Gazze’yi BM’ye Havale Edenler Yine Sükut-u Hayale Uğradı
23 Mart 2024

Gazze’yi BM’ye Havale Edenler Yine Sükut-u Hayale Uğradı

Köklü Değişim Medya

Filistin’deki katliamları kınayıp, Birleşmiş Milletler’e havale eden İslam beldelerinin yöneticileri dün yapılan oylama sonrası yine sükut-u hayale uğradı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinen karar tasarısı, Rusya ve Çin tarafından vetosu nedeniyle kabul edilmedi.

15 üyeli BMGK'da 11 üye evet oyu verirken, Rusya ve Çin’den veto, Cezayir’den "hayır", Guyana’dan ise "çekimser" kararı çıktı.

Köklü-Değişim,Gazze’yi-BM’ye-Havale-Edenler-Yine-Sükut-u-Hayale-Uğradı-Çin.jpg

Washington’ın 20 Şubat'ta müzakerelere açtığı karar tasarısının son hali, Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinmişti.

Diplomatik çabalarla sağlanacak olan ateşkesin sürdürülebilir ateşkese çevrilmesinin önemine işaret edilen tasarıda, "Hamas ve diğer terörist ve aşırıcı grupların Filistin halkını temsil etmediği" ve Hamas'ın "bazı üye ülkelerce terör örgütü ilan edildiğine" dikkati çekilmişti.

ABD ve “İsrail”in istek ve hedeflerini yansıtan karar tasarısında, Gazze'nin 1967'de işgal edilen toprakların bir parçası olduğu vurgulanmış ve iki devletli çözüme destek verilmişti.

Tasarıdai "Tüm taraflarda sivilleri korumak için acil ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması, gerekli insani yardımın sevkiyatı, çekilen acının azaltılması ve söz konusu ateşkesin geri kalan tüm esirlerin serbest bırakılmasıyla birlikte sağlanması için diplomatik çabaların desteklenmesi önem taşıyor." ifadeleri yer almıştı.

Gazze'de sivil halkın zorla yerinden edilmesine karşı çıkılan karar tasarısında, bunun uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukunu ihlal edeceği ifade edilmişti.

Gazze'ye yönelik 7 Ekim 2023'ten bu yana BMGK'da 9 karar tasarısı oylamaya sunuldu ve çözüm çıkmadı.