Erdoğan’dan, Libya’daki Operasyonlara Mustafa Kemal’li Savunma
11 Kasım 2024

Erdoğan’dan, Libya’daki Operasyonlara Mustafa Kemal’li Savunma

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Müze Köşkü'nün açılışında tarihçi Murat Bardakçı’ya, Mustafa Kemal’in 1912’de Trablusgarp’ta çekilen fotoğrafına atıfta bulunarak, Türkiye’nin Libya’ya yönelik politikalarına eleştirenlere cevap verdi.

Fotoğrafı inceleyen Erdoğan, Bardakçı’ya dönerek, “Murat Bey, ne diyorlar bize? 'Libya'ya niye gidiyorsunuz?' Diyenler kim, malum. Bak gitmiş işte.” ifadelerini kullandı. Bu sözlerle Erdoğan, Türkiye’nin Libya politikalarını eleştirenlere bir yanıt vermiş oldu. Bardakçı ise başını sallayarak Erdoğan’ın sözlerine destek verdi.

Bardakçı, Cumhuriyet'in kurucu kadrosunun Trablusgarp’taki varlığını hatırlattı. Bunun üzerine Erdoğan, “Hala konuşuyorlar ya” diyerek eleştirilere karşı tepki gösterdi.

Erdoğan, Kaddafi sonrası NATO’nun Libya müdahalesine “NATO’nun Libya’da ne işi var?” diye tepki göstermiş daha sonra bu müdahaleye asker ve silah göndererek destek vermişti.

2011 yılında Avrupa eksenli siyaset güden Muammer Kaddafi'nin devrilmesi sonrasında iç savaşa sürüklenen Libya, Birleşmiş Milletler'in tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı yönetim bölgesine bölünmüştü.

Temsilciler Meclisi'ne bağlı olan ABD eksenli Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'na Rus Wagner Grubu'na bağlı paralı askerler de destek veriyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır da Hafter'e destek veren yabancı ülkeler olarak yer alsa da karşılıklı iki cepheye de Truva atı olarak monte edildikleri saha detaylı incelendiğinde ortaya çıkıyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veren Türkiye ise Suriye'deki muhalifleri Libya'daki çatışmalara katılmak üzere bölgeye gönderdiğini kabul etmişti. Fakat Rusya ve Türkiye, darbeci diye nitelendirilen Hafter’i Moskova’daki zirveye çağırarak meşruiyet kazanmasına aracı olmuşlardı. Ayrıca Avrupa destekli Trablus yönetiminin Hafter’e karşı başlattığı büyük operasyonlarda desteğini çekerek sahada zayıf bırakmıştı.

Sahada görülmeseler de İngiltere, Fransa ve ABD arasındaki sömürge bölüşme kavgası bölgedeki iş birlikçi rejimler ve vesayet savaşı sürdüren yerel güçlerce sürdürülüyor.