Erdoğan Minsk Grubu’nu Hedef Aldı
29 Eylül 2020

Erdoğan Minsk Grubu’nu Hedef Aldı

VOA

Köklü Değişim Medya

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da çıkan çatışmalar devam ederken, Türkiye Bakü yönetiminin arkasında olduğunu açıkladı ve Minsk Grubu’nu çözümsüzlük üretmekle suçladı. BM, taraflara "Çatışmaları derhal sonlandırın" çağrısında bulundu. Bölgede çatışmalar sürüyor.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalarda üçüncü güne girildi. Her iki tarafta Dağlık Karabağ bölgesinde ağır top atışlarını sürdürüyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni güçlerinin Fizuli, Cebrail, Agdere ve Terter’de kaybettiği mevzileri kazanmak için karşı saldırıda bulunduğunu açıkladı. Açıklamada ayrıca Fizuli şehri civarında sabah saatleri civarında da çatışmalar yaşandığı belirtildi.

Ermenistan tarafı bu açıklamaları reddederken çatışmaların gece boyu devam ettiğini Dağlık Karabağ ordusunun gece boyu değişik noktalarda saldırılara devam ettiğini açıkladı.

Erdoğan Minsk Grubunu Hedef Aldı

İstanbul’da bugün düzenlenen ‘Tarih, Siyaset ve Ülkelerarası İlişkiler Bakımından Uluslararası Deniz Hukuku ve Doğu Akdeniz Sempozyumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan’ı kınarken Türkiye'nin tüm imkanları ve kalbiyle Azerbaycan’ın yanında olmayı sürdüreceğini tekrar etti.

Erdoğan, Fransa, ABD ve Rusya’yı Çözümsüzlük Üretmekle Suçladı

Erdoğan, “Dağlık Karabağ’ın işgaliyle başlayan krize artık bir son verilmesi vakti gelmiştir. Ermenistan’ın işgal ettiği toprakları terk etmesiyle bölge yeniden barışa ve huzura kavuşacaktır. Bunun dışında tüm dayatma teklifler sadece haksız ve hukuksuz olmakla kalamayacak, Ermenistan’ı şımartmaya devam edecektir. Yaşanan tüm gelişmeler bölgedeki nüfuz sahibi tüm ülkelere gerçekçi ve adil çözüm sunmaları konusunda bir fırsat tanımıştır. Bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesini umuyoruz. Özelikle Minsk üçlüsü denilen Amerika, Rusya ve Fransa, bugüne kadar yaklaşık 30 yıldır bu sorunu çözmemişlerdir. Adeta bu sorunu çözmemek için de ellerinden geleni yapmışlardır” açıklamasında bulundu.

“Azerbaycan Kendi Göbeğini Kendi Kesmek Zorunda Kalmıştır’’

Cumhurbaşkanı, ‘‘Zaman zaman tehdit ediyorlar. Nedir bu tehdit? Türkiye burada mı? Türk askeri burada var mı? Bunu söyleyenler güneyimize Suriye’nin kuzeyine binlerce TIR silahı oraya taşıyanlardır. Bunu söyleyenler, Suriye’nin kuzeyini parselleyen orada üsleri kuranlardır. Bunu söyleyenler koalisyon güçleri ile Suriye’de cirit atanlardır. Bunlar şimdi gelmişler, Türkiye burada var mı? Türkiye buraya silah naklediyor mu? Şu akla bakın. Adeta İlham Aliyev kardeşimiz bunlara hesap verecek. Zaten 30 yıla yakındır size hep hesap verdiler ‘Bu işi çözelim’ dediler. İşgale uğrayan topraklar, kimin toprakları? Azerbaycan toprakları. Bunu hepiniz kabul ediyorsunuz. Dağlık Karabağ’ı kabul ediyorsunuz. 1 milyonu aşkın insan, topraklarından uzak, Azerbaycan’da yaşıyor. İşgalciler ise oralarda. Bunun hesabını kimse sormuyor. ‘Artık hesap vakti geldi’ diyen Azerbaycan ister istemez kendi göbeğini kendi kesmek zorunda kalmıştır’’ diyerek Azerbaycan’ın haklılığını savundu.

Erdoğan-Johson Görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’la Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Ermenistan’la Azerbaycan arasındaki çatışmaların değerlendirildiği bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Erdoğan’ın İngiltere’nin Doğu Akdeniz konusundaki tutumunun dengeli ve tarafsız olmasının önemine vurgu yaptığı ve diyalog ile işbirliği çabalarını desteklemesinin ortak menfaat olduğunu vurguladığı belirtildi.

Açıklamada Erdoğan’ın bölgenin barış ve istikrarı için Ermenistan’ın Yukarı Karabağ ve çevresinde işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini vurguladığı da kaydedildi.

İki liderin ayrıca karşılıklı ticaret ve yatırımların artırılması ile 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılması konusunda kararlılıklarını yineledikleri belirtildi.

Johnson’un ofisinden yapılan açıklamadaysa İngiltere Başbakanı’nın Erdoğan’a Doğu Akdeniz’deki gerilimle ilgili kaygısını dile getirdiği, bununla birlikte Türkiye ve Yunanistan’ın konuyu görüşme kararı almalarından duyduğu memnuniyeti aktardığı belirtildi.

BM: "Çatışmaları Derhal Sonlandırın"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, bugün günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden çatışmalara son verilmesi, bölgede taraflar arasındaki tansiyonun düşürülmesi için çağrıda bulunduğunu kaydetti.

Sözcü Dujarric, Guterres’in bu çağrısını Azarbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’e telefonda ilettiğini, ilerleyen saatlerde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la da telefonla konuşarak tansiyonun düşürülmesi ve çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulunacağını kaydetti.

Sözcü, bölgede yükselen tansiyon ve can kayıplarının Genel Sekreter Gutarres’i endişelendirdiğini belirtti.

Basın toplantısında bir gazetecinin Türkiye’nin Suriye’de kontrolünde olan silahlı grupları Azerbaycan’a gönderdiği yolundaki iddialara ilişkin sorusunu ise "Bize iddiayla ilgili aktarılan herhangi bir bilgi yok” diye yanıtladı.

Minsk Grubu Nedir?

AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuştur.

AGİT Minsk Süreci**, 24 Mart 1992** tarihinde Helsinki’de toplanan AGİT Konseyi, konsey başkanından Karabağ sorununun bir an önce görüşmeler yoluyla sonuçlandırılabilmesi için çözüm yolunu açması talebiyle başladı. Bu amaçla Minsk şehrinde bir konferans toplantısı yapılması talep edildiyse de bu 2009 yılı sonu itibarıyla henüz gerçekleşmemiştir.

6 Aralık 1994 tarihinde Budapeşte’de yapılan toplantıda, Minsk Süreci için eş başkanlık kurumlarının oluşturulmasına ve bu eş başkanların ABD, Fransa ve Rusya olmasına karar verildi. Bu eş başkanlar sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan başta olmak üzere, tüm ilgili ülkelerle ve kurumlarla görüşmeler yapmak ve bu görüşmelerin sonuçlarını Minsk Grubu’na bildirmekler yükümlüdürler.

ABD, Fransa ve Rusya’dan eş başkanlara ek olarak, AGİT Minsk Grubu’nda Beyaz Rusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Türkiye ve sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan yer almaktadırlar.