında bilgi vermek üzere Köklü Değişim Yazarı Musa Bayoğlu sunum yaptı. Bayoğlu sunumunda; Vergisiz Bir Ekonomi, Can Yakan Faturalar, Ticaretin Canlandırılması, Kamu Malının Korunması ve Tasarruf Tedbirleri ile Uluslararası Kurumlar ve Anlaşmaların İptali başlıkları altında önemli bilgiler verdi. Konuşmasında; kapitalist iktisat sisteminin parayı ve servetleri kenz ederek bankalara ve borsaya hapsettiğini; reel, sağlıklı ve adil bir ekonomik hayatı engellendiğini vurguladı.

Musa Bayoğlu konuşmasını tamamladıktan sonra “Kaynak Sorunu Nasıl Çözülecek” sorusunun cevabını vermek üzere sözü, Köklü Değişim Medya Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Uğurlu aldı. Uğurlu, İslâmi çözüm önerilerin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan kaynak meselesini, iki başlık altında anlattı. İlk başlıkta; kamudaki israf başta olmak üzere rüşvet ve yolsuzluğun engellenmesi suretiyle elde edilecek gelirleri sıralayan Uğurlu, ikinci başlıkta da; aslen kamu mülkiyetinden olan madenler gibi hususların bireylerden alınarak yeniden devletin işletmesine verilmesi neticesinde elde edilecek gelirler, sorumlu kişilerden alınacak zekât gelirleri ve en zengin yüzde 20’lik kesimden tahsil edilecek daimî olmayan vergi gelirleri ile mali kaynak sorununun çözüleceğini ifade etti.

Süleyman Uğurlu’nun sunumunun ardından Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, söz konusu çözüm önerilerinin nasıl uygulanacağını yaptığı konuşma ile açıklığa kavuşturdu. Kar konuşmasında, “yapılan bu çalışmada amacın; laik kapitalist sistemi ayakta tutmak veya laik kapitalist sisteme yama yapmak olmadığını, bilakis Türkiye ve dünyanın üzerinde büyük bir yük olan kapitalist sistemin kökünden kazınıp atılması olduğunu” ifade etti.

Kar, konuşmasının devamında; “İslâm nizamı bir bütündür; iktisadi nizam ise bu bütünden bir parçadır. Dolayısıyla İslâm, mütekamil bir şekilde uygulanmadan sadece iktisat nizamının uygulanması hem çok zordur, hem de kalıcı ve istikrarlı bir çözüm sunmaz. Bundan dolayı söz konusu çözümleri içeren şer’î hükümlerin tatbikini ancak ve ancak İslâmi esaslar üzerine kurulu bir devlet yapabilir. Bu devlet Râşidî Hilâfet Devleti’dir. Râşidî Hilâfet Devleti faizi, borsayı, kripto parayı, sanal ekonomiyi ortadan kaldıracak, reel ekonomiyle toplumun refah seviyesini yükseltecektir. Bu devlet, İslâm iktisat nizamı ile kamunun zenginliklerini heba olmaktan, hortumlanmaktan, talandan kurtarıp halkın maslahatına sunacak sahih bir devlettir.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda son olarak İslâmi İktisatçı Hakkı Eren tarafından ilk olarak yöneticilere, ikinci olarak Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere İslâmi camiaya ve ardından da Müslümanların geneline yönelik çağrı yapılarak İslâm’ın tatbik edilmesi ve İslâmi çözümlerin uygulanması için yapılması gerekenler hatırlatıldı.

---------

#EkonomikKrizeİslamiÇözüm