Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde tahıl ve gaz merkezi konularını konuştu. Erdoğan, Putin’den sonra Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile de bir görüşme gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Erdoğan, tahıl ihracına ilişkin İstanbul Anlaşması’nın 120 gün süreyle uzatılması konusundaki yapıcı tutumu için Putin’e teşekkür etti. Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının uzamasının riskleri artıracağını, bu nedenle diplomatik görüşmelerin canlandırılması gerektiğini ifade etti.
Putin’in Türkiye’de bir doğalgaz merkezi kurulması teklifinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak hedeflere bir an önce ulaşmak için ekiplerin gereken teknik, hukuki ve ticari değerlendirmeleri yapacaklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'daki terör saldırısı için ilettiği taziye dolayısıyla da Rusya Devlet Başkanı Putin'e teşekkür etti.
Erdoğan Zelenski Görüşmesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ardından Ukrayna lideri Volodomir Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, tahıl ihracına ilişkin İstanbul Anlaşması'nın uzatılmasına yönelik yapıcı tutumu için Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye teşekkür etti.
Erdoğan, tahıl mutabakatı ve esir takasıyla olumlu tecrübeler edinildiğini, bu anlayışı ateşkes başta olmak üzere müzakere kulvarına da teşmil etmenin herkesin yararına olacağını belirtti. Erdoğan, İstanbul'daki terör saldırısı için ilettiği taziye dolayısıyla da Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye teşekkür etti.
**Tahıl Anlaşması Uzatıldı **
Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ve diğer gıda ürünlerini Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırabilmesi için imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması 4 ay uzatıldı. Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in girişimleriyle 22 Temmuz’da imzalanan anlaşmanın süresi bu Cumartesi dolacaktı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter mesajında anlaşmanın 19 Kasım’dan itibaren 120 gün uzatıldığını duyurdu ve “Geride bıraktığımız 4 aylık dönemde 500’e yakın gemi ile 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile bu anlaşmanın dünyanın gıda temini ve güvenliği için ne denli önemli ve faydalı olduğu açıkça görülmüştür” dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı yazılı açıklamada, "Ukrayna'dan tahıl, gıda maddeleri ve gübre ihracatının güvenli seyrini kolaylaştırmak için Karadeniz Tahıl Girişimi'ni sürdürme konusunda tüm tarafların anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.
Dünya tahıl ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılayan; mısır, arpa ve gübre konusunda da önemli ihracatçılar arasında yer alan Ukrayna ve Rusya’nın savaş yüzünden ihracat yapamaması başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünyada gıda tedariki konusunda sorun yarattı.
Mayıs ayında başlayan müzakereler sonucunda, Rusya ve Ukrayna, Türkiye ve BM ile 22 Temmuz’da ayrı ayrı anlaşmalar imzaladı ve Karadeniz’de oluşturulan koridor üzerinden tahıl ihracatı başlamıştı.
Son anlaşma ile bu süre 4 ay uzatıldı.