Esed, Erdoğan’la Görüşmek İçin Şartlar İleri Sürdü
10 Ağustos 2023

Esed, Erdoğan’la Görüşmek İçin Şartlar İleri Sürdü

Köklü Değişim Medya

Suriye tiranı Beşar Esed, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme hususunda şartlarını yineledi ve BM (Birleşmiş Milletler) ile süren “geri dönüş” projelerine değindi.

Son zamanlarda bölgesel toplantılara çağrılıp, “normalleşme” girişimleriyle meşruiyet kazandırılmaya çalışılan Esed, Suriye’de hakimiyet sağlayabileceği algısını oluşturarak şartlar öne sürüyor. Esed rejiminin ayağa kaldırılmasında büyük rol oynayan “Astana Üçlüsü” içinde yer alan Ankara’ya suçlamalar yöneltip, şartlar ileri sürmeye devam ediyor.

Bu kapsamda Esed, savaştan zarar gören ülkesinde şiddetin artmasından Türkiye'nin sorumlu olduğunu ileri sürdü.

"Türk güçlerinin Suriye'den çekilmesi" çağrısını yineleyen Esed, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

"Suriye'deki terörizm Türkiye'de üretiliyor" iddiasında bulunan Esed, "Ben ve Erdoğan neden buluşalım? Meşrubat içmek için mi?" ifadesi ile eleştirinin dozunu artırdı.

Abu Dabi merkezli Sky News Arabia televizyonuna konuşan Esad, olası bir uzlaşmanın mümkün olup olmadığı sorusuna, "Bizim amacımız Suriye topraklarından çekilmeleri, Erdoğan'ın amacı ise Türkiye'nin Suriye'deki işgalini meşrulaştırmak, bu nedenle Erdoğan'ın koşulları altında, bir görüşme yapılamaz." yanıtını verdi.

Bilindiği üzere Ankara, bir süredir Esed rejimi ile görüşmeleri başlatmıştı. 3’lü olarak devam eden toplantılar daha sonra İran’ın da dahil olması ile 4’lü toplantıları dönüşmüştü. Bu toplantılar Erdoğan ile Esed’in görüşmesi için oluşturulan bir altyapı olarak öne çıkıyor. Bu görüşmelerde 12 yıldır halkını katledip, şehirleri yerle bir eden Esed rejimi, meşru yönetim olarak muhatap alınıyor ve devrimin sonlandırılması için adımlar atılıyor.

BM İle Geri Dönüş Projeleri"

Birleşmiş Milletler'in insani yardım organlarıyla geri dönüş projeleri, finansmanına ilişkin "genel diyalog" başlatıldığını söyleyen Esed, milyonlarca mültecinin ülkeye geri gelmesinde en büyük zorluğun "Lojistik olarak, ‘teröristlerin’ yok ettiği altyapı" olduğunu kaydetti.

Esad röportajda, Suriyeli mültecilerin anavatanlarına geri dönmesinin, savaşın tahrip ettiği altyapının durumu nedeniyle imkansız hale geldiğini söyledi.

Suriye Devlet Başkanı, "Bir mülteci su olmadan, elektrik olmadan, çocukları için okul olmadan, hastane olmadan nasıl geri dönebilir? Bunlar yaşamın temelleri” açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler'e göre, Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır'da kayıtlı yaklaşık 5,5 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor.

Esed, konuşmalarında şehirlerin altyapılarının zarar gördüğünü ifade edip, Suriye halkını düşündüğü algısını oluştursa da, 12 yıllık yıkımın sorumlusunun bekasını korumak istediği rejimi ve yanında yer alan Rusya ve İran olduğu biliniyor. Başta Halep olmak üzere ülkenin farklı kentlerinden muhalifelerin çıkarılması ve devrimin direncinin kırılması için Scud füzeleri ve varil bombaları kullanılmıştı. Ayrıca Rusya da yasaklı silahlarla şehirlerde özellikle okul, Pazar, fırın, hastane ve altyapı tesislerine zarar vermiş ve yüzbinlerce insanı katletmişti.

Bugün BM, rejimi meşru yönetim olarak kabul edip geri dönüş projelerini görüşse de Suriye halkı için asıl sorunun altyapı değil, Esed rejiminin kendisi olduğu ifade ediliyor. Fakat bu tip çalışmalarla kamuoyunun dikkati asıl sorundan uzaklaştırılıyor.

Esed rejimine ABD’nin de desteklediği BM’nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda meşruiyet kazandırılmaya çalışılıyor. Bu kapsamda ABD’nin müttefikleri Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve Irak bu çalışmalarda öne çıkıyor.