Erdoğan: “Esed’le İlişkilerimizin Kopması Bizi Üzdü”
20 Mayıs 2023

Erdoğan: “Esed’le İlişkilerimizin Kopması Bizi Üzdü”

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN İnternational’a verdiği mülakatta, Suriye halkının katili Beşşar Esed ile ailece görüştüklerini daha sonra yakın ilişkilerinin koptuğunu ve bu kopmanın kendilerini üzdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim ve gündeme dair soruları yanıtladığı mülakat ana akım medyada yayınlansa da Esed ile ilgili görüşlerine yer verilmemişti. İletişim Başkanlığı’nın resmi sitesinde yayımlanan mülakatın tamamına ilişkin metinde şu ifadeler yer alıyor:

"Beşar Esed ile ilişkinin toparlanması söz konusu mu?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili benim bazı açıklamalarım oldu. Esed ailesiyle hukukum vardı. Ailece görüşürdük. Bu denli bir konumdaydık. Daha sonraki bazı gelişmeler sebebiyle maalesef bu yakın ilişkilerimizde bir kopma oldu. Bu kopma bizi de üzdü. Son dönemde ise Sayın Putin'le olan dostluğum sebebiyle biz bu kapıyı açabiliriz dedik. Tüm mesele özellikle Suriye'nin kuzeyindeki terör mücadelesinde dayanışma içerisinde olmamız lazım. Eğer bunu başarabilirsek burada bizim barışmamıza yönelik herhangi bir engel göremiyoruz dedik.”

Köklü-Değişim,Erdoğan-Esed-ile-Görüşme.jpg

Sunucunun, birkaç ay önce Esed'in "Eğer Türkiye askerini Suriye'nin kuzeyinden çekerse kendisiyle görüşürüm" dediğini ifade etmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "900 küsur kilometre bir sınır var ve bu sınırlardan sürekli benim ülkeme terör tehdidi var. Eğer biz orada askerimizi bulunduruyorsak bunun tek sebebi terörle mücadeledir.” dedi.

Sunucunun "Yani Türk askerini oradan çekmeyeceksiniz" demesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hayır, şimdi öyle bir düşüncemiz yok. Çünkü terör tehdidi devam ediyor." diye konuştu.

Esed’e Meşruiyet Kazandırma Çabaları

Astana Üçlüsü’nün (Rusya, Türkiye, İran) çabalarıyla ayakta tutulan ve sahada hiçbir ağırlığı olmayan Esed rejimi bugün de BM’nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda başlatılan Cenevre süreci ile meşruiyet kazandırılıyor. Yeniden resmi yönetim olarak tanınıp, 12 yıldır katlettiği halka dayatılıyor. Baba Esed’den beri ABD’nin bölgedeki uydusu olan Esed rejimini ayakta tutmak isteyen Washington, perde arkasından Astana ve Cenevre süreçlerine yön veriyor.

Rusya, İran ve Türkiye’den müteşekkil “Astana Üçlüsü” önceleri masada yer vermedikleri Esed rejimine başlattığı “Dörtlü Toplantılar” ile artık alenen masada yer veriyor.

Toplantıların sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye halkının katili Beşar Esed'in el sıkışması hedefleniyor. Bu seremoni Müslüman Türkiye halkı tarafından tepkiyle karşılanacağı için seçimlerin sonrasına ertelendiği düşünülüyor. Erdoğan daha önce "Esed devlet terörü estirmiş bir teröristtir ve Esed'le yürümek imkansızdır" ifadelerini kullansa da bugün el sıkışmak için sabırsızlandığı açıklamalarına yansıyor.

Bu kapsamda ABD’nin müttefikleri Suudi Arabistan, Mısır ve Irak da Esed rejimine meşruiyet kazandırmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Arkasında halkı ve ordusu olmayan katil Esed rejimine meşruiyet kazandırmak için bir düğmeye basılmış gibi bölge ülkeleri topyekün hareket ediyor. Dün Arap Birliği Zirvesi’ne çağrılan ve masada söz verilen yüzbinlerce Müslümanın katili Esed, evsahibi Suudi Arabistan tarafından toplantıya davet edilmişti. ABD’nin sözünden çıkmayan Suudi Arabistan, Mısır ve Irak rejimleri bu planda en ön safta yer alıyor.

Bu rejimler Esed ile görüşmeleri ve “normalleşme” çalışmalarını ABD’nin de desteklediği BM’nin 2254 sayılı kararına angaje hareket ettiklerini söyleyerek legal olarak lanse ediyor.