Erdoğan: “Biden İle İş Birliğinin Güçlendirilmesinde Mutabıkız”
18 Eylül 2023

Erdoğan: “Biden İle İş Birliğinin Güçlendirilmesinde Mutabıkız”

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta ‘Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’ (TASC) tarafından Rockefeller Plaza'da düzenlenen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, "Biden ile dostluk ve iş birliğimizin güçlendirilmesinde mutabık kaldık" açıklamasında bulundu.

BM Genel Kurulu’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak için New York’ta bulunan Erdoğan, Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerin günden güne geliştiğini söyleyerek, “Başkan Biden ile dostluk ve işbirliğimizin güçlendirilmesi hususlarında mutabık kaldık. Sayın Biden ile kurulmasını kararlaştırdığımız stratejik mekanizma, ülkelerimiz arasındaki diyalogun derinleştirilmesine katkı sağlıyor” dedi.

Köklü-Değişim,“Biden-İle-İş-Birliğinin-Güçlendirilmesinde-Mutabıkız”.jpg

"Görüş Ayrılıkları Her Zaman Olabilir"

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen sene 32 milyar doları aştığını belirterek, şunları söyledi:

“Önümüzdeki dönemde iş birliğimizi ortak çıkarlar temelinde daha da ilerleteceğiz. Devletler arası ilişkilerde görüş ayrılıkları her zaman olabilir, bu normaldir. Ancak biz ortak paydaların daha fazla olduğunu, bu minvalde açılacak çok sayıda fırsat penceresinin olduğunu da biliyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğimiz sürece her alanda daha çok müspet sonuçlar alacağımıza inanıyorum.”

Erdoğan ile Biden en son Hindistan'daki G20 zirvesinde ayaküstü görüşmüştü.

Türk-Amerikan İlişkileri

“Türk-Amerikan ilişkilerini zehirlemek için hareket eden bazı çıkar grupları olduğunu” kaydeden Erdoğan, “Hakikatleri anlatarak, iyi örnek olarak, Türkiye'yi ve Türk milletini hakkıyla temsil ederek bunlara set çekeceğiz. Bu konuda resmi kurumlarımızla birlikte siz vatandaşlarıma da sorumluluklar düşüyor. Sivil topluma aktif katılımınız, ülkedeki karar alma mercilerindeki temsiliniz bu bakımdan çok önemli” diye konuştu.

Türkiye’nin son yıllarda bölgesel ve küresel krizlerde kritik roller üstlendiğini belirten Erdoğan, “Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki tutumumuz tüm dünyanın takdirini topladı. Esir takasından Karadeniz girişimine birçok diplomatik başarıya imza attık. 'Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz.' inancıyla gayretlerimizi çok yönlü bir şekilde devam ettiriyoruz." dedi.

Kuran-I Kerim'e Yönelik Saldırılar

Konuşmasında dünyada Müslümanlara karşı artan ırkçı davranışların da altını çizen Erdoğan, şunları söyledi:

“İslam düşmanlığının da önü alınmazsa failler daha da pervasız hale gelecektir. Türkiye olarak kar topu gibi büyüyen bu tehlike karşısında uyarılarımızı yapıyor, tepkimizi açıkça ortaya koyuyoruz. Konunun uluslararası toplumun gündeminde tutulması için çalışmalarımızı ciddiyetle yürütüyoruz. Danimarka, İsveç, Hollanda ve son olarak New York'ta kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'e yönelik çirkin saldırılar hiçbir şekilde mazur görülemez. Dünya genelindeki 2 milyar Müslüman'ın kutsallarına saldırmanın fikir özgürlüğü kisvesiyle meşrulaştırılmasını asla kabul etmiyoruz. Bize göre bu eylemler, insanları kışkırtmayı amaçlayan provokasyonlardır. Bu saldırılara karşı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve Genel Kurul tarafından kutsal kitaplara yönelik her türlü şiddet eylemini uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirilen kararının kabul edilmesine, malumunuz, öncülük ettik. Bu doğrultudaki gayretlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Sizleri de bu mücadeleye sahip çıktığınız için tebrik ediyorum."

İsveç'te bir süredir devam eden Kuran-ı Kerim yakma eylemleri özellikle Müslüman ülkelerde protestolara neden oluyor.

Erdoğan konuşmasında ayrıca, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesine 14 ve 28 Mayıs seçimlerindeki destekleri için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün ikili temaslarına devam etmesi ayrıca, Sheraton New York Times Square Hotel'de Concordia Zirvesi'nde bir konuşma yapması bekleniyor.

Ankara, terör örgütlerine aleni silah yardımı ve siyasi destekte bulunan ABD’yi “dost ve müttefik” olarak niteliyor.

New York’a hareket etmeden önce Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nun raporuna tepki gösterirken "Avrupa Birliği Türkiye'den kopmanın gayreti içerisindedir. Biz de değerlendirmelerimizi yaparız sonra gerekirse Avrupa Birliği ile yolları ayırabiliriz" açıklamasında bulunmuştu.

Erdoğan, ABD İnsan Ticareti Raporu’nda, çocuk asker kullanan ülkelerin listesinde Türkiye'nin adının geçirilmesi hakkında ise henüz bir açıklamada bulunmadı.