Fransa’da Bir İmam “Okuduğu Ayet Cumhuriyete Aykırı” Denerek Görevinden Alındı
24 Temmuz 2021

Fransa’da Bir İmam “Okuduğu Ayet Cumhuriyete Aykırı” Denerek Görevinden Alındı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Allah’a kulluğa çağıran ve aciz insan aklını ilah edinmeyen İslam’ın, laik demokratik cumhuriyet ile taban tabana zıt olduğunu Fransa son aldığı kararla teyit etmiş oldu. Fransa’da bir imam, “okuduğu ayet ve hadis cumhuriyete aykırı” olduğu gerekçe gösterilerek görevinden alındı. Fransa, İslam'a karşı açtığı bu savaşı "radikal İslam ile mücadele" adı altında sürdürürken, “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” adlı yasa da Fransa Meclisi'nden geçti.

Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” tasarısının yasalaştığı Fransa’da, Loire bölgesindeki caminin imamı, bayram namazı hutbesinde okuduğu ayet ve hadis “Cumhuriyet değerlerine aykırı” görüldüğü gerekçesiyle İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in emriyle görevinden alındı.

Saint-Chamond Ulu Camii’nin imamı, bayram hutbesinde verdiği vaazda Ahzab Suresi'nden bir ayet ve Rasulullah s.a.v.’in eşlerine hitap eden bir hadis paylaştı.

Cumhuriyetçiler Partisinden Belediye Konseyi üyesi Isabelle Surply’in vaazın videosunu internette paylaşmasının ardından İçişleri Bakanı Darmanin, "bu ifadeleri kabul edilemez bulduğu" ve "cinsiyet eşitliğine aykırı gördüğü" gerekçesiyle Loire Valiliğinden imamın görevine son verilmesini ve oturma izninin yenilenmemesinin sağlanmasını istedi.

Komor Adaları kökenli İmam Mmadi Ahamada, ertesi gün Le Progres sitesine yaptığı açıklamada, vaazdaki ifadelerinin ve ayetlerin sadece bir kısmının alınıp bağlam dışı kullanıldığını belirterek, “Kızlarımız evde durmak zorunda değiller, doktor, mühendis ya da pilot oluyorlar” dedi.

Cami yönetimi, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda imamın görevine son verildiğini bildirdi.

Loire Valiliği de imamın oturma iznini yenilememe üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Fransa’da "Cumhuriyet İlkelerine Saygıyı Güçlendiren Yasa Tasarısı" Meclis’ten Geçti

Fransa'da uzun zamandır gündemde olan "Cumhuriyet İlkelerine Saygıyı Güçlendiren Yasa Tasarısı" meclisten geçti. Fransa’nın ‘İslamcı bölücülükle mücadeleyi esas alan yasa’ olarak kamuoyuna duyurduğu kararlar aslında tamamen İslam akidesi ve fikirlerine karşı açılmış savaşı legalleştirmek için atılmış bir adım. İslam’ın sadece ruhani yönüne ve ibadetlere kendi çizdiği sınırlar içinde hoşgörü göstereceğini ifade eden Fransa ve Batı, İslam’ın siyasi akidesini savunanları ise radikal İslamcı olarak tanımlıyor. İslam’ın 13 asır boyunca kurulmuş İslam devletleri tarafından tatbik edilmiş içtimai, siyasi, hukuki nizamları bulunuyor. Tatbik edildiğinde her toplumu karanlıktan aydınlığa çıkaran İslam nizamı, kulların koyduğu ve tamamen heva ve hevese dayalı bozuk laik demokratik cumhuriyetin kanunlarıyla taban tabana zıt. Alkol, fuhuş, kumar, faiz, zina ve her türlü sapkınlığı özgürlük kapsamında koruyup, bu kötülüklerle iştigal edenleri kollayan laik demokratik cumhuriyet, İslam’ın bu azgınlıkları yasaklamasını ise baskıcı bir nizam diyerek eleştiriyor. Laik cumhuriyetin uygulandığı her toplumda yaşanan ahlaki çöküntü ise medeniyet denerek üzeri örtülüyor. Suç oranının yüksekliği ve cezaevlerinin doluluğu nizamın bozuk olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Fransa'da İslam’a savaş açan Cumhurbaşkanı Emmauel Macron'un girişimiyle hazırlanan "Cumhuriyet İlkelerine Saygıyı Güçlendiren Yasa Tasarısı” Cuma akşamı Fransa Meclisi'nde kabul edildi. İçişleri Bakanı Gérald Darmanini Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Meclis Cumhuriyet ilkelerini pekiştiren yasa tasarısını kesin olarak kabul etti" dedi. Darmanini, açıklamasında yasanın "Cumhuriyet değerlerini sorgulamak için dini öne sürenlerle mücadele için araçlar sağladığını" ifade etti. İnternette nefret söylemi ile mücadelenin sertleştirilmesini öngören yasa, Türkiye gibi ülkelerin DİTİB gibi dernekler üzerinden Fransa'daki cami ve dernekler üzerindeki nüfuzunun sınırladırılmasına ilişkin düzenlemeleri de içeriyor.

Yasanın İçeriği

Yasa, Fransız ceza, dernekler, medeni, eğitim, vergi, spor ve basın kanunlarında değişiklikler yaparak, "radikal İslamcılıkla" daha etkin mücadele adı altında baskıcı kararlar içeriyor.

Meclisten geçen metinde kamu hizmetinde tarafsızlık ve cumhuriyet ilkelerine uygunluk, poligami (nikahlı birden fazla evlilik) ve zorla evlendirme, evden eğitimin kısıtlanması, zorunlu eğitim yaşına ilişkin düzenleme, sözleşme dışı okulların durumu, spor kulüplerinin denetimi, gettolaşmanın önlenmesi, internet üzerinde yasa dışı içerikler ve nefret söylemleri, dini derneklerin faaliyet ve finansal planda saydam ve denetlenebilir olmasıyla ilgili hükümler yer alıyor.

Ayrıca yasada "inancı nedeni ile tamamen veya kısmen farklı bir uygulamadan yararlanmak için bir kamu görevlisi veya kamu hizmetini ifa etmekle yetkili bir kişiye karşı tehdit, şiddet veya her türlü sindirme eylemi kullanan kişilerin 5 yıl hapis ve 45 bin euro para ile cezalandırılmaları" öngörülüyor.

Fransa, Müslümanların iman ettiği Kur’an-ı Kerim’in ayetlerini dahi nefret suçu olarak değerlendirirken, Rasulullah s.a.v. hakareti ise düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi, asıl gayesinin ne olduğunu ortaya koyuyor.

Müslümanlara Ayrımcılık Eleştirisi

Fransa'da derste Rasulullah s.a.v.’in karikatürlerini öğrencilerine göstren öğretmen Samuel Paty'nin 2020'nin Ekim ayında başı kesilerek öldürülmesi büyük tepkiye yol açmış, ülkedeki muhafazakar kesimler Macron hükümetinin radikal İslamcılıkla etkin şekilde mücadele etmemekle eleştirmişti. Paty'nin ve çalıştığı okulun isminin internette ifşa edildiğinin ortaya çıkması hükümeti harekete geçirmiş ve söz konusu tasarı hazırlanmıştı.

Ancak dini derneklerin kuruluşuna ve finansmanına kısıtlama getiren, imamlara ise sıkı denetim öngören yasa henüz tasarı aşamasındayken Fransa'da Müslümanların ötekileştirildiği gerekçesiyle tepkilere neden olmuştu.

Fransa'da başörtüsünün kamusal alanda yasaklanmasını savunan muhafazakar çevreler ise yasanın yeterince sert önlemler içermediğini savunuyor. Fransa’da hem sol hem de sağ çevreler yasayı Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya hazırlanıyor.